Universiteit Leiden

nl en

Waarom Universiteit Leiden?

Door kwalitatief goed onderwijs, een breed aanbod van bacheloropleidingen en persoonlijke begeleiding in een sfeervolle studentenstad biedt de Universiteit Leiden jou de ideale basis voor een wereldtijd én een wereldcarrière.

1. Universiteit van wereldklasse

De Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland en heeft al ruim vier eeuwen wereldwijd een goede reputatie. Sinds 1575 hebben we honderdduizenden studenten opgeleid, met goed en persoonlijk onderwijs. Hierdoor behoren we al vele jaren tot de koplopers in de rankings van de Keuzegids Universiteiten en de Elsevier Enquête. Ook staan we tot op de dag van vandaag op verschillende internationale ranglijsten in de wereldtop.

2. Breed opleidingsaanbod

Wil je archeoloog worden? Arts? Advocaat? Filosoof? Of wiskundige? Aan de Universiteit Leiden kun je kiezen uit ruim 50 bacheloropleidingen en zo’n 300 masterprogramma’s. Bovendien kun je bij veel opleidingen zelf een deel van je vakkenpakket samenstellen.

3. Persoonlijk en uitdagend onderwijs

De Universiteit Leiden telt 27.000 studenten. Toch ben je bij ons geen nummer, maar kennen de docenten je bij naam. Ook doen wij er alles aan om je zo goed mogelijk te begeleiden en dagen we je uit als je meer kunt én wilt. Daarom bieden we honours onderwijs voor getalenteerde en gemotiveerde studenten, kun je studeren in het buitenland en hebben we een ruim aanbod van minoren. Daarnaast kun je meedoen met hoogwaardig onderzoek naar maatschappelijk relevante onderwerpen.

Jitse Brouwer

student Engelse taal en cultuur

Jitse Brouwer

"De hele sfeer op de universiteit is goed. Je krijgt de ruimte om je studie in te vullen zoals jij dat wilt en alles eruit te halen wat er in zit. De docenten weten altijd te zorgen voor een maatschappelijk raakvlak in hun colleges. Er studeren ook veel buitenlandse studenten aan de Universiteit Leiden. Dat is leuk want je krijgt soms interessante discussies die je blikveld verruimen. Kortom, Universiteit Leiden is voor mij de juiste keuze!"

"Of jij aan de Universiteit Leiden moet gaan studeren? Er is in ieder geval keuze genoeg met zo’n vijft ig opleidingen. Ik heb gekozen voor Engels en heb het enorm naar mijn zin. Ik kom oorspronkelijk uit Zeeland, maar binnen een mum van tijd voelde ik me thuis. Het is allemaal prima te overzien hier. De universiteit geeft goed onderwijs met kleinschalige colleges waar je veel vrijheid krijgt. En in de stad zelf is alles dicht bij elkaar.Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland. Dat historische is mooi en geeft een soort rust. Als je in Den Haag gaat studeren, is alles veel moderner, maar de Haagse vestiging is wel echt een onderdeel van de universiteit. Je voelt en merkt de link, het hoort echt bij elkaar."

4. Internationale reputatie

Engelstalige bacheloropleidingen, international classrooms en studenten en docenten uit alle windstreken van de wereld: de Universiteit Leiden is een internationale universiteit. Wil je zelf de wijde wereld in? Ons netwerk van meer dan 600 universiteiten en samenwerkingspartners helpt je om van studeren in het buitenland een onvergetelijke ervaring te maken.

5. Vooraanstaande onderzoeksuniversiteit

De Universiteit Leiden is een vooraanstaande Europese onderzoeksuniversiteit en speelt een leidende rol in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Onze wetenschappers krijgen dan ook de ruimte en de middelen om uit te kunnen blinken. Wie weet wordt jij ook wel een topwetenschapper en de 16e Leidse alumni die een Nobelprijs wint…

6. Goede carrièrekansen

Koning Willem-Alexander, presentatrice Eva Jinek, premier Mark Rutte, en bioloog en tv-presentator Freek Vonk: Leidse afgestudeerden komen overal terecht en hebben hele goede kansen op de arbeidsmarkt. Zo vindt driekwart van onze alumni in minder dan drie maanden een baan. De Universiteit Leiden helpt jou ook graag op weg naar een succesvolle carrière en stimuleert je daarom vanaf je eerste studiejaar om je bezig te houden met je studiekeuzes en toekomstplannen.
Lees meer over Loopbaanbegeleiding bij de Universiteit Leiden

7. Sfeervolle studentenstad

Ook niet onbelangrijk: Leiden is een echte studentenstad. Zo is maar liefst tien procent van de inwoners student, telt de stad ruim twintig studentenverenigingen en barst het in het compacte centrum van de (studenten)cafés. Den Haag, de tweede vestigingsplaats van de Universiteit Leiden, is de snelst groeiende studentenstad van Nederland en heeft internationale allure. En net als Leiden ligt Den Haag centraal in de Randstad.
Lees meer over het studentenleven

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden