Universiteit Leiden

nl en

Minoren

Wil jij tijdens je bachelorstudie kennis maken met een andere opleiding? Of wil je je verder verdiepen in een vakgebied? Met een minor geef je je studie een eigen accent.

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend vakkenpakket waarmee je je kennis en competenties kunt verbreden of specialiseren. De meeste minoren duren een semester en hebben een omvang van 30 studiepunten, vaak gelijk aan de grootte van je keuzeruimte. Omdat bij sommige studies deze keuzeruimte maar 15 studiepunten is, kun je elke minor voor de helft volgen. Het niveau van minoren is geschikt voor derdejaars bachelorstudenten.

Waarom een minor volgen?

  • Een minor geeft je een uitgelezen mogelijkheid om over de grenzen van je eigen studie heen te kijken.
  • Alle faculteiten hebben een breed aanbod van minoren, in totaal ruim 60. Grote kans dus dat je een semester lang vakken kunt volgen die jouw interesse hebben.
  • Met een verdiepende minor specialiseer je je in een vakgebied.
  • Sommige minoren geven toegang tot masters waartoe je zonder deze minor niet toegelaten kunt worden.

Sandra Bleeker

Studente

Sandra Bleeker

In mijn vrije keuzeruimte heb ik zelf een minor ‘watermanagement’ samengesteld. Ik volgde verschillende vakken bij de universiteiten van Delft en Wageningen. Ik had niet genoeg technische kennis voor de hele minor in Delft, en ik vond dat er in Wageningen teveel nadruk lag op voedselvoorziening, dus toen heb ik een combinatie daartussen gemaakt. Heel tof om ook aan andere universiteiten mee te kijken. Ik vond de minor heel interessant maar ik weet nog niet of ik er ook echt iets mee wil doen in de toekomst. Dat is het mooie van een minorruimte: steeds meer ontdekken over wat je leuk vind en wat niet.

Bijzondere minoren

Tussen de minoren zitten een aantal bijzondere varianten waaraan verschillende opleidingen een bijdrage leveren:

  • Brain and Cognition
  • Human evolution
  • Kindermishandeling en Verwaarlozing: een levensloopperspectief
  • Sustainable Development

Gezamenlijk minoraanbod Leiden, Delft en Rotterdam

Geïnteresseerd om een minor te volgen bij een andere universiteit? Dat kan. De Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam reserveren elk een derde van alle plekken bij hun minoren voor studenten van de andere twee universiteiten.

Samen met TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam hebben we een aantal multidisciplinaire minoren ontwikkeld, de LDE-minoren.

Aanbod LDE-minoren

In de Studiegids vind je informatie over alle Leidse minoren.

Minoraanbod Universiteit Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.