Universiteit Leiden

nl en

Minoren

De Universiteit Leiden biedt bachelorstudenten diverse mogelijkheden om hun keuzeruimte in te vullen en zo hun opleiding te verbreden of te verdiepen. Een minor is een van de manieren om de studie een eigen accent te geven.

Wat is een minor?

Een minor is een samenhangend vakkenpakket waarmee je je kennis en competenties kunt verbreden of specialiseren. De meeste minoren duren een semester en hebben een omvang van 30 studiepunten, vaak gelijk aan de grootte van je keuzeruimte. Omdat bij sommige studies deze keuzeruimte maar 15 studiepunten is, kun je elke minor voor de helft volgen. Het niveau van minoren is geschikt voor derdejaars bachelorstudenten. De Richtlijn keuzeruimte en minorstelsel beschrijft hoe voor studenten de keuze en aanmelding voor een minor verloopt, als bedoeld in artikel 3.2.2 van de (model) Onderwijs- en examenregeling bachelor 2023-2024 Universiteit Leiden.

Waarom een minor volgen?

  • Een minor geeft je een uitgelezen mogelijkheid om over de grenzen van je eigen studie heen te kijken.
  • Alle faculteiten hebben een breed aanbod van minoren, in totaal ruim 60. Grote kans dus dat je een semester lang vakken kunt volgen die jouw interesse hebben.
  • Met een verdiepende minor specialiseer je je in een vakgebied.
  • Sommige minoren geven toegang tot masters waartoe je zonder deze minor niet toegelaten kunt worden.

Gezamenlijk minoraanbod Leiden, Delft en Rotterdam

Geïnteresseerd om een minor te volgen bij een andere universiteit? Dat kan. De Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam reserveren elk een derde van alle plekken bij hun minoren voor studenten van de andere twee universiteiten.

Bekijk het aanbod

Samen met TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam hebben we een aantal multidisciplinaire minoren ontwikkeld, de LDE-minoren.

Aanbod LDE-minoren

Informatie over alle Leidse minoren.

Minoraanbod Universiteit Leiden

Op het minoraanmeldplatform eduXchange vind je het totale minoraanbod, inclusief de minoren van TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Totaal minoraanbod in eduXchange

Aanmelden en afmelden

Studenten Universiteit Leiden

Je meldt je aan via eduXchange. Ga naar de website voor studenten voor meer informatie en instructievideo's.

Studenten TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam

Je meldt je aan via eduXchange.

Gebruik het afmeldformulier als je je hebt aangemeld voor een minor, maar besluit die toch niet te willen volgen.

Studenten TU Delft

Lees op deze pagina hoe je je kunt aanmelden.

Studenten EUR

Ga naar deze pagina over aanmelden voor minoren.

Overige studenten

Als externe student (hbo en wo) kun je je in de periode 3 april t/m 16 april 2023 (minoren met toelatingseisen) en 8 mei t/m 15 juli 2023 (minoren zonder toelatingseisen) voor slechts één van de Leidse minoren aanmelden.

1. Neem contact op met de minor

Neem contact op met de minor die je wilt gaan volgen met de vraag of er nog plek is voor externe studenten. Het contactpunt per minor vindt je in de Studiegids.

2. Verklaring van geen bezwaar door Universiteit Leiden

Vraag de minor om de Verklaring van geen bezwaar door Universiteit Leiden ingevuld en ondertekend aan jou terug te sturen.

3. Verklaring van geen bezwaar door thuisinstelling

Vraag je thuisinstelling om de Verklaring van geen bezwaar door thuisinstelling ingevuld en ondertekend aan jou terug te sturen.

4. Inschrijving als gaststudent bij Universiteit Leiden

Vul het formulier Verzoek tot inschrijving gaststudent in. Je uploadt hierbij de verklaringen van de minorcoördinator en je thuisinstelling.

5. Bewijs Betaald Collegegeld (BBC)

Dit is het bewijs dat je collegegeld hebt betaald aan het onderwijsinstituut waar je staat ingeschreven. Vraag je thuisinstelling om het digitaal BBC te versturen naar studentenadm@sea.leidenuniv.nl.

Let op

We accepteren alleen een BBC dat rechtstreeks van je instelling komt en waarvoor het wettelijk collegegeldtarief is betaald. Je kunt het dus niet zelf versturen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.