Universiteit Leiden

nl en

Proefstuderen: hoe is het om student te zijn?

Hoe is het om een bepaalde studie te volgen aan de Universiteit Leiden? Deze studiekiezers ervaarden het tijdens Proefstuderen op vrijdag 29 maart. Ze proefden de sfeer aan de Faculteit Geesteswetenschappen en ontdekten waar een opleiding nu écht over gaat.

Julian – Italiaanse taal en cultuur

Julian: ‘De Italiaanse taal is erg mooi en Italiaanse taal en cultuur lijkt me een goede studie. Ik hou erg veel van talen leren en heb zelf al geprobeerd een beetje Italiaans te oefenen. Dat kwam goed uit tijdens de werkgroep waar we een introductie tot de Italiaanse taal kregen. Het was een leuke dag met een kleine en gezellig groep, en de docenten waren ook heel aardig. Tijdens de Open Dag was ik al bij de stand van Italiaanse taal en cultuur geweest, maar het is fijn dat je tijdens Proefstuderen meer te weten komt hoe het is om écht student te zijn.’

Julian

Florence, Manon en Vera – Nederlandse taal en cultuur

‘Het programma van Nederlandse taal en cultuur was super leuk, dat is unaniem. We hadden twee werkcolleges: een over het boek Tirza van Arnon Grunberg en een over taalgebruik in de politiek. De docenten waren heel aardig, open en enthousiast.’

Florence: ‘Ik ben al sinds jongs af aan met taal bezig. Ik vind Nederlands interessant, omdat het een taal is die we allemaal spreken. Het was leuk om college te volgen over onderwerpen die nu erg spelen.’

Manon: ‘Ik heb altijd al Nederlands willen studeren. Nederlands is zoveel meer dan een taal, het zijn onze wortels. De studie is alles omvattend en je kan alle kanten op. Hopelijk kan ik later wat met Nederlandse literatuur of boekgeschiedenis doen.’

Vera: ‘Nederlands is echt een van mijn interesses. Ik vind vooral taalkunde heel leuk en in Leiden is de studie erg breed en kun je alle kanten op. Het is natuurlijk ook een plus dat er overal mooie pleintjes zijn!’

‘De dag was erg goed geregeld, alleen het raam kon niet open in het lokaal’, lachen ze.

Florence, Manon en Vera

Simon – English Language and Culture

Simon: ‘De colleges van English Language and Culture waren interessant en ik heb goed de sfeer kunnen proeven. Engels is een taal die mij, ondanks mijn dyslexie, goed ligt. Ik ben vooral geïnteresseerd in de taal, maar ook in de geschiedenis. De opleiding in Leiden is in het Engels, waardoor het erg internationaal is en het ook bijdraagt aan het voorbereiden op de arbeidsmarkt. De opleiding staat goed aangeschreven en de Hortus is dichtbij; je kan daar denk ik lekker studeren als de zon schijnt.’

Simon

Jeanine – Griekse en Latijnse taal en cultuur

Jeanine: ‘Ik ben bij de presentatie van Griekse en Latijnse taal en cultuur geweest. De werkgroep ging over Griekse oude teksten en het hoorcollege over de dood van Cicero. Ik denk niet dat dit iets is waar je je tijdens de studie veel op focust, maar het was wel heel interessant. Ik was benieuwd hoe het zou zijn en ik heb er een goed gevoel bij. Het was leuk om op de universiteit rond te lopen en de docenten te ontmoeten.’

Jeanine

Arjan en Kasper – Geschiedenis

Arjan: ‘Het was erg leuk, ik heb genoten van de dag. Geschiedenis was altijd al mijn favoriete vak, dus het is een logische stap voor mij om er mee door te gaan. Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in militaire geschiedenis. Ik ben ook op de Open Dag geweest en mijn zus studeert hier ook. Leiden is een leuke stad en als je geschiedenis gaat studeren moet je eigenlijk wel naar Leiden toe.’

Kasper: ‘Vandaag was erg informatief en doorslaggevend voor mijn keuze: ik denk dat ik Geschiedenis in Leiden ga studeren. Mijn interesse gaat vooral uit naar de Oudheid, naar de Grieken en Romeinen. De docenten gaven goede colleges en waren boeiend om naar te luisteren.’

Arjan en Kasper

Proefstuderen gemist?

Kon jij er niet bij zijn? Geen zorgen. Kijk in de kalender voor meer voorlichtingsactiviteiten voor aanstaande bachelorstudenten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.