Universiteit Leiden

nl en

Koreastudies (BA)

Wil je Oost-Azië echt begrijpen, dan kun je niet om Korea heen. Bij Koreastudies in Leiden ontdek je de fascinerende mengeling van eeuwenoude tradities en moderne leefgewoonten door de cultuur, geschiedenis en taal intensief te bestuderen.

Waarom zou je Koreastudies studeren?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Koreastudies?

De Korea’s hebben een grote impact op de de regio en de wereld. Het dynamische Zuid-Korea is als handelsnatie met zijn wereldmerken overal aanwezig. Noord-Korea baart de wereld al jaren kopzorgen met zijn nucleaire wapenprogramma en de aanhoudende schendingen van de mensenrechten. Bij Koreastudies leer je niet alleen de Koreaanse geschiedenis, cultuur en taal, maar  ook de hedendaagse Zuid-Koreaanse film- en popcultuur, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen, en de inter-Koreaanse relaties komen ruim aan bod.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Leiden is de enige universiteit In Nederland waar je Koreastudies kunt studeren.
 • Koreastudies heeft een lange traditie in Leiden en staat internationaal hoog aangeschreven.
 • Taalverwerving is een belangrijk onderdeel in de opleiding, je leert het Koreaans spreken, lezen en schrijven.
 • Er is aandacht voor zowel Zuid- als Noord-Korea en je bestudeert Korea ook in de context van de Oost-Aziatische buurlanden.
 • Je krijgt les van toponderzoekers. De docenten zijn internationaal georiënteerd en hebben een groot netwerk waar je als student profijt van kunt hebben.
 • Je kunt je specialiseren in de Koreaanse literatuur, de cultuur, de geschiedenis of de (internationale) politiek.
 • Je kunt gebruikmaken van de unieke Asian Library van de Universiteit Leiden. Deze bibliotheek heeft een van de grootste en meest bijzondere collecties van Europa op het gebied van Oost-Azië, inclusief Korea.

Sander Breeuwer

Student

Sander Breeuwer

"Toen ik tijdens mijn eerste bachelor bedrijfskunde een uitwisseling naar Japan deed, werd mijn interesse voor Oost-Azië aangewakkerd. Ik vind Korea een boeiend en dynamisch land. Er is veel groei en diversiteit. Het land is pas in 1990 een democratie geworden en er is veel politiek activisme. Ook het contrast tussen Noord- en Zuid-Korea vind ik interessant."

"Omdat Korea een betrekkelijk klein land is tussen grotere spelers als Japan en China, lijkt het een beetje op Nederland qua positie. Korea moet dus vriendschappen en strategische bondgenoten maken in de regio en daarbuiten. Mijn eerste bachelor bedrijfskunde was een maatschappelijk nuttige keuze, maar geen passie. Deze studie is dat wel."

Grace Asiamah Toku

Student

Grace Asiamah Toku

"Mijn keuze voor Koreastudies was echt een goede keuze. Bij Koreastudies heb ik echt een connectie met de mensen, ik heb een hele leuke vriendengroep binnen de studie. Dat was voor mij een grote plus. Daarnaast sprak mij aan dat de studie wat kleinschaliger is, waardoor je nauwer contact hebt met de docenten. Ook de inhoud van de vakken vond ik interessant."

Remco Breuker

Hoogleraar

Remco Breuker

"Het Koreaanse schiereiland herbergt de uitersten van de menselijke beschaving in zich. Culturele ontwikkeling, democratie en welvaart in het zuiden; dictatuur, repressie en armoede in het noorden. Dat vraagt om bestudering. Het is niet alleen het heden. Ook het verleden van Korea boeit. Wat te denken bijvoorbeeld van een middeleeuwse samenleving waar verschillende geloven, denkwijzen en culturen met elkaar samenleefden, soms zelfs in een en dezelfde persoon?"

Past Koreastudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in de Koreaanse regio en heb je een brede maatschappelijke en politieke belangstelling?
 • Vind je het interessant om je te verplaatsen in de denk- en leefwereld van anderen?
 • Ben je geboeid door de eigenaardigheden van een vreemde taal en vind je het leuk om ingewikkelde zinnen te ontrafelen?
 • Heb je doorzettingsvermogen en kun je goed zelfstandig werken?

Zo ja, dan is Koreastudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma. 

Het Zuid-Koreaanse kijkcijferkanon Squid Game is hard op weg om de meest succesvolle Netflix-productie ooit te worden. Hoogleraar en Koreakenner Remco Breuker ziet duidelijk hoe Zuid-Koreaanse popcultuur steeds populairder wordt, ook buiten Azië. Lees hier verder.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Koreastudies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.