Universiteit Leiden

nl en

Koreastudies (BA)

Wil je Oost-Azië echt begrijpen, dan kun je niet om Korea heen. Bij Koreastudies in Leiden ontdek je de fascinerende mengeling van eeuwenoude tradities en moderne leefgewoonten door de cultuur, geschiedenis en taal intensief te bestuderen.

Waarom Koreastudies?

De Korea’s hebben een grote impact op de de regio en de wereld. Het dynamische Zuid-Korea is als handelsnatie met zijn wereldmerken overal aanwezig. Noord-Korea baart de wereld al jaren kopzorgen met zijn nucleaire wapenprogramma en de aanhoudende schendingen van de mensenrechten. Bij Koreastudies leer je niet alleen de Koreaanse geschiedenis, cultuur en taal, maar  ook de hedendaagse Zuid-Koreaanse film- en popcultuur, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen, en de inter-Koreaanse relaties komen ruim aan bod.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Leiden is de enige universiteit In Nederland waar je Koreastudies kunt studeren.
 • Koreastudies heeft een lange traditie in Leiden en staat internationaal hoog aangeschreven.
 • Taalverwerving is een belangrijk onderdeel in de opleiding, je leert het Koreaans spreken, lezen en schrijven.
 • Er is aandacht voor zowel Zuid- als Noord-Korea en je bestudeert Korea ook in de context van de Oost-Aziatische buurlanden.
 • Je krijgt les van toponderzoekers. De docenten zijn internationaal georiënteerd en hebben een groot netwerk waar je als student profijt van kunt hebben.
 • Je kunt je specialiseren in de Koreaanse literatuur, de cultuur, de geschiedenis of de (internationale) politiek.
 • Je kunt gebruikmaken van de unieke Asian Library van de Universiteit Leiden. Deze bibliotheek heeft een van de grootste en meest bijzondere collecties van Europa op het gebied van Oost-Azië, inclusief Korea.

Neemt Zuid-Korea stiekem de wereld over?

Heb jij de Oscarwinnende film Parasite gekeken op je Samsung-tv of luister je weleens naar de K-popband BTS tijdens een ritje in jouw Hyundai? Zonder dat je het doorhebt, komen veel dingen in je dagelijks leven uit Zuid-Korea. Korea-expert Flora Smit legt in deze aflevering van de Universiteit van Nederland uit hoe Korea met popmuziek haar economische wereldmacht wil vergroten.

Senna van Dam

Student

Senna van Dam

"Op de middelbare school hadden we het kort over de Koreaanse oorlog. Ik besefte dat ik hier weinig over wist en kwam zo uiteindelijk terecht bij een historische dramaserie. Ik hoorde de taal toen voor het eerst maar zag ook de materiële geschiedenis van Korea. Dat vond ik toen heel tof, en daardoor werd mijn interesse gewekt. Nu ik Koreastudies doe, vind ik de geschiedenis- en kunstlessen het interessantst."

Grace Asiamah Toku

Student

Grace Asiamah Toku

"Mijn keuze voor Koreastudies was echt een goede keuze. Bij Koreastudies heb ik echt een connectie met de mensen, ik heb een hele leuke vriendengroep binnen de studie. Dat was voor mij een grote plus. Daarnaast sprak mij aan dat de studie wat kleinschaliger is, waardoor je nauwer contact hebt met de docenten. Ook de inhoud van de vakken vond ik interessant."

Remco Breuker

Hoogleraar

Remco Breuker

"Het Koreaanse schiereiland herbergt de uitersten van de menselijke beschaving in zich. Culturele ontwikkeling, democratie en welvaart in het zuiden; dictatuur, repressie en armoede in het noorden. Dat vraagt om bestudering. Het is niet alleen het heden. Ook het verleden van Korea boeit. Wat te denken bijvoorbeeld van een middeleeuwse samenleving waar verschillende geloven, denkwijzen en culturen met elkaar samenleefden, soms zelfs in een en dezelfde persoon?"

Past Koreastudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in de Koreaanse regio en heb je een brede maatschappelijke en politieke belangstelling?
 • Vind je het interessant om je te verplaatsen in de denk- en leefwereld van anderen?
 • Ben je geboeid door de eigenaardigheden van een vreemde taal en vind je het leuk om ingewikkelde zinnen te ontrafelen?
 • Heb je doorzettingsvermogen en kun je goed zelfstandig werken?

Zo ja, dan is Koreastudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma. 

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Koreastudies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Universiteit Leiden ontvangt Prime Minister's Award uit Korea voor opleiding Koreastudies

De ambassadeur Hyoung Chan Choe van Zuid-Korea bracht 22 november zijn eerste bezoek aan de Universiteit Leiden, alwaar hij ontvangen werd door voorzitter Annetje Ottow en hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. Lees verder.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.