Universiteit Leiden

nl en

Taalwetenschap (BA)

Elke dag gebruik je taal: om te lezen, schrijven, te communiceren. Maar hoe heb je als kind eigenlijk je eigen taal geleerd, en hoe leer je nu nieuwe talen? Taalwetenschap heeft het antwoord. Bij de bachelor Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden heb je de kans om deze discipline in haar volle breedte te bestuderen. Je vergelijkt talen, ontdekt bijna verdwenen talen en leert over de regels en structuur van taal. Van de kennis en vaardigheden die je bij deze bachelor ontwikkelt, heb je veel profijt in je verdere carrière.

Over Taalwetenschap

Hoe verwerven kinderen hun moedertaal? Hoe heeft het Nederlands zich in de loop der eeuwen ontwikkeld? Waarom overtuigen sommige politici de kiezers eerder dan andere? Hoe verschillen talen van elkaar? Dat is het soort vragen waar taalwetenschappers zich mee bezighouden. In deze opleiding verdiep je je in veel verschillende aspecten van taal. In het eerste jaar krijg je een brede basis, en in het tweede en derde jaar ga je je specialiseren.

Het verschil tussen Taalwetenschap en een talenopleiding

Taalwetenschap is een heel andere studie dan een talenopleiding. Bij een talenopleiding leer je een taal goed spreken, lezen en schrijven, en je bestudeert de bijbehorende geschiedenis, literatuur en maatschappij. Bij Taalwetenschap kijk je naar andere aspecten van taal, je gaat diep in op de structuur, de klanken en de syntaxis. Bij onze opleiding zijn er afstudeerrichtingen waar je wel nieuwe talen leert. Soms zijn dat heel bijzondere talen, zoals het Hettitisch of het Leti. Bij het leren van dit soort talen gaat het er vooral om dat je de structuur doorgrondt, en dat je de taal op elementair niveau kunt lezen. Op die manier kun je bijvoorbeeld vergelijkingen tussen verschillende talen maken.

Vier afstudeerrichtingen

 • Descriptive Linguistics (Engelstalig, uniek in Nederland)
 • Language and Cognition (Engelstalig)
 • Comparative Indo-European Linguistics (Engelstalig, uniek in Nederland)
 • Taal in gebruik (Nederlandstalig)

Isaac Eaton

Student

Isaac Eaton

"Taalwetenschap is een breed veld. Als je een passie voor taal hebt, is er sowieso een onderdeel van Taalwetenschap dat je interessant vindt. Op de middelbare school wist ik al dat ik taalwetenschap wilde studeren, aangezien ik altijd al goed was in talen. Mijn oog is toen op Leiden gevallen omdat het de enige plek is waar je Beschrijvende en Vergelijkende Taalkunde kan studeren op bachelorniveau. Dat zijn beiden onderwerpen waar ik erg geïnteresseerd in ben."

Alwin Kloekhorst

Docent

Alwin Kloekhorst

"Taalwetenschap in Leiden is een hele brede opleiding. Iedereen die taal interessant vindt, die nadenkt over waar woorden vandaan komen, hoe zinnen en woorden geconstrueerd zijn of die wil weten waarom politici met hun uitspraken mensen op stang weten te jagen, zal geboeid zijn door het curriculum."

"Het geeft niet als je nog niet precies weet welke richting je op wilt binnen de Taalwetenschap, want in Leiden maak je met alle richtingen kennis. Aan het eind van de opleiding begrijp je alle taaluitingen – zinnen, woorden, klanken – van binnenuit."

Wat draagt Taalwetenschap bij?

Taalwetenschappers dragen door hun onderzoek bij aan een beter begrip van hoe menselijke communicatie werkt. Maar dat is niet alles. Juist omdat Taalwetenschap zo veel verschillende aspecten van taal bestudeert, kent de discipline veel praktische toepassingen. Bijvoorbeeld bij het vinden van oplossingen voor mensen die lijden aan een spraakstoornis. Of bij de ontwikkeling van spraakcomputers. Er zijn ook taalwetenschappers die vergeten of bijna vergeten talen beschrijven. Zo helpen ze zulke talen levend te houden.

Interdisciplinaire opleiding

Taalwetenschap heeft veel raakvlakken met andere wetenschappelijke richtingen. Bijvoorbeeld met sociologie, communicatiewetenschappen, antropologie, geschiedenis en archeologie, maar ook met biologie, psychologie, neurowetenschappen en informatica. Afhankelijk van de afstudeerrichting die je kiest, kun je tijdens je bacheloropleiding leren om zelf experimentele onderzoeken op te zetten. Hierbij wordt samengewerkt met bijvoorbeeld neurowetenschappen en informatica. Die onderzoeken voer je vervolgens uit in een van onze vier taallaboratoria: het Babylab, EEG lab, Phonetics lab of het Eye-tracking lab

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest

 • Taalwetenschap in Leiden is de breedste opleiding Taalwetenschap van Nederland. Nergens kun je je in zo veel aspecten van dit vakgebied verdiepen.
 • De opleiding is onderdeel van het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL). Dit instituut staat wereldwijd hoog aangeschreven om zijn brede multidisciplinaire onderzoek.
 • Onze bacheloropleiding staat hoog in de nationale en internationale ranglijsten.
 • Het eigen onderzoek van onze uitstekende docenten komt ruimschoots aan bod in hun onderwijs.
 • Als bachelorstudent Taalwetenschap heb je vier taallaboratoria tot je beschikking.
 • De opleiding is kleinschalig en er is veel contact tussen studenten en docenten en tussen studenten onderling. De internationale sfeer is daarbij een extra aantrekkelijk aspect.
 • Je doet academische vaardigheden op, zoals het plannen en uitvoeren van onderzoek, teksten interpreteren, bronnen vinden en beoordelen en helder je ideeën presenteren.
 • Daarnaast leer je ook vaardigheden waarvan je in je verdere loopbaan veel profijt kunt hebben, zoals samenwerken in een team, communiceren, projectmatig werken en goed plannen.
 • Je kunt je interesses volgen en zelf je eigen accent in je studie aanbrengen.
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Past Taalwetenschap bij jou?

Voor deze studie moet je het Nederlands en Engels goed beheersen, maar verder hoef je geen kennis van specifieke talen te hebben. Het is wel belangrijk dat je erg geïnteresseerd bent in taal op zich. Stel jezelf deze vragen:

 • Vind je het leuk om met taal te puzzelen?
 • Vind je het een uitdaging om ingewikkelde vraagstukken op te lossen?
 • Schrikt het lezen van complexe wetenschappelijke artikelen je niet af?
 • Ben je nieuwsgierig naar de systematiek en het gebruik van talen en naar hun geschiedenis en wil je hier graag meer over leren?
 • Studeer je graag in een internationale omgeving?

Als je deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, is de bachelor Taalwetenschap de studie voor jou!

Bekijk hier het studieprogramma.

Goed om te weten: Ook als je interesse hebt in bètavakken, kan Taalwetenschap goed bij je passen. Afhankelijk van de afstudeerrichting die je kiest, is Taalwetenschap de meeste 'exacte' opleiding binnen de faculteit Geesteswetenschappen.

Online proefstuderen Taalwetenschap

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten. 
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over deze specifieke opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten van de bacheloropleiding Taalwetenschap!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.