Universiteit Leiden

nl en

Taalwetenschap (BA)

Taal is zo verbonden met ons dagelijks leven dat de meeste mensen er zelden bij stilstaan wat een bijzonder verschijnsel het eigenlijk is. Wil jij onderzoeken hoe we taal gebruiken, leren en hoe talen van elkaar verschillen? Met Taalwetenschap in Leiden ga je op zoek naar het antwoord op deze vragen door de regels en structuur van taal intensief te bestuderen.

Waarom Taalwetenschap?

Hoe verwerven kinderen hun moedertaal? Hoe heeft het Nederlands zich in de loop der eeuwen ontwikkeld? Waarom overtuigen sommige politici de kiezers eerder dan andere? Welke spraakklanken heb je allemaal en hoe verschillen talen van elkaar? Taalwetenschappers zoeken antwoorden op dit soort vragen. De menselijke taal is tenslotte een uniek verschijnsel. In de opleiding Taalwetenschap onderzoek je de regels en structuur van taal. Je bestudeert ook hoe we taal gebruiken en je bekijkt hoe het zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Je komt veel te weten over specifieke talen, altijd met het doel om de structuur en het gebruik ervan beter te begrijpen. Zodat jij straks een waardevolle taalwetenschapper bent, met kennis van de menselijke communicatie, diverse talen en taalstructuren.

Taalwetenschap in Keuzegids 2021

Topopleiding in de Keuzegids 2021!

Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden heeft het predicaat 'topopleiding' gekregen in de keuzegids 2021. Onder andere het studieprogramma en de docenten werden bovengemiddeld beoordeeld door huidige studenten. 

Luuk Suurmeijer

Student

Luuk Suurmeijer

"Ik ben altijd goed in talen geweest, maar omdat literatuur me niet zo interesseert heb ik voor een studie gekozen die zich puur op de taal richt, en niet op Harry Mulisch. Ik vond het ook belangrijk dat ik taal in het algemeen kon bestuderen, en niet één taal in het bijzonder. Ik wil graag weten hoe taal in ons hoofd zit verankerd en hoe dat overal ter wereld verschilt."

Alwin Kloekhorst

Docent

Alwin Kloekhorst

"Taalwetenschap in Leiden is een hele brede opleiding. Iedereen die taal interessant vindt, die nadenkt over waar woorden vandaan komen, hoe zinnen en woorden geconstrueerd zijn of die wil weten waarom Wilders met zijn uitspraken steeds iedereen op stang weet te jagen, zal geboeid zijn door het curriculum."

"Het geeft niet als je nog niet precies weet welke richting je op wilt binnen de Taalwetenschap, want in Leiden maak je met alle richtingen kennis. Aan het eind van de opleiding begrijp je alle taaluitingen – zinnen, woorden, klanken – van binnenuit."

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Taalwetenschap in Leiden is de breedste opleiding Taalwetenschap van Nederland. Nergens anders maak je zo breed kennis met alle aspecten van het vakgebied;
 • Je kunt je specialiseren in één van de vier specialisaties, waarvan twee uniek zijn in Nederland: Taalbeschrijving en Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap;
 • De opleiding Taalwetenschap in Leiden is een deels internationale opleiding: drie van de vier specialisaties worden in het Engels aangeboden;
 • In Leiden kun je meer dan 60 talen bestuderen. Profiteer dus van de makkelijke toegang tot literatuur, colleges en docenten;

 • Het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL) staat wereldwijd hoog aangeschreven voor het brede multidisciplinaire onderzoek wat gedaan wordt.
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Past Taalwetenschap bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je gefascineerd door taal?
 • Vind je het leuk om met taal te puzzelen?
 • Bijt je je graag vast in ingewikkelde vraagstukken?
 • Schrikt het lezen van complexe wetenschappelijke artikelen je niet af?
 • Ben je nieuwsgierig en heb je doorzettingsvermogen?
 • Studeer je graag in een internationale omgeving?

Zo ja, dan is Taalwetenschap jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Online proefstuderen Taalwetenschap

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten. 
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over deze specifieke opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten van de bacheloropleiding Taalwetenschap!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.