Universiteit Leiden

nl en

Chinastudies (BA)

In China wonen meer dan een miljard mensen, het heeft de meest gesproken taal ter wereld en het is een zeer belangrijke speler op het wereldtoneel. Wil jij je verdiepen in dit boeiende en machtige land? Bestudeer de taal, cultuur, economie en politiek op hoog academisch niveau, met Chinastudies in Leiden!

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom Chinastudies?

De Chinese taal, de literatuur, het eeuwenoude gedachtegoed, de geschiedenis en de hedendaagse politiek en cultuur: er valt zoveel te ontdekken en leren over China. Dit diverse land speelt dan ook een zeer belangrijke rol in de wereldpolitiek. De economie maakt in de laatste decennia een spectaculaire ontwikkeling door, waardoor veel internationale bedrijven grote interesse hebben voor China. Met Chinastudies in Leiden doe je niet alleen kennis van de taal op, maar ook van de Chinese economie, geschiedenis, politiek, kunst, religie, filosofie, sociologie en recht.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • De opleiding is zeer veelzijdig en klassiek. Je bestudeert naast taal, geschiedenis, literatuur en filosofie (confucianisme, taoïsme en boeddhisme), ook maatschappij, politiek en economie van China;
 • Je leert de taal zeer gedegen. Om bijvoorbeeld alle aspecten van het Mandarijn (de officiële taal van China) zo goed mogelijk te leren krijg je ook onderwijs van docenten die het Mandarijn als moedertaal hebben;
 • Chinastudies is een kleinschalige opleiding. Je krijgt veel persoonlijke begeleiding van docenten en je leert je medestudenten snel kennen.
 • In je tweede jaar studeer je tien weken in China of Taiwan,
 • Je kunt gebruik maken van de Asian Library, die een van de grootste en meest bijzondere collecties van Europa heeft op het gebied van China;
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Oskar Meijer

Student

Oskar Meijer

"Voordat ik Chinastudies ging studeren, had ik een tussenjaar. Ik had tijd over en ben een talencursus Chinees gaan doen. Naast de taal merkte ik dat ik ook geïnteresseerd was in de cultuur dus toen heb ik me verdiept in deze studie. De Open Dag bevestigde mijn interesse. Ouderejaars waren ontzettend enthousiast en ik werd helemaal over de streep getrokken toen ze vertelden dat er de mogelijkheid was om een semester in China of Taiwan te studeren. Ik ben avontuurlijk ingesteld, net als vele anderen hier."

Jue Wang

Docent

Jue Wang

"De meesten van onze studenten zijn zeer intelligent en hebben een brede blik op de wereld. Waarom zouden ze anders geïnteresseerd zijn in een regio die zo ver weg ligt? Studenten die bij ons komen studeren hebben vaak al een diepgewortelde interesse in China en Oost-Azië."

Jan Anne van der Veer

Alumnus

Jan Anne van der Veer

"Door de studie heb ik veel achtergrondkennis over de cultuur, geschiedenis en economie in China. Daardoor kan ik de huidige ontwikkelingen in China in een context plaatsen."

Past Chinastudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in China en kun je je goed verplaatsen in de leef- en denkwereld van anderen?
 • Heb je een open mind en wil je je graag verdiepen in de verschillende aspecten van het Chinese leven?
 • Vind je het leuk om veel tijd te investeren in het leren van een nieuwe taal en een lastig schrift?
 • Heb je een goede beheersing van het Nederlands en het Engels?
 • Ben je geduldig, gedisciplineerd en een echte doorzetter?

Zo ja, dan is Chinastudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden