Universiteit Leiden

nl en

Chinastudies (BA)

In China wonen meer dan een miljard mensen, het heeft de meest gesproken taal ter wereld en het is een zeer belangrijke speler op het wereldtoneel. Wil jij je verdiepen in dit boeiende en machtige land? Bestudeer de taal, cultuur, economie en politiek op hoog academisch niveau, met Chinastudies in Leiden!

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Chinastudies?

De Chinese taal, de literatuur, het eeuwenoude gedachtegoed, de geschiedenis en de hedendaagse politiek en cultuur: er valt zoveel te ontdekken en leren over China. Dit diverse land speelt dan ook een zeer belangrijke rol in de wereldpolitiek. De economie maakt in de laatste decennia een spectaculaire ontwikkeling door, waardoor veel internationale bedrijven grote interesse hebben voor China. Met Chinastudies in Leiden doe je niet alleen kennis van de taal op, maar ook van de Chinese economie, geschiedenis, politiek, kunst, religie, filosofie, sociologie en recht.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Dit is de enige bacheloropleiding Chinastudies in Nederland met een breed totaalpakket. Je bestudeert naast taal, geschiedenis, literatuur en filosofie (confucianisme, taoïsme en boeddhisme), ook de maatschappij, politiek en economie van China.
 • Je leert de taal zeer gedegen. Om bijvoorbeeld alle aspecten van het Mandarijn (de officiële taal van China) zo goed mogelijk te leren, krijg je ook onderwijs van docenten die het Mandarijn als moedertaal hebben.
 • Chinastudies is een kleinschalige opleiding. Je krijgt veel persoonlijke begeleiding van docenten en je leert je medestudenten snel kennen.
 • In je tweede jaar studeer je tien weken in China of Taiwan, zodat je je kennis van de taal kunt verdiepen en persoonlijk kunt ervaren hoe het is om hier te leven en werken.
 • Je kunt gebruikmaken van de unieke Asian Library van de Universiteit. Deze bibliotheek heeft een van de grootste en meest bijzondere collecties van Europa op het gebied van China.
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Hidde de Haas

Ouderejaars

Hidde de Haas

"Ik ben de studie gaan doen omdat ik erg geïnteresseerd was in de Chinese taal. Op de middelbare school vond ik talen al erg leuk omdat ze zo praktisch zijn. Maar ik wilde geen standaardtaal zoals Frans of Duits maar iets originelers, dus werd het Chinees."

Jue Wang

Docent

Jue Wang

"De meesten van onze studenten zijn zeer intelligent en hebben een brede blik op de wereld. Waarom zouden ze anders geïnteresseerd zijn in een regio die zo ver weg ligt? Studenten die bij ons komen studeren hebben vaak al een diepgewortelde interesse in China en Oost-Azië."

Jan Anne van der Veer

Alumnus

Jan Anne van der Veer

"Door de studie heb ik veel achtergrondkennis over de cultuur, geschiedenis en economie in China. Daardoor kan ik de huidige ontwikkelingen in China in een context plaatsen."

Past Chinastudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in China en kun je je goed verplaatsen in de leef- en denkwereld van anderen?
 • Heb je een open mind en wil je je graag verdiepen in de verschillende aspecten van het Chinese leven?
 • Vind je het leuk om veel tijd te investeren in het leren van een nieuwe taal en een lastig schrift?
 • Heb je een goede beheersing van het Nederlands en het Engels?
 • Ben je geduldig, gedisciplineerd en een echte doorzetter?

Zo ja, dan is Chinastudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Vijftig jaar diplomatieke betrekkingen met China

Dit jaar wordt in Nederland en China stilgestaan bij vijftig jaar diplomatieke betrekkingen op ambassadeursniveau. Hoe heeft de relatie tussen de landen zich de afgelopen halve eeuw ontwikkeld? Lees hier het gesprek met universitair docent Vincent Chang.

Online Proefstuderen Chinastudies

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten.
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.