Universiteit Leiden

nl en

Chinastudies (BA)

China is als politieke en economische speler steeds belangrijker in de huidige geglobaliseerde wereld, ook in Europa. Daarom is de vraag naar China-deskundigen groter dan ooit. In Leiden krijg jij de kans zo’n sinoloog te worden. Je bestudeert de cultuur, economie, politiek en literatuur van het China en leert het Mandarijn lezen, spreken en schrijven.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Verdiep je in China

Er zijn veel redenen om China te bestuderen. Het is het grootste land van de wereld, met de meest gesproken taal ter wereld, en het heeft een fascinerende geschiedenis en cultuur. Bovendien is China in de moderne wereld een land dat dagelijks in het nieuws is. De Volksrepubliek China beïnvloedt in toenemende mate de internationale verhoudingen tussen landen, bijvoorbeeld door de grootschalige investeringen in Afrika. En natuurlijk kijkt de rest van de wereld ook met veel interesse naar de machtsverhouding met de VS en met Rusland. De groei van de Chinese economie lijkt na jaren van extreme groei enigszins af te zwakken, wat uiteraard gevolgen heeft voor andere economieën. Kortom, niemand kan om China heen. Alle reden om je onder te dompelen in de vele aspecten van dit bijzondere land. In Leiden krijg je een brede, internationaal zeer goed aangeschreven opleiding met veel mogelijkheden tot verdieping. Bovendien leer je Mandarijn en Klassiek Chinees, waarmee je toegang hebt tot de Chinese maatschappij. Als je je diploma eenmaal op zak hebt, ben je een sinoloog met een brede blik. Je bezit niet alleen kennis over China, maar ook academische én de professionele vaardigheden waarmee je interessant bent voor werkgevers, of waarmee je je academische carrière kunt vervolgen.

Brede opleiding

Met deze bachelor heb je de mogelijkheid om een groot aantal van de verschillende facetten van China te verkennen. We hebben veel verschillende disciplines in huis, waarbij het zwaartepunt op het moderne China ligt. Denk aan: politiek, economie, antropologie, taalkunde, literatuur, cultuur, religie en filosofie. Vanaf het tweede jaar kun je met keuzevakken zelf de richting van je studie bepalen. Thema’s die in verplichte en keuzevakken aan bod komen, zijn onder meer: het bestuur van de Volksrepubliek, internationale betrekkingen, taalgebruik onder verschillende groepen, boeddhisme, de Chinese gemeenschap buiten China, Taiwan, Hong Kong en social media.

Mandarijn leren

Je kunt China alleen goed begrijpen als je de taal spreekt. Daarom besteden wij in deze opleiding veel aandacht aan taalverwerving. Je leert Mandarijn spreken, lezen en schrijven, en ook besteden we aandacht aan het klassiek Chinees. Deze taal heb je nodig om bepaalde bronnen goed te kunnen begrijpen. In het tweede jaar heb je de mogelijkheid om een periode in China of Taiwan te verblijven. Je woont dan op de campus en volgt taalcolleges aan de universiteit.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Op geen enkele andere Nederlandse universiteit kun je op bachelor-niveau zo veel verschillende aspecten van China bestuderen en tegelijk de taal leren. Naast de taal, verdiep je je in de geschiedenis, literatuur en filosofie (confucianisme, taoïsme en boeddhisme), en ook in de maatschappij, politiek en economie van China.
 • Je leert de taal zeer gedegen. Om alle aspecten van het Mandarijn (de officiële taal van China) zo goed mogelijk te leren, krijg je ook onderwijs van docenten die het Mandarijn als moedertaal hebben.
 • In je tweede jaar heb je de mogelijkheid om tien weken in China of Taiwan te studeren. Zo kun je je kennis van de taal verdiepen en kun je persoonlijk ervaren hoe het is om hier te leven en werken.
 • De Universiteit Leiden heeft de Asian Library in huis, een van de beste en grootste Aziatische collecties van Europa. Als student Chinastudies kun je volop gebruikmaken van deze collecties.
 • De opleiding heeft nauwe banden met het Leiden Asia Centre, dat veel interessante lezingen en workshops organiseert en waar ook stageplaatsen voor studenten beschikbaar zijn.
 • De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd.
 • Leiden is een gezellige studentenstad, waar je je snel thuis zult voelen.

Hidde de Haas

Ouderejaars

Hidde de Haas

"Ik ben de studie gaan doen omdat ik erg geïnteresseerd was in de Chinese taal. Op de middelbare school vond ik talen al erg leuk omdat ze zo praktisch zijn. Ik wilde geen standaardtaal zoals Frans of Duits maar iets originelers, dus werd het Chinees."

Jue Wang

Docent

Jue Wang

"De meesten van onze studenten zijn zeer intelligent en hebben een brede blik op de wereld. Waarom zouden ze anders geïnteresseerd zijn in een regio die zo ver weg ligt? Studenten die bij ons komen studeren hebben vaak al een diepgewortelde interesse in China en Oost-Azië."

Jan Anne van der Veer

Alumnus

Jan Anne van der Veer

"Door de studie heb ik veel achtergrondkennis over de cultuur, geschiedenis en economie in China. Daardoor kan ik de huidige ontwikkelingen in China in een context plaatsen."

Past Chinastudies bij jou?

 • Kun je je verplaatsen in de leef- en denkwereld van anderen?
 • Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de Chinese politiek en maatschappij?
 • Wil je breed naar China kijken, en ook de recente geschiedenis, cultuur, religie en filosofie bestuderen?
 • Ga je de intellectuele uitdaging aan om een complexe en belangrijke wereldtaal te leren?
 • Heb je de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor een veeleisende studie?
 • Ben je gemotiveerd en enthousiast?
 • Beheers je het Nederlands en Engels?

Beantwoord je bovenstaande vragen met 'ja'? Dan is Chinastudies de opleiding voor jou! Bekijk het studieprogramma.

Spanningen tussen Taiwan en China

Er dreigt een oorlog, met mogelijk nog grotere gevolgen voor ons dan de oorlog in Oekraïne. China wil Taiwan in z’n greep te krijgen. Het is een conflict dat al tientallen jaren speelt. Docent bij Chinastudies Casper Wits legt hier uit waarom de spanningen juist nu zo hoog oplopen.

Online Proefstuderen Chinastudies

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten.
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.