Universiteit Leiden

nl en

Japanstudies (BA)

Japan kent niet alleen een rijke geschiedenis en eeuwenoude tradities, maar is ook één van de grootste economieën ter wereld. Bij Japanstudies verdiep je je intensief in het heden en het verleden van het land en de Japanse maatschappij, met kennis van de taal als jouw basis. Leer de wereld áchter de stereotypen kennen.

Waarom Japanstudies?

Japan is de derde wereldeconomie. De invloeden van Japan zijn dan ook overal in de wereld te zien; in mode, animatiefilms, games, muziek en sportwereld. Ben je op zoek naar een studie die taalvaardigheid én inhoudelijk inzicht vraagt en wil je graag de diepte in om Japan beter te leren kennen? Met Japanstudies ga je de geschiedenis, literatuur, kunst en godsdiensten van Japan bestuderen. Je leert de Japanse taal en het schrift, zodat je de Japanse cultuur en samenleving kunt doorgronden. Ook is er een mogelijkheid voor een deel van de studenten om een periode aan een Japanse universiteit te studeren om zo de samenleving ook van binnenuit te ervaren. 

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Leiden heeft op het gebied van Japan Studies een uitstekende internationale reputatie. Het is de ideale plek om Japan te bestuderen en Japans te leren.
 • Je leert op hoog niveau Japans spreken, lezen en schrijven. Ook verdiep je je intensief in de geschiedenis, cultuur en veel andere facetten van het land.
 • In de opleiding is ook veel aandacht voor de hedendaagse ontwikkelingen.
 • Aan het einde van je tweede jaar heeft een deel van de studenten een mogelijkheid om drie maanden aan een Japanse universiteit te studeren, zodat je je kunt onderdompelen in de maatschappij en tegelijk de taal nog beter leert beheersen.
 • Je kunt gebruikmaken van de unieke Asian Library van de Universiteit Leiden. Deze bibliotheek heeft een van de grootste en meest bijzondere collecties van Europa op het gebied van Japan.
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Dirk Schuitemaker

Student

Dirk Schuitemaker

"Tijdens de middelbare school sprak de Japanse cultuur me aan. Maar uiteindelijk was het de taal die me heeft doen besluiten om voor Japanstudies te gaan. Ik vond het tof dat de taal zo verschilt met het Nederlands: dat maakte het uitdagend en die uitdaging wou ik graag aangaan."

Dr. Aya Ezawa

Docent

Dr. Aya Ezawa

"De opleiding Japanstudies biedt studenten interessante nieuwe inzichten. De Japanse maatschappij heeft zich op bepaalde vlakken totaal anders ontwikkeld dan maatschappijen in het Westen."

"Ten tijde van de industrialisatie nam het aantal scheidingen in het Westen bijvoorbeeld toe, terwijl dat aantal in Japan onder invloed van de industrialisatie juist afnam. Dan heb je dus een nieuwe verklaring nodig. Dat soort verschillen maken de studie uitdagend, en zeker ook erg leuk."

Michaël Groosman

Alumnus

Michaël Groosman

"Japans leren was niet makkelijk. Ik begon de taal pas echt onder de knie te krijgen toen ik in het tweede jaar meedeed aan een taalprogramma aan de universiteit in Nagasaki."

"Na mijn master vond ik een baan bij Asahi Intecc, een Japanse onderneming die producten maakt voor interventionele cardiologie. Mijn kennis van het Japans komt goed van pas binnen dit bedrijf en ik mag veel reizen, presentaties houden en trainingen geven. Precies wat ik leuk vind."

Past Japanstudies bij jou?

 • Ben je geïnteresseerd in Japan en heb je een brede maatschappelijke en politieke belangstelling?
 • Vind je het leuk om je te verplaatsen in een andere cultuur, met andere waarden, normen en denkwijzen?
 • Heb je plezier in het leren van nieuwe woorden en karakters?
 • Beheers je het Nederlands en Engels goed?
 • Ben je een doorzetter met ambitie maar ook met geduld?

Beantwoord je deze vragen met ‘ja’, dan is Japanstudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma.

Video over het Japanse schrift

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Er zijn honderden schrijfsystemen in de wereld. Sommige hiervan zijn algemeen bekend, zoals ons Latijnse alfabet, het Arabische schrift, Egyptische hiërogliefen en Chinese karakters. Maar wat weet je van het Japanse schrift? Bekijk hierboven de inleiding over het schrijfsysteem van een gedicht in het Japans. Het gedicht maakt deel uit van de beroemde Leidse Muurgedichten.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Japanstudies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.