Universiteit Leiden

nl en

Japanstudies (BA)

Japan kent een rijke geschiedenis en eeuwenoude tradities, maar is ook één van de grootste economieën ter wereld. Met Japanstudies leer je het hedendaagse, moderne en traditionele Japan intensief kennen en begrijpen, met kennis van de taal als jouw basis. Leer de wereld áchter de stereotypen kennen.

Waarom Japanstudies?

Japan is de derde wereldeconomie. De invloeden van Japan zijn dan ook overal in de wereld te zien; in mode, animatiefilms, games, muziek en sportwereld. Ben je op zoek naar een studie die taalvaardigheid én inhoudelijk inzicht vraagt en wil je graag de diepte in om Japan beter te leren kennen? Met Japanstudies ga je de geschiedenis, literatuur, kunst en godsdiensten van Japan bestuderen. Je leert de Japanse taal en het schrift, zodat je kunt doordringen in de Japanse cultuur en samenleving. Ontdek het Japan van vroeger en nu, zodat jij begrijpt waarom de dingen daar altijd nét even anders gaan.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Alleen in Leiden kun je Japans studeren. Het is vanwege de bijzondere relatie tussen Nederland en Japan wereldwijd de beste plek om Japan te bestuderen;
  • Tijdens deze uitdagende studie, leer je de taal en het schrift op hoog niveau kennen, en daarmee ook de wereld achter de stereotypen van de toeristenplaatjes;
  • Je gaat in je tweede jaar naar Japan om daar te studeren;
  • Het contact tussen studenten en docenten is zeer goed en persoonlijk;
  • Er is aandacht voor én COOL JAPAN én het traditionele Japan, voor maatschappij én voor cultuur.

Ids van der Iest

Student

Ids van der Iest

"Toen ik zestien was, heb ik vijf weken in een gastgezin in Japan gezeten en daar was ik eigenlijk gelijk verkocht aan de cultuur, de gebruiken en de gastvrijheid. Japan heeft een hele ontwikkelde cultuur, is succesvol in de wereld, maar toch lijkt het gedachtegoed heel anders te zijn dan hier in Nederland. Ik wil dat doorgronden."

Dr. Aya Ezawa

Docent

Dr. Aya Ezawa

"De opleiding Japanstudies biedt studenten interessante nieuwe inzichten. De Japanse maatschappij heeft zich op bepaalde vlakken totaal anders ontwikkeld dan maatschappijen in het Westen."

"Ten tijde van de industrialisatie nam het aantal scheidingen in het Westen bijvoorbeeld toe, terwijl dat aantal in Japan onder invloed van de industrialisatie juist afnam. Dan heb je dus een nieuwe verklaring nodig. Dat soort verschillen maken de studie uitdagend, en zeker ook erg leuk."

Michaël Groosman

Alumnus

Michaël Groosman

"Japans leren was niet makkelijk. Ik begon de taal pas echt onder de knie te krijgen toen ik in het tweede jaar meedeed aan een taalprogramma aan de universiteit in Nagasaki."

"Na mijn master vond ik een baan bij Asahi Intecc, een Japanse onderneming die producten maakt voor interventionele cardiologie. Mijn kennis van het Japans komt goed van pas binnen dit bedrijf en ik mag veel reizen, presentaties houden en trainingen geven. Precies wat ik leuk vind."

Past Japanstudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je geïnteresseerd in Japan en heb je een brede maatschappelijke en politieke belangstelling?
  • Vind je het leuk om je te verplaatsen in een andere cultuur, met andere waarden, normen en denkwijzen?
  • Heb je plezier in het leren van nieuwe woorden en karakters?
  • Beheers je het Nederlands en Engels goed?
  • Ben je een doorzetter, ambitieus en geduldig?

Zo ja, dan is Japanstudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma.

Video over het Japanse schrift

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Er zijn honderden schrijfsystemen in de wereld. Sommige hiervan zijn algemeen bekend, zoals ons Latijnse alfabet, het Arabische schrift, Egyptische hiërogliefen en Chinese karakters. Maar wat weet je van het Japanse schrift? Bekijk hierboven de inleiding over het schrijfsysteem van een gedicht in het Japans. Het gedicht maakt deel uit van de beroemde Leidse Muurgedichten.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Japanstudies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.