Universiteit Leiden

nl en

Latijns-Amerikastudies (BA)

Latijns-Amerika is een regio met een enorme culturele diversiteit en een kleurrijk, boeiend en soms gecompliceerd verleden én heden. Leer de cultuur, geschiedenis en Spaanse of Portugese taal van Latijns-Amerika kennen en ontwikkel jezelf tot waardevolle regiospecialist, met een kritische blik op de wereld.

Waarom Latijns-Amerikastudies?

Latijns-Amerika is bij uitstek een regio waar verschillende culturen en mondiale conflicten samenkomen. Tijdens Latijns-Amerikastudies bestudeer je de politiek, taal, geschiedenis en cultuur van deze regio, waardoor je een beter inzicht krijgt in hedendaagse ontwikkelingen. Zo duik je bijvoorbeeld in de sociaal-culturele impact van de Europese kolonisatie, de effecten van de huidige economische crisis in Brazilië en de sociaaleconomische oorzaken van de politieke crisis in Venezuela. En hoe gaat de Boliviaanse politiek om met de verschillende inheemse talen in het land? Hoe verandert het Spaans als het in contact staat met een andere taal? Het bestuderen van nieuwe culturele expressievormen in muziek, televisie en literatuur in het grensgebied van Mexico en de V.S. bijvoorbeeld, geven je ook inzicht in actuele thema´s zoals migratiestromen en intercultureel contact. Als Latijns Amerika-deskundige heb jij straks dus als geen ander inzicht in interculturele dynamieken en in hoe politiek, geschiedenis, taal en cultuur met elkaar verweven zijn.

Esmee Tanis

Ouderejaars

Esmee Tanis

"Het leuke aan de studie is dat je de theorie achter gebeurtenissen leert kennen. In de studie leer je processen en problematiek verklaren vanuit verschillende perspectieven, zoals politiek, economie, literatuur, taalkunde. Op deze manier leer ik op een andere manier naar het continent te kijken. Tevens is het mooi aan deze studie, dat je je bezighoudt met de wereldtalen Spaans en Portugees. Het continent Latijns-Amerika is ontzettend bijzonder en interessant. Het kent excessen, zoals het geweld in Mexico dat tot het meest extreme ter wereld behoort."

Eduardo Alves Viera

Docent

Eduardo Alves Viera

"Het grote aanbod aan buitenlandse talen in Leiden is uniek. Op het gebied van talen is het echt een expertisecentrum met bovendien een geweldige internationale reputatie. Leiden heeft een lange traditie op het gebied van Latijns-Amerikastudies en is de enige plek in Nederland waar je Portugees op academisch niveau kunt studeren."

"Het studieprogramma is heel gevarieerd. Studenten leren niet alleen de taal, maar verdiepen zich ook in de geschiedenis en cultuur van Latijns-Amerika. Deze studie haalt studenten uit het Nederlandse hokje en laat hen kennis maken met een andere manier van leven, namelijk de Latijns-Amerikaanse manier. Niet alleen door de landen te analyseren, maar ook door er tijdens een uitwisseling direct kennis mee te maken."

Tim Vergoossen

Alumnus

Tim Vergoossen

"De studie heeft een grote focus op de politiek in Latijns-Amerika. Die kennis kan ik nu goed toepassen in het werk dat ik doe. Ik ken de politieke situatie in de verschillende landen en snap hoe die tot stand is gekomen."

"Het is leuk dat de docenten allemaal uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen komen, zoals Argentinië, Mexico en Brazilië. Zo hoor je over hun persoonlijke ervaringen en maak je kennis met de verschillende accenten. De docenten hebben een gigantisch netwerk en helpen je graag door je met mensen in contact te brengen of een aanbevelingsbrief te schrijven."

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Alleen in Leiden kun je Latijns-Amerikastudies studeren. Onderwijs in het Portugees is uniek in Nederland;
 • Je bestudeert de regio op wetenschappelijk niveau vanuit verschillende invalshoeken: geschiedenis, literatuur, taalkunde, cultuur en politiek komen allemaal aan bod;
 • Naast het leren van de taal (Spaans of Portugees) maak je ook kennis met hedendaags Latijns-Amerika;
 • De hele regio komt aan bod, van het zuidelijke Tierra del Fuego tot aan de Rio Grande in het noorden van Mexico;
 • Al in je tweede jaar ervaar je hoe het is om in Latijns Amerika te wonen, leren en te leven door het buitenlandverblijf, waar je met Latijns-Amerikaanse studenten studeert en het onderwijs volgt dat de universiteit daar aanbiedt.
 • De docenten en professoren zijn beroemde experts op hun studiegebied en het team heeft een wijdverbreid en levendig netwerk in Latijns-Amerika;
 • Latijns-Amerikastudies is een kleinschalige studie. Er is veel persoonlijk contact tussen docenten en studenten en je leert elkaar snel kennen;
 • De opleiding is interdisciplinair.

Past Latijns-Amerikastudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in andere culturen en houd je ervan om een samenleving vanuit uiteenlopende wetenschappelijke invalshoeken te bestuderen?
 • Wil je graag Spaans of Portugees leren spreken?
 • Ben je geïnteresseerd in de actuele, culturele en politieke ontwikkelingen en trends van Latijns-Amerika?
 • Ben je flexibel, open-minded en gemotiveerd?

Zo ja, dan is Latijns-Amerikastudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Latijns-Amerikastudies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.