Universiteit Leiden

nl en

Latijns-Amerikastudies (BA)

Latijns-Amerika is een regio met een enorme culturele diversiteit en een kleurrijk, boeiend en soms gecompliceerd verleden én heden. Leer de cultuur, geschiedenis en Spaanse of Portugese taal van Latijns-Amerika kennen en ontwikkel jezelf tot waardevolle regiospecialist, met een kritische blik op de wereld.

Waarom Latijns-Amerikastudies?

Latijns-Amerika is bij uitstek een regio waar verschillende culturen en mondiale conflicten samenkomen. Tijdens Latijns-Amerikastudies bestudeer je de politiek, taal, geschiedenis en cultuur van deze regio, waardoor je een beter inzicht krijgt in hedendaagse ontwikkelingen. Zo duik je bijvoorbeeld in de sociaal-culturele impact van de Europese kolonisatie, de effecten van de huidige economische crisis in Brazilië en de sociaaleconomische oorzaken van de politieke crisis in Venezuela. En hoe gaat de Boliviaanse politiek om met de verschillende inheemse talen in het land? Hoe verandert het Spaans als het in contact staat met een andere taal? Het bestuderen van nieuwe culturele expressievormen in muziek, televisie en literatuur in het grensgebied van Mexico en de V.S. bijvoorbeeld, geven je ook inzicht in actuele thema´s zoals migratiestromen en intercultureel contact. Als Latijns Amerika-deskundige heb jij straks dus als geen ander inzicht in interculturele dynamieken en in hoe politiek, geschiedenis, taal en cultuur met elkaar verweven zijn.

Latijns-Amerikastudies in de Keuzegids 2023

Topopleiding in de Keuzegids 2023

Latijns-Amerikastudies aan de Universiteit Leiden heeft het predicaat 'topopleiding' gekregen in de Keuzegids 2023. Onder andere het studieprogramma, de docenten en de sfeer werden bovengemiddeld beoordeeld door huidige studenten.

 

Lukas Muller

Student

Lukas Muller

"De mix van geschiedenis, sociologie, maatschappijwetenschappen en taal heeft mij doen besluiten om LAS te gaan studeren. Mijn voorliefde voor het land Brazilië en voor de Portugese taal kon ik allemaal terugvinden in deze bachelor in Leiden. Het gevoel dat ik op de meeloopdag ervaarde was erg goed, ik vind het een hele interessante brede studie. Wat ik verrassend vond is dat ik elk vak van het afgelopen jaar heel interessant heb gevonden, de inhoud boeit me enorm omdat er constant een link met de actualiteit kan worden gemaakt. Het feit dat je iets bestudeert in de collegebanken en dat daadwerkelijk terugziet in kranten, maakt het voor mij dat de studie ook direct toepasbaar is."

Esmee Tanis

Ouderejaars

Esmee Tanis

"Het leuke aan de studie is dat je de theorie achter gebeurtenissen leert kennen. In de studie leer je processen en problematiek verklaren vanuit verschillende perspectieven, zoals politiek, economie, literatuur, taalkunde. Op deze manier leer ik op een andere manier naar het continent te kijken. Tevens is het mooi aan deze studie, dat je je bezighoudt met de wereldtalen Spaans en Portugees. Het continent Latijns-Amerika is ontzettend bijzonder en interessant. Het kent excessen, zoals het geweld in Mexico dat tot het meest extreme ter wereld behoort."

Eduardo Alves Viera

Docent

Eduardo Alves Viera

"Het grote aanbod aan buitenlandse talen in Leiden is uniek. Op het gebied van talen is het echt een expertisecentrum met bovendien een geweldige internationale reputatie. Leiden heeft een lange traditie op het gebied van Latijns-Amerikastudies en is de enige plek in Nederland waar je Portugees op academisch niveau kunt studeren."

"Het studieprogramma is heel gevarieerd. Studenten leren niet alleen de taal, maar verdiepen zich ook in de geschiedenis en cultuur van Latijns-Amerika. Deze studie haalt studenten uit het Nederlandse hokje en laat hen kennis maken met een andere manier van leven, namelijk de Latijns-Amerikaanse manier. Niet alleen door de landen te analyseren, maar ook door er tijdens een uitwisseling direct kennis mee te maken."

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Deze bachelopleiding is uniek in Nederland. Alleen in Leiden kun je een studie volgen waarin Latijns-Amerika centraal staat én waar je de keuze hebt om Spaans of Portugees te leren.
 • De hele regio komt aan bod, van het zuidelijke Tierra del Fuego tot aan de Rio Grande in het noorden van Mexico.
 • In je tweede jaar ga je een periode aan een universiteit in Chili of Brazilië studeren. Hier dompel je je onder in de taal en in de maatschappij.
 • De docenten en professoren zijn internationaal erkende experts op hun vakgebied en het team heeft een wijdverbreid en levendig netwerk in Latijns-Amerika, waarvan je als student kunt profiteren.
 • Latijns-Amerikastudies is een kleinschalige studie. Er is veel persoonlijk contact tussen docenten en studenten en je leert elkaar snel kennen.
 • De opleiding is interdisciplinair, je bestudeert de regio vanuit het perspectief van disciplines als geschiedenis, taalkunde, letterkunde, sociologie en antropologie.
 • Je voelt je snel thuis in de levendige studentenstad Leiden.

Past Latijns-Amerikastudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in andere culturen en houd je ervan om een samenleving vanuit uiteenlopende wetenschappelijke invalshoeken te bestuderen?
 • Wil je graag Spaans of Portugees leren spreken?
 • Ben je geïnteresseerd in de actuele, culturele en politieke ontwikkelingen en trends van Latijns-Amerika?
 • Ben je flexibel, open-minded en gemotiveerd?

Zo ja, dan is Latijns-Amerikastudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.