Universiteit Leiden

nl en

Nederlandse taal en cultuur (BA)

De diepte in met jouw eigen taal. In de studie Nederlands maak je een diepgravende en veelzijdige analyse van de Nederlandse taal en literaire cultuur. Je onderzoekt hoe ze functioneren in allerlei verschillende situaties en doet dat bovendien in internationaal perspectief. Zo ontwikkel je jezelf tot een veelzijdig specialist van je eigen taal en cultuur. Uniek voor Leiden is dat er veel aandacht is voor het thema ‘media’ en dat je je hier zelfs in kunt specialiseren.

Nederlandse taal en cultuur studeren in Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Nederlandse taal en cultuur?

Nederlands studeer je omdat je specialist wilt worden in de Nederlandse taal en literatuur. Je wilt antwoord kunnen geven op vragen als: wat betekent Nederlands in een sterk veranderende wereld? Hoe onderzoek je veranderingen in taal? En wat betekent literatuur voor de samenleving?

Nederlands studeer je ook als je geïnteresseerd bent in actuele vragen over taal als communicatie- en overtuigingsmiddel. Aan de hand van reclameteksten of politieke speeches leer je met welke strategieën je een boodschap op het publiek kunt overbrengen. Ook leer je goede van slechte argumenten te onderscheiden.

Na een brede start, specialiseer je je al snel in Oudere letterkunde, Moderne letterkunde, Taalkunde, Taalbeheersing of Media. 

Binnen de door jou gekozen specialisatie kun je je richten op specifieke thema’s, zoals debat, retorica, de sturende kracht van taal en de macht van het woord.

Aan het eind van je studie beheers je niet alleen de kennis en de vaardigheid om je eigen taal, literatuur en cultuur grondig te analyseren, maar weet je ook hoe je de wisselwerking tussen (literaire) taal, cultuur en media moet onderzoeken. 

Pepijn Zaaijer

Student

Pepijn Zaaijer

"Ik heb me georiënteerd op de studie door zowel de Open Dag als de Meeloopdag te doen. Die laatste was doorslaggevend. Ik kreeg een beter beeld van wat er binnen de studie behandeld werd en de schaal qua aantal studenten. Zeker in het eerste jaar zagen mijn collegedagen eruit als bij de Meeloopdag. Het beeld dat ik van de studie gekregen had, bleek goed te kloppen met de werkelijkheid."

Roosmaryn Pilgram

Docent Taalbeheersing

Roosmaryn Pilgram

"Bij mijn vak bestuderen we de effecten van taal. Het gaat bijvoorbeeld over hoe je mensen het beste kunt overtuigen of informeren. Zo analyseren we het taalgebruik van politici in persconferenties. Welke metaforen gebruiken ze om hun boodschap over te brengen? Wat zijn daar de voor- of nadelen van?"

Martijn Rietveld

Alumnus

Martijn Rietveld

"Ik ben werkzaam als Copywriter bij SOO Media: een mediabureau in hartje Den Haag gespecialiseerd in online marketing en vastgoedcommunicatie. Ik verzorg de communicatie-uitingen voor verschillende bedrijven. Het is cliché, maar de functie is heel divers: ‘s ochtends een luxe woningbrochure voor een makelaarskantoor, ‘s middags een wervende webtekst voor een wijngroothandel, ga zo maar door."

Nederlandse taal en cultuur in de Keuzegids 2024

Topopleiding in de Keuzegids 2024!

Nederlandse taal en cultuur kun je op vijf plekken in Nederland studeren, maar de bachelor in Leiden scoort het hoogst in de Keuzegids. Studenten zijn vooral te spreken over de docenten, de toetsing en de sfeer.

 

 

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Nederlandse taal en cultuur heeft vijf specialisaties waar je uit kunt kiezen: Oudere letterkunde, Moderne letterkunde, Taalkunde, Taalbeheersing en Media.  
 • Je hebt veel keuzevrijheid en bent voor een groot deel regisseur van je eigen opleiding. Je hebt de mogelijkheid om vakken te kiezen die aansluiten bij jouw interesses. 
 • Uniek aan de Universiteit Leiden is de speciale aandacht voor nieuwe en oude media en voor de invloed die deze hebben op de taal en cultuur, bijvoorbeeld voor de rol van mediatechnologie in belangrijke maatschappelijke omwentelingen (boekdrukkunst, opkomst van dagbladen, radio, tv, internet, sociale media). 
 • Leiden heeft een bijzondere collegereeks met bekende Nederlandse auteurs. Elk jaar geeft een gastschrijver colleges over literatuur, en daarnaast kun je bij een andere auteur colleges creatief schrijven volgen. 
 • Het programma biedt ruimte voor stage en buitenlandverblijf in bijvoorbeeld in Zuid-Afrika of aan het Nederlands Instituut in Marokko; 
 • Docenten bij deze opleiding hebben unieke expertise op het gebied van het middeleeuws en 17e-eeuws Nederlands, taalvariatie, retorica en argumentatie, Zuid-Afrikaanse- en Caraïbische literatuur en andere postkoloniale literatuur. 

Aafje de Roest heeft van haar hobby haar werk gemaakt. Van een tiener die graag naar hiphop luisterde, werd ze een promovenda die onderzoekt hoe jongeren hun culturele identiteit vormen aan de hand van Nederlandstalige hiphop. Lees hier verder.

Past Nederlandse taal en cultuur bij jou?

 • Heb je belangstelling voor de invloed van taal op de samenleving? Of heb je misschien talent voor de ‘technische’ kant van de taal: de grammatica en de historische ontwikkeling?
 • Heb je de ambitie om inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen taal, cultuur en media? Ben je goed in het kritisch analyseren van tekst en beeld?
 • Vind je het fijn om veel te lezen? En dan niet alleen moderne romans, maar ook bijvoorbeeld literatuur uit de tijd van Erasmus?
 • Vind je het leuk om iets tot in detail uit te zoeken en schrik je niet terug voor het bestuderen van theoretische artikelen?
 • Ben je ambitieus en wil je je schriftelijke en mondelinge vaardigheden optimaliseren?

Beantwoord je deze vragen met 'ja', dan is Nederlandse taal en cultuur jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Online Proefstuderen Nederlandse taal en cultuur

Wil je zelf ervaren of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten. 
Kom online proefstuderen!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.