Universiteit Leiden

nl en

Nederlandse taal en cultuur (BA)

De diepte in met jouw eigen taal. Als je Nederlands studeert, analyseer je de Nederlandse taal en literatuur op hoog niveau en onderzoek je hun rol in allerlei verschillende situaties. Dat doe je bovendien in internationaal perspectief. Uniek voor Leiden is dat er in alle vakken veel aandacht is voor het thema ‘media’ en dat je je hier zelfs in kunt specialiseren. Zo ontwikkel je jezelf tot een veelzijdig specialist van je eigen taal en cultuur.

Nederlandse taal en cultuur studeren in Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Nederlandse taal en cultuur?

Nederlands studeer je omdat je specialist wilt worden in de Nederlandse taal en literatuur. Je wilt antwoord kunnen geven op vragen als: wat betekent Nederlands in een sterk veranderende wereld? Hoe onderzoek je veranderingen in taal? En wie bepaalt de literaire canon?

Nederlands studeer je ook als je geïnteresseerd bent in actuele vragen naar taal als communicatie- en overtuigingsmiddel. Aan de hand van reclameteksten of politieke speeches leer je met welke strategieën je een boodschap op het publiek kunt overbrengen. Ook leer je goede van slechte argumenten te onderscheiden. Na een brede start, specialiseer je je al snel in taalkunde, taalbeheersing, historische letterkunde of moderne letterkunde. Of je kiest voor de nieuwe specialisatie media. Aan het eind van je studie beheers je niet alleen de kennis en de vaardigheid om je eigen taal, literatuur en cultuur grondig te analyseren, maar weet je ook hoe je de wisselwerking tussen (literaire) taal, cultuur en media moet onderzoeken. 

Pepijn Zaaijer

Student

Pepijn Zaaijer

"Ik heb me georiënteerd op de studie door zowel de Open Dag als de Meeloopdag te doen. Die laatste was doorslaggevend. Ik kreeg een beter beeld van wat er binnen de studie behandeld werd en de schaal qua aantal studenten. Zeker in het eerste jaar zagen mijn collegedagen eruit als bij de Meeloopdag. Het beeld dat ik van de studie gekregen had, bleek goed te kloppen met de werkelijkheid."

Roosmaryn Pilgram

Docent Taalbeheersing

Roosmaryn Pilgram

"Bij mijn vak bestuderen we de effecten van taal. Het gaat bijvoorbeeld over hoe je mensen het beste kunt overtuigen of informeren. Zo analyseren we het taalgebruik van politici in persconferenties. Welke metaforen gebruiken ze om hun boodschap over te brengen? Wat zijn daar de voor- of nadelen van?"

Daan Lameijer

Alumnus Moderne Nederlandse Letterkunde (MA Neerlandistiek)

Daan Lameijer

"Op dit moment ben ik eerstegraads docent Nederlands op het Christelijk Lyceum Zandvliet in Den Haag. Dit jaar begeleid ik mijn eerste examenklas en ben ik mentor."

"Ik ben begonnen aan mijn studie omdat ik van grammatica en taalstructuren hield. Maar al snel stal de literatuur mijn hart. Wat proza en poëzie voor mij waardevol maakt, is dat door te lezen je denkbeelden op losse schroeven komen te staan, maar zonder dat je daarvan in paniek hoeft te raken. Dat is wat grote literatuur doet: het laat op onverbloemde wijze de lelijke kant zien van de mens en het bestaan. In sommige romans wordt zo nietsontziend beschreven hoe mensen in elkaar zitten; ik vind dat verfrissend en enorm leerzaam."

Nederlandse taal en cultuur in de Keuzegids 2022

Topopleiding in de Keuzegids 2022!

Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden heeft het predicaat 'topopleiding' gekregen in de Keuzegids 2022. Onder andere de docenten en de sfeer werden bovengemiddeld beoordeeld door huidige studenten.

 

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Uniek aan de Universiteit Leiden is de speciale aandacht voor nieuwe en oude media en voor de invloed die deze hebben op de taal en cultuur, bijvoorbeeld voor de rol van mediatechnologie in belangrijke maatschappelijke omwentelingen (boekdrukkunst, opkomst van dagbladen, radio, tv, internet, sociale media).
 • Je hebt veel keuzevrijheid en bent voor een groot deel regisseur van je eigen opleiding, je kiest de vakken die voor jou interessant zijn.
 • Nederlandse taal en cultuur heeft vijf specialisaties waar je uit kunt kiezen: Historische letterkunde, Moderne letterkunde, Taalkunde, Taalbeheersing en Media. Daarbinnen kun je je richten op specifieke thema’s, zoals debat, retorica, de sturende kracht van taal en de macht van het woord.
 • Leiden heeft een bijzondere collegereeks met bekende Nederlandse auteurs. Elk jaar geeft een gastschrijver colleges over literatuur, en daarnaast kun je bij een andere auteur colleges creatief schrijven volgen.
 • Het programma biedt ruimte voor stage en buitenlandverblijf in bijvoorbeeld Engeland of Zuid-Afrika;
 • Docenten bij deze opleiding hebben unieke expertise op het gebied van het middeleeuws en 17e-eeuws Nederlands, taalvariatie, retorica en argumentatie, Zuid-Afrikaanse- en Caraïbische literatuur en andere postkoloniale literatuur.

Aafje de Roest heeft van haar hobby haar werk gemaakt. Van een tiener die graag naar hiphop luisterde, werd ze een promovenda die onderzoekt hoe jongeren hun culturele identiteit vormen aan de hand van Nederlandstalige hiphop. Lees hier verder.

Past Nederlandse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb je belangstelling voor wat je met taal kunt doen? Of heb je misschien talent voor de ‘technische’ kant van de taal: de grammatica en de historische ontwikkeling?
 • Heb je de ambitie om inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen taal, cultuur en media? Ben je goed in het kritisch analyseren van tekst en beeld?
 • Ben je bereid om veel te lezen? En niet alleen moderne romans, maar ook bijvoorbeeld literatuur uit de tijd van Erasmus?
 • Vind je het leuk om iets tot in detail uit te zoeken en schrik je niet terug voor het bestuderen van theoretische artikelen?
 • Ben je ambitieus en wil je je schriftelijke en mondelinge vaardigheden optimaliseren?

Zo ja, dan is Nederlandse taal en cultuur jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Online Proefstuderen Nederlandse taal en cultuur

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten. 
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.