Universiteit Leiden

nl en

Nederlandse taal en cultuur (BA)

De diepte in met jouw eigen taal. Als je Nederlands studeert, analyseer je op hoog niveau hoe mensen de Nederlandse taal, cultuur en literatuur gebruiken en plaats je deze in internationaal perspectief. Zo ontwikkel je jezelf tot een veelzijdig specialist van je eigen taal, cultuur en regio. Uniek voor Leiden is dat er in alle vakken veel aandacht is voor het thema ‘media’ en dat je je hier zelfs in kunt specialiseren.

Merel Donia

Eerstejaars student Nederlandse taal en cultuur

Merel Donia

"De studie bevalt ontzettend goed. Dat wat je leert, kun je meteen toepassen in de praktijk. We zijn veel bezig met de karakterisering van de persoon. Daardoor bekijk je de personages van romans op een andere manier.  Er is veel ruimte voor discussie in de klas en dat is erg leuk. Daarbij heeft iedereen respect voor elkaars visie. Je kijkt ook de opdrachten en analyses van je medestudenten na, en dat werkt heel goed. Je leert daardoor om feedback te geven."

Yra van Dijk

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde

Yra van Dijk

"De opleiding in Leiden is vrij kleinschalig, waardoor je vaak college hebt in kleine groepen. Zo krijgen studenten op individueel niveau onderwijs. Docenten kennen hun studenten, waardoor het mogelijk is maatwerk te leveren."

Daan Lameijer

Alumnus Moderne Nederlandse Letterkunde (MA Neerlandistiek)

Daan Lameijer

"Op dit moment ben ik eerstegraads docent Nederlands op het Christelijk Lyceum Zandvliet in Den Haag. Dit jaar begeleid ik mijn eerste examenklas en ben ik mentor."

"Ik ben begonnen aan mijn studie omdat ik van grammatica en taalstructuren hield. Maar al snel stal de literatuur mijn hart. Wat proza en poëzie voor mij waardevol maakt, is dat door te lezen je denkbeelden op losse schroeven komen te staan, maar zonder dat je daarvan in paniek hoeft te raken. Dat is wat grote literatuur doet: het laat op onverbloemde wijze de lelijke kant zien van de mens en het bestaan. In sommige romans wordt zo nietsontziend beschreven hoe mensen in elkaar zitten; ik vind dat verfrissend en enorm leerzaam."

Waarom Nederlandse taal en cultuur?

Nederlands studeer je omdat je specialist wilt worden in de Nederlandse taal en literatuur. Je wilt antwoord kunnen geven op vragen als: wat betekent Nederlands in een sterk veranderende wereld? Hoe onderzoek je veranderingen in taal? En wie bepaalt de literaire canon? Daarnaast wil je alles weten over de Nederlandse cultuur. Waarom staan wij eigenlijk bekend als 'tolerante natie'? En klopt dat nog wel?

Je bestudeert het Nederlands altijd in internationaal perspectief: van de invloed van Franse ridderromans tot onze slavernijgeschiedenis in het Caribisch gebied. Nederlands studeer je ook als je geïnteresseerd bent in actuele vragen naar taal als communicatiemiddel. Aan de hand van reclameteksten of politieke speeches leer je met welke strategieën je een boodschap op het publiek kunt overbrengen. Na een brede start, specialiseer je je al snel in taalkunde, taalbeheersing, historische letterkunde of moderne letterkunde. Of je kiest voor de nieuwe specialisatie media. Aan het eind van je studie beheers je niet alleen de kennis en de vaardigheid om je eigen taal, literatuur en cultuur grondig te analyseren, maar weet je ook hoe je de wisselwerking tussen (literaire) taal, cultuur en media moet onderzoeken. 

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • De opleiding heeft een internationaal, mondiaal, vergelijkend en interdisciplinair perspectief;
 • Er is speciale aandacht voor de invloed van oude en nieuwe media op taal en cultuur, bijvoorbeeld voor de rol van mediatechnologie in belangrijke maatschappelijke omwentelingen (boekdrukkunst, opkomst van dagbladen, radio, tv, internet, sociale media) en voor de effecten van taalgebruik in diverse media;
 • Je hebt veel keuzevrijheid en bent voor een groot deel regisseur van je eigen opleiding;
 • Er is unieke expertise aanwezig op het gebied van het middeleeuws en 17e-eeuws Nederlands, retorica, Caraïbische literatuur en andere postkoloniale literatuur;
 • Je hebt de mogelijkheid om colleges te volgen over literatuur en schrijven bij bekende auteurs;
 • Er is aandacht voor debat, retorica, de sturende kracht van taal en de macht van het woord;
 • Er is ruimte voor stage en buitenlandverblijf.

Past Nederlandse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb je belangstelling voor wat je met taal kunt doen? Misschien ben je geïnteresseerd in de ‘technische’ kant van de taal: de grammatica en de historische ontwikkeling. Of je verdiept je graag in taal in gebruik, of dat nu in een recent politiek debat is of in een 17e-eeuws toneelstuk;
 • Vind je het interessant om inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen taal, cultuur en media?
 • Ben je bereid om veel te lezen? En niet alleen moderne romans, maar ook bijvoorbeeld literatuur uit de tijd van Erasmus?
 • Vind je het leuk om iets tot in detail uit te zoeken?
 • Ben je nieuwsgierig en heb je een brede interesse in taal, literatuur en cultuur?

Zo ja, dan is Nederlandse taal en cultuur jouw studie!

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden