Universiteit Leiden

nl en

Franse taal en cultuur (BA)

Frankrijk is niet alleen het land van grote schrijvers, denkers en het welbekende ‘savoir-vivre’, het is economisch gezien ook van groot belang voor Nederland en de rest van de wereld. Bestudeer de Franse taal en cultuur en doe vaardigheden op die mooie kansen bieden voor een internationale carrière!

Waarom Franse taal en cultuur?

Wereldwijd spreken 350 miljoen mensen Frans, als moedertaal of als tweede taal. Als vijfde economische grootmacht is Frankrijk dan ook zeer aantrekkelijk voor bedrijven en ondernemers. Als je goed Frans spreekt, vergroot je de kans op een baan bij een van de vele Franse en Franstalige multinationals in verschillende sectoren. Maar de invloed van Frankrijk reikt verder dan alleen de taal. Wil je doordringen tot de Fransen en hun cultuur dan is kennis van wat hen verbindt en bijzonder maakt essentieel. In de opleiding Franse taal en cultuur bestudeer je de Franse taal en de vakgebieden die daarmee samenhangen, zoals letterkunde, taalkunde en cultuurkunde, intensief en op hoog academisch niveau. Het zal vele deuren voor je openen!

Franse taal en cultuur studeren aan de Universiteit Leiden

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Je leert de taal zeer goed te spreken, lezen en schrijven. Het overgrote deel van de colleges wordt vanaf dag één in het Frans gegeven;
 • Leidse studenten scoren hoog op internationale taalexamens zoals DELF-DALF;
 • Studenten met een hoog ingangsniveau kunnen het taalvaardigheidsprogramma versneld doorlopen;
 • Je kunt je specialiseren in economisch en juridisch Frans als opstap naar het bedrijfsleven;
 • Er is ruime aandacht voor taalkunde, letterkunde en cultuurkunde, en voor de Franstalige wereld buiten Frankrijk en Europa;
 • Je kunt in je tweede jaar een tijd in Frankrijk studeren;
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Jeroen van der Heide

Student

Jeroen van der Heide

"Ik vond talen en culturen op de middelbare school al interessant, het waren dan ook mijn beste vakken. Op de meeloopdag kreeg ik een positieve indruk van de opleiding. Het enthousiasme van de studenten en de passie van de docenten werkten aanstekelijk en waren voor mij reden om voor Frans te kiezen."

"Ik heb het heel erg naar mijn zin bij deze studie. We hebben een leuke, gezellige groep waar iedereen elkaar goed kent. Doordat de opleiding kleinschalig is, heb je met iedereen intensief contact. Ook het contact met de docenten is heel vriendschappelijk. Ik kan met ze in discussie gaan, een praatje maken of vragen stellen. Veel docenten doen onderzoek en vertellen daar heel enthousiast over. Daardoor word ik als student ook gemotiveerd."

Georgine Dat

Alumna

Georgine Dat

"Ik heb voor Leiden gekozen omdat er specialisaties zijn richting juridisch en economisch Frans. Ik wist dat ik iets wilde doen met Franstalige handelsrelaties. Het hielp dat ik kon aantonen dat ik kennis had van economisch Frans toen ik na mijn opleiding in Leiden aangenomen wilde worden op een Franse businessschool."

Past Franse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in Frankrijk en was Frans een van je favoriete vakken op school?
 • Heb je een grote liefde voor taal?
 • Denk je niet in stereotypen en verdiep je je graag in de Franstalige cultuur?
 • Ben je gemotiveerd, enthousiast en heb je doorzettingsvermogen?

Zo ja, dan is Franse taal en cultuur jouw studie! Bekijk het studieprogramma.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.