Universiteit Leiden

nl en

Kunstgeschiedenis (BA)

De opleiding kunstgeschiedenis in Leiden is uniek in Nederland dankzij haar veelzijdigheid, grote dynamiek en interdisciplinariteit. Het is een traditionele kunsthistorische opleiding, waar je kennis maakt met alle denkbare kunstvormen. Je leert niet alleen kritisch te denken, maar ook om kunst in al haar verschijningsvormen te analyseren. Uniek voor Leiden zijn de colleges over fotografie en wooncultuur en het mondiale perspectief van de opleiding.

Wat doet een kunsthistoricus?

Je onderzoekt objecten in hun context. Je stelt daarbij vragen als: wie was de maker, voor wie is het gemaakt, hoe is het gemaakt, welke materialen zijn er gebruikt? Maar ook: hoe functioneert het object in zijn omgeving, wat is de relatie tussen het object en de beschouwer, welke boodschap brengt het over en waarom ziet het er eigenlijk zo uit? In de studie zijn de materiële kanten van kunst dus heel belangrijk, maar we reiken je ook de theorieën en methodes aan om die vragen te beantwoorden. We hebben een zeer brede opvatting over wat kunst is, want bij Kunstgeschiedenis komen zowel traditionele kunstvormen als nieuwe digitale media aan de orde. Je bestudeert ook hoe al die kunstvormen aan het publiek worden gepresenteerd. Je onderzoekt hoe collecties er vroeger uitzagen, hoe je bepaalde kunstvormen het beste zou kunnen tentoonstellen, welk verhaal je over bepaalde objecten wilt vertellen en wat de verantwoordelijkheid is van een museum ten opzichte van publiek en samenleving.

Sophie Bebselaar

Studente Kunstgeschiedenis

Sophie Bebselaar

"Kunstgeschiedenis in Leiden spreekt me extra aan omdat het niet alleen over Europa gaat. Voordat ik ging studeren heb ik een tussenjaar genomen en ben ik op reis geweest naar Costa Rica. Ik vind andere werelddelen erg interessant. Ook media en fotografie komen bij de studie in Leiden aan bod.’"

Kitty Zijlmans

Hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Nieuwste Tijd

Kitty Zijlmans

"Studenten Kunstgeschiedenis zijn kritisch, nieuwsgierig en onderzoekend. Dat zijn de drie belangrijkste pijlers voor een wetenschappelijke houding. Je moet iets willen weten, je moet tot de bodem willen gaan en kritisch zijn op wat anderen schrijven en wat je zelf schrijft. Op het moment dat je kunst ziet als iets voor aan de muur, is deze studie niets voor jou."

Anna Elisabeth Kruyswijk

Alumna Kunstgeschiedenis

Anna Elisabeth Kruyswijk

"Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis kreeg ik een brede oriëntatie mee, maar ik had vooral architectuur, mode en fotografie op mijn radar. Dingen die je elke dag tegenkomt, openbare kunstvormen die in het dagelijks leven voor iedereen zichtbaar zijn. Dat vond ik interessant en daar deed ik graag onderzoek naar."

"Ik deed een minor vormgeving op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, waarbij ook de praktische kant van fotografie aan bod kwam. Mijn werk nu in de fotografie is goed te verklaren."

Waarom kies je voor kunstgeschiedenis in Leiden?

 • Je leert kunst benaderen vanuit mondiaal perspectief, over de grenzen van disciplines;
 • De relatie tussen architectuur, wooncultuur en beeldende kunst staat centraal;
 • Je plaatst Nederlandse kunst in een internationale context;
 • De opleiding heeft nauwe banden met de musea en culturele instellingen in de stad Leiden.
 • De universiteitbibliotheek beschikt over bijzondere collecties waar je originele prenten en foto’s kunt bestuderen.

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

De cursussen zijn erop gericht om kennis te verwerven over kunst uit heden en verleden, maar ook om je academische vaardigheden en je kritisch denkvermogen te ontwikkelen. De docenten hebben een internationale reputatie op hun vakgebied. Ze geven inspirerende colleges en zorgen voor individuele begeleiding. Dit biedt de optimale omgeving om je te ontwikkelen tot een nieuwsgierige, onderzoekende en kritische academicus. Ons doel is dat je aan het einde van de bachelor zowel academisch als visueel geletterd bent. Daardoor ben je inzetbaar in  diverse functies binnen en buiten de culturele sector.

Kunstgeschiedenis studeren in Leiden

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Past Kunstgeschiedenis bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in schilderijen, gebouwen, interieurs, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst en nieuwe media?
 • Vind je het leuk om verschillende kunstvormen diepgaand en in hun samenhang te analyseren?
 • Houd je van reizen, musea bezoeken en monumenten bekijken?
 • Houd je ervan om je te verplaatsen in andere tijden en culturen?
 • Ben je nieuwsgierig naar mythologie, Bijbelverhalen en geschiedenis?
 • Zie je niet op tegen veel lezen, ook in het Engels?
 • Ben je kritisch, gemotiveerd en enthousiast?

Dan is Kunstgeschiedenis een studie voor jou! Bekijk het studieprogramma

Ook Engelstalig

Kunstgeschiedenis heeft een brede, interdisciplinaire visie op de beeldende kunst, architectuur en wooncultuur vanaf de oudheid tot nu. De kunsten worden in hun samenhang bestudeerd en objecten worden in hun historische en maatschappelijke context geplaatst. Daarbij is vooral het bestuderen van de relatie tussen kunst en de beschouwer van belang. Bij de Engelstalige afstudeerrichting van Kunstgeschiedenis: Arts, Media and Society bestudeer je de hedendaagse kunsten en media in hun relatie tot de samenleving en hun stem in het publieke debat over urgente mondiale kwesties. Meer informatie over de Engelstalige afstudeerrichting kun je op deze pagina vinden.

Online Proefstuderen Kunstgeschiedenis

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten. 
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Kunstgeschiedenis? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.