Universiteit Leiden

nl en

Kunstgeschiedenis (BA)

Kunst heeft altijd een grote impact gehad op de mens door de eeuwen heen, van de eerste grottekeningen tot aan moderne kunstvormen. Met Kunstgeschiedenis in Leiden maak je niet alleen kennis met kunst uit Nederland en Europa, maar ook uit Noord-Amerika, Azië en Afrika. Bestudeer kunst van vroeger en nu, in al zijn prachtige vormen, op hoog academisch niveau.

Sophie Bebselaar

Studente Kunstgeschiedenis

Sophie Bebselaar

"Kunstgeschiedenis in Leiden spreekt me extra aan omdat het niet alleen over Europa gaat. Voordat ik ging studeren heb ik een tussenjaar genomen en ben ik op reis geweest naar Costa Rica. Ik vind andere werelddelen erg interessant. Ook media en fotografie komen bij de studie in Leiden aan bod.’"

Kitty Zijlmans

Hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Nieuwste Tijd

Kitty Zijlmans

"Studenten Kunstgeschiedenis zijn kritisch, nieuwsgierig en onderzoekend. Dat zijn de drie belangrijkste pijlers voor een wetenschappelijke houding. Je moet iets willen weten, je moet tot de bodem willen gaan en kritisch zijn op wat anderen schrijven en wat je zelf schrijft. Op het moment dat je kunst ziet als iets voor aan de muur, is deze studie niets voor jou."

Anna Elisabeth Kruyswijk

Alumna Kunstgeschiedenis

Anna Elisabeth Kruyswijk

"Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis kreeg ik een brede oriëntatie mee, maar ik had vooral architectuur, mode en fotografie op mijn radar. Dingen die je elke dag tegenkomt, openbare kunstvormen die in het dagelijks leven voor iedereen zichtbaar zijn. Dat vond ik interessant en daar deed ik graag onderzoek naar."

"Ik deed een minor vormgeving op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, waarbij ook de praktische kant van fotografie aan bod kwam. Mijn werk nu in de fotografie is goed te verklaren."

Waarom Kunstgeschiedenis?

Kunst is van alle tijden en van alle mensen. Van de indrukwekkende grotten van Lascaux uit de prehistorie tot aan de vormgeving van de iPad van nu. Bij Kunstgeschiedenis in Leiden bestudeer je op hoog niveau uiteenlopende kunstvormen: hoe ziet het kunstwerk eruit, wanneer, voor wie en waarom is het gemaakt? Kunst zegt namelijk veel over menselijk gedrag, over jouw perspectief en over de wereld om ons heen. Kunstgeschiedenis in Leiden is uniek door die brede blik: in tijd, herkomst en diversiteit van kunstwerken. Maak dus kennis met schilderkunst, fotografie, architectuur, de toegepaste kunsten en design, maar ook met video- en beeldhouwkunst en museumstudies vanuit de héle wereld. Je specialiseert je gedurende de studie vanuit jouw eigen interesse. Dus in welke kunstvormen je ook geïnteresseerd bent, in Leiden ben je aan het juiste adres.

Kunstgeschiedenis studeren in Leiden

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Je ontdekt hedendaagse kunst in mondiaal perspectief;
  • Je ontwikkelt een goed beeld van de kunst van de klassieken tot aan vandaag;
  • Het object en de manier waarop het wordt gepresenteerd staat centraal;
  • Je krijgt als student veel persoonlijke aandacht van de docenten, van wie de deuren altijd open staan.

Past Kunstgeschiedenis bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je geïnteresseerd in schilderijen, gebouwen, design, beeldhouwkunst, fotografie of industriële vormgeving?
  • Vind je het leuk om verschillende kunstvormen aandachtig te bekijken?
  • Houd je ervan om je te verplaatsen in andere tijden en culturen?
  • Ben je nieuwsgierig naar mythologie, bijbelverhalen en geschiedenis?
  • Zie je niet op tegen veel lezen, ook in het Engels, soms in het Duits of Frans?
  • Ben je flexibel, gemotiveerd en enthousiast?

Zo ja, dan is Kunstgeschiedenis jouw studie!

Ook Engelstalig

Kunstgeschiedenis in Leiden heeft twee afstudeerrichtingen. Kunst en Cultuur geeft een breed overzicht van beeldende kunst, architectuur en design van alle tijden en uit alle werelddelen. Bij Arts, Media and Society, de Engelstalige afstudeerrichting, bestudeer je de hedendaagse kunsten en media in hun relatie tot de samenleving en hun stem in het publieke debat over urgente mondiale kwesties. Meer informatie over de Engelstalige afstudeerrichting kun je op deze pagina vinden.