Universiteit Leiden

nl en

Religiewetenschappen (BA)

Wat beweegt een individu, een maatschappij of een cultuur? Hoe verhoudt religie zich tot politiek, economie en moraal? Religie is overal en speelt vaak, ongemerkt, een grote rol in het dagelijks leven van jezelf en anderen.

Tobias Kingma

Eerstejaarsstudent

Tobias Kingma

"Ik vind het heel leuk dat we bij op actuele onderwerpen of casussen in gaan. Dan ligt er bijvoorbeeld een krantenartikel op tafel over een helm waarmee bezoekers van Lowlands een mystieke ervaring zouden krijgen. De helm bleek nep, maar had wel bij meer dan de helft van de dragers mystieke gevoelens losgemaakt. Mensen hebben altijd een ander beeld van Religiewetenschappen. “Wil je priester of dominee worden”, vragen ze. Maar het is veel breder dan dat, met deze studie kun je veel meer kanten op. Het gaat juist over religie als alledaags fenomeen, religie is overal. Het is leuk om daar eigen ideeën over te ontwikkelen en die vervolgens klassikaal te bespreken in de werkgroep."

Markus Davidsen

Docent

Markus Davidsen

"Waarom Religiewetenschappen in Leiden? Ik denk dat Religiewetenschappen in Leiden breder is dan de meeste andere godsdienstwetenschappelijke opleidingen in Nederland. We hebben specialisten over alle grote religies in huis, doen de hele godsdienstgeschiedenis vanaf de Oudheid tot het internet-tijdperk en zijn daarnaast ook sterk in sociaal-wetenschappelijk onderzoek naar religie."

Julia van Zilfhout

alumna Religiewetenschappen

Julia van Zilfhout

"Wat fijn is aan Religiewetenschappen in Leiden is dat je veel zelf mag kiezen en zo al je interesses aan bod kan laten komen. Ik heb bijvoorbeeld de combinatie van kunst, religie en het jodendom opgezocht."

"Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij de conservator Judaïca van het Joods Historisch Museum. Hier heb ik veel praktische vaardigheden opgedaan zoals het formuleren van een tentoonstellingsconcept, onderzoek doen, vergaderen en corresponderen met bruikleengevers, zowel privépersonen als musea. Na mijn studie ben ik door de conservator benaderd voor het opzetten van een tentoonstelling in het Museum aan de Stroom in Antwerpen. Zo kon ik mijn kennis van het jodendom en kunst en mijn werkervaring meteen toepassen op die tentoonstelling!"

Waarom Religiewetenschappen?

Maak kennis met de vijf wereldgodsdiensten christendom, islam, jodendom, hindoeïsme en boeddhisme en kijk tegelijkertijd verder door ook antieke godsdiensten en nieuwe religieuze bewegingen te bestuderen. Verdiep je in mensen en hun opvattingen, in de rol die religies spelen in de wereld, mondiaal en regionaal, in heden en verleden. Religiewetenschappen in Leiden gaat niet alleen over de inhoud van religies, maar plaatst deze ook in een bredere context.

Religiewetenschappen studeren in Leiden

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Breed en allesomvattend, je leert vanuit diverse invalshoeken kritische vragen over religie, maatschappijen en culturen te stellen én te beantwoorden.
  • Methodologisch en analytisch, je verdiept je in religieuze uitingen zoals rituelen, symbolen, gewoontes en belevingen en gaat op zoek naar hun oorsprong, ontwikkeling, functie en betekenis;
  • Persoonlijk, je kunt je studie opbouwen op basis van je eigen interesses met ruimte voor keuzevakken, stage en een verblijf in het buitenland;
  • Onderscheidend, Je krijgt les van docenten die beschikken over brede kennis en een diverse achtergrond;
  • Kleinschalig, persoonlijk en betrokken onderwijs, er is veel interactie met docenten en medewerkers. Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Past Religiewetenschappen bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Stel jij veel kritische vragen over religie, over de invloed en beïnvloeding van religie op maatschappelijke ontwikkelingen?
  • Ben je geïnteresseerd in het begrijpen van mensen, hun gedragingen en overtuigingen?
  • Beheers je de Engelse taal goed?
  • Ben je nieuwsgierig, enthousiast en gemotiveerd?

Zo ja, dan is Religiewetenschappen jouw studie!

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden