Universiteit Leiden

nl en

Religiewetenschappen (BA)

Wat beweegt een individu, een maatschappij of een cultuur? Hoe verhoudt religie zich tot politiek, economie en moraal? Religie is overal en speelt vaak, ongemerkt, een grote rol in het dagelijks leven van jezelf en anderen.

Religiewetenschappen studeren in Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Religiewetenschappen?

Maak kennis met de vijf wereldgodsdiensten christendom, islam, jodendom, hindoeïsme en boeddhisme en kijk tegelijkertijd verder door ook antieke godsdiensten en nieuwe religieuze bewegingen te bestuderen. Verdiep je in mensen en hun opvattingen, in de rol die religies spelen in de wereld, mondiaal en regionaal, in heden en verleden. Religiewetenschappen in Leiden gaat niet alleen over de inhoud van religies, maar plaatst deze ook in een bredere context.

Religiewetenschappen in de Keuzegids 2023

Topopleiding in de Keuzegids 2023!

Religiewetenschappen aan de Universiteit Leiden heeft het predicaat 'topopleiding' gekregen in de Keuzegids 2023. Onder andere het studieprogramma, de sfeer en de docenten werden bovengemiddeld beoordeeld door huidige studenten.

 

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Uniek: alleen aan de Universiteit Leiden wordt Religiewetenschappen vanuit zoveel verschillende perspectieven bestudeerd.
  • Breed en veelomvattend: je leert vanuit diverse invalshoeken zoals geschiedenis, psychologie, antropologie en sociologie kritische vragen over religie, maatschappijen en culturen te stellen én te beantwoorden.
  • Methodologisch en analytisch: je verdiept je in religieuze uitingen zoals rituelen, symbolen, gewoontes en belevingen en gaat op zoek naar hun oorsprong, ontwikkeling, functie en betekenis.
  • Persoonlijk: je kunt je studie opbouwen op basis van je eigen interesses met ruimte voor keuzevakken, stage en een verblijf in het buitenland.
  • Onderscheidend: Je krijgt les van uitstekende docenten die beschikken over brede kennis en een diverse achtergrond.
  • Kleinschalig: persoonlijk en betrokken onderwijs, er is veel interactie met docenten en medewerkers. Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Carlijn Land

Student

Carlijn Land

"Ik krijg vaak de vraag of je zelf ook gelovig moet zijn om Religiewetenschappen te studeren. Dat is vaak waar mensen aan denken bij Religiewetenschappen. Maar dat speelt eigenlijk helemaal geen rol. Het maakt niet uit of je gelovig of ongelovig bent. We zijn niet bezig met het vaststellen van een ‘ware vorm’ van religie, maar juist veel meer met het kijken naar religie vanuit een open en geïnteresseerde houding."

Tobias Kingma

Student

Tobias Kingma

"Er is een grote lijst keuzevakken waar je uit kunt kiezen in het tweede en derde jaar. Door middel van die keuzevakken kun je aardig een richting aanbrengen in je studie, door bijvoorbeeld meerdere vakken te volgen over een religie als Boeddhisme of Jodendom. Of je kunt het heel divers houden en vakken in verschillende richtingen kiezen."

Julia van Zilfhout

Alumna Religiewetenschappen

Julia van Zilfhout

"Wat fijn is aan Religiewetenschappen in Leiden is dat je veel zelf mag kiezen en zo al je interesses aan bod kan laten komen. Ik heb bijvoorbeeld de combinatie van kunst, religie en het jodendom opgezocht."

"Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij de conservator Judaïca van het Joods Historisch Museum. Hier heb ik veel praktische vaardigheden opgedaan zoals het formuleren van een tentoonstellingsconcept, onderzoek doen, vergaderen en corresponderen met bruikleengevers, zowel privépersonen als musea. Na mijn studie ben ik door de conservator benaderd voor het opzetten van een tentoonstelling in het Museum aan de Stroom in Antwerpen. Zo kon ik mijn kennis van het jodendom en kunst en mijn werkervaring meteen toepassen op die tentoonstelling!"

Past Religiewetenschappen bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Stel jij veel kritische vragen over religie, over de invloed en beïnvloeding van religie op maatschappelijke ontwikkelingen?
  • Ben je geïnteresseerd in het begrijpen van mensen, hun gedragingen en overtuigingen?
  • Beheers je de Engelse taal goed?
  • Ben je nieuwsgierig, enthousiast en gemotiveerd?

Zo ja, dan is Religiewetenschappen jouw studie! Bekijk het studieprogramma.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Religiewetenschappen? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.