Universiteit Leiden

nl en

Oude Nabije Oosten-studies (BA)

Het Oude Nabije Oosten heeft een rijk en boeiend verleden. Wil jij je verdiepen in deze oude en veelzijdige culturen van de mediterrane wereld? Met Oude Nabije Oosten-studies in Leiden verdiep je je in de wereld van het oude Egypte, van Mesopotamië en Anatolië en in de Hebreeuwse en Aramese talen en culturen.

Oude Nabije Oosten-studies aan de Universiteit Leiden

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom Oude Nabije Oosten-studies?

Ben je geboeid door de vroegste staten en schriften, en wil je meer weten van de culturen en talen van de landen waar de geschiedenis begon? Dan is Oude Nabije Oosten-studies dé studie voor jou. Je leert hoe de landen van het Oude Nabije Oosten, van het oude Egypte, Syrië en Mesopotamië, tot Anatolië en Perzië, zich ontwikkelden en hoe ze met elkaar in contact stonden. Je bestudeert de hele regio en kunt je zelfs specialiseren in een specifieke cultuur en taal. Je leert hoe schriftsoorten als het spijkerschrift en de hiërogliefen werden gebruikt. Je maakt kennis met religie, literatuur en materiële cultuur en ontdekt hoe landbouw, handel en architectuur zich ontwikkelden. Ook leer je hoe grote staten en steden ontstonden, ten onder gingen en hoe ze zijn teruggevonden. Leer de geheimen van oude beschavingen kennen en doe waardevolle kennis op van een veelzijdig en groot gebied.

Specialisaties

In het eerste jaar kies je een van de volgende specialisaties: 

 • Egyptologie
 • Assyriologie
 • Hebreeuws en Aramees
 • Het Oude Nabije Oosten in breed perspectief

Lees meer over het studieprogramma

Oude Nabije Oosten-studies in de Keuzegids 2021

Topopleiding in de Keuzegids 2021!

Oude Nabije Oosten-studies aan de Universiteit Leiden heeft het predicaat 'topopleiding' gekregen in de keuzegids 2021. Onder andere het studieprogramma en de docenten werden bovengemiddeld beoordeeld door huidige studenten. 

 

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • De opleiding Oude Nabije Oosten-studies in Leiden is uniek in Nederland;
 • Leiden kent een rijke en internationaal erkende traditie op het gebied van oude culturen en is befaamd om haar verscheidenheid aan taal-en cultuuronderwijs;
 • Je kunt verschillende oude culturen tegelijk bestuderen, of je specialiseren in een van de gebieden;
 • De opleidingen heeft nauwe banden met het Rijksmuseum van Oudheden en het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, waar je als student optimaal gebruik van kunt maken;
 • Je begint vanuit een brede basis, en duikt daarna de diepte in door te kiezen voor een van de vier trajecten: Egyptologie, Assyriologie, Hebreeuws en Aramees of Het Oude Nabije Oosten in breed perspectief;
 • Door het kleinschalige karakter van de opleiding krijg je veel persoonlijke aandacht van docenten;
 • Je hebt de mogelijkheid om voor korte of langere tijd naar het buitenland te gaan om daar te studeren.

Cheyenne Cozijnsen

Studente

Cheyenne Cozijnsen

"Deze studie sprak me aan omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in taal, cultuur en geschiedenis. Die drie gebieden komen hier mooi samen. Ik heb gekozen voor de track Egyptologie, omdat ik het oude Egypte altijd al interessant en mysterieus heb gevonden. Ik wilde er graag meer over weten."

Hannes Vlaardingerbroek

Alumnus

Hannes Vlaardingerbroek

"De kleinschaligheid van de studie, zorgt niet alleen voor persoonlijk contact met docenten en een hechte band tussen studenten, het maakt het programma ook heel flexibel. Als je een eigen onderwerp wil onderzoeken, dan kan dat. Als je een obscure taalvariant wil bestuderen, dan is daar altijd wel ruimte voor."

"Daarnaast is het aanbod heel breed: van het taalkundig uitpluizen van het vroege Aramees tot moderne Hebreeuwse literatuur. Ook waardeerde ik de aandacht voor zowel taal als cultuur. De twee zijn sterk met elkaar verweven: zonder de cultuur te bestuderen, kan je de taal niet begrijpen. En andersom."

Caroline Waerzeggers

Hoogleraar Assyriologie

Caroline Waerzeggers

"Het klinkt heel specialistisch, maar eigenlijk is het vakgebied heel breed. Tel maar eens 3000 jaar terug vanaf nu en kijk wat er allemaal in die periode gebeurd is."

"In de periode die we bestuderen ontwikkelden in het oude Mesopotamië stedelijke samenlevingen en vervolgens echte wereldrijken zoals het Assyrische rijk. Dat destijds bijna de hele beschaafde wereld tot één rijk behoorde, zorgde voor veel sociale en economische veranderingen. Bovendien kwamen nieuwe onderlinge contacten tussen diverse regio’s tot stand. In feite was de wereld toen al in zekere zin geglobaliseerd."

Past Oude Nabije Oosten-studies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Lees je graag over eeuwenoude geschiedenis?
 • Ben je geïnteresseerd in archeologische opgravingen?
 • Heb je een bijzondere interesse voor (antieke) kunst, cultuur en religie?
 • Heb je een goed gevoel voor taal en beheers je het Nederlands en het Engels goed?
 • Ben je een echte doorzetter?

Zo ja, dan is Oude Nabije Oosten-studies jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Oude Nabije Oosten-studies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.