Universiteit Leiden

nl en

Italiaanse taal en cultuur (BA)

De cultuur van Italië spreekt al eeuwenlang sterk tot de verbeelding. Italiaanse kunst, design, mode, literatuur, film en muziek zijn een begrip. Ook is Italië is een van de belangrijkste economische mogendheden van de wereld. Leer de taal en ontdek waarom Italië zoveel eeuwen een voorbeeldrol heeft vervuld, en dat nog steeds doet. Verdiep je in de Italiaanse taal, literatuur en cultuur en doe vaardigheden op die mooie kansen bieden voor de toekomst!

Sophie De Groote

Studente Italiaanse taal en cultuur

Sophie De Groote

"Ik vind het geweldig om me in deze studie onder te dompelen in een Italiaans bad. Allerlei aspecten komen aan bod, niet alleen de taal en grammatica, maar ook de cultuur, geschiedenis en literatuur. Je merkt dat je een geweldige ontwikkeling doormaakt en elke dag beter Italiaans kunt begrijpen en verstaan."

"Je moet er wel voor de volle honderd procent voor gaan, want het tempo ligt hoog en je moet veel nieuwe informatie onthouden. Het is een heel intensieve opleiding, maar als je het goed bijhoudt, dan lukt het wel. Je merkt ook dat je het steeds sneller oppikt. Er is een enorm verschil tussen het begin en het einde van het jaar. Dat geeft veel voldoening."

Enrico Odelli

Docent Italiaanse taal en cultuur

Enrico Odelli

"Leiden is de juiste keuze voor de studie Italiaanse taal en cultuur, omdat we hier al vanaf de tweede helft in het eerste jaar Italiaans gebruiken als voertaal. Ook de scriptie wordt in Leiden in het Italiaans geschreven."

"Taal zit niet in een vacuüm: de context is belangrijk. Daarom is kennis van de cultuur belangrijk. Je moet aandacht schenken aan culturele aspecten die relevant zijn voor een goede communicatie. In Italië moet je bijvoorbeeld vragen of je binnen mag komen en is er doorgaans een kleinere afstand tot je gesprekspartner. Dat soort dingen zijn belangrijk bij het leren van de Italiaanse gebruiken en gewoontes."

Laura Admiraal

Alumna Italiaanse taal en cultuur

Laura Admiraal

"Ik werk sinds een paar jaar als freelance tolk en vertaler. Voor verschillende opdrachtgevers vertaal ik juridische teksten en persoonlijke documenten, maar ook gedichten en boeken. Andere dagen werk ik weer als tolk voor bedrijven of op congressen. De basis die ik in Leiden heb gelegd is onmisbaar."

"Uiteindelijk kun je met een talenstudie vele kanten op, maar je moet wel zelf het initiatief nemen. Ga dus vooral naar Italië, werk hard en onderneem actie."

Waarom Italiaanse taal en cultuur?

Ben je verliefd op de Italiaanse taal, de mensen en de prachtige cultuur? Tijdens je bachelor ga je je verder verdiepen in het land, de rijke culturele, economische en politieke geschiedenis, het soms turbulente heden en in de invloed van Italië op Europa en de rest van de wereld. Na de eerste vakken wordt de gehele bachelor in het Italiaans gegeven, dus je leert de taal al snel perfect te beheersen. Zodat jij straks aan de slag kunt gaan in de wereld van de zakelijke dienstverlening, media, onderwijs, diplomatie, kunst en cultuur.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Onze opleiding staat bekend als een goede klassieke opleiding, met veel aandacht voor taalvaardigheid en cultuur;
  • Onze docenten hebben uiteenlopende specialismen, van modern tot klassiek;
  • Je kunt zomercursussen in Siena volgen, of langer studeren in steden zoals Bologna, Rome of Palermo;
  • Italiaans voor het bedrijfsleven staat ook in het curriculum, net zoals de keuzevakken muziek en kunst en vertaalcolleges;
  • Je zult je snel thuis voelen in de gezellige studentenstad Leiden.

Past Italiaanse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je er nu achter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Ben je oprecht geïnteresseerd in Italië en verdiep je je graag in allerlei aspecten van de cultuur, geschiedenis en wetenschap?
  • Vind je het uitdagend om een samenleving vanuit uiteenlopende wetenschappelijke disciplines te bestuderen?
  • Vind je het leuk om een taal te leren?
  • Kun je goed zelfstandig studeren en werken?

Zo ja? Dan is Italiaanse taal en cultuur jóuw studie!

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden