Universiteit Leiden

nl en

Italiaanse taal en cultuur (BA)

Wil je Italië echt leren doorgronden en jouw blik op de wereld verruimen via een focus op Italië? Duik dan diep in de Italiaanse taal, literatuur en cultuur en ontdek in Leiden waarom Italië al zoveel eeuwen een voorbeeldrol vervult. In een bachelorstudie Italiaanse taal en cultuur bouw je essentiële communicatie- en onderzoeksvaardigheden op als bagage voor de toekomst!

Waarom Italiaanse taal en cultuur?

Ben je verliefd op de Italiaanse taal, de mensen en de prachtige cultuur? En wil je ook begrijpen waarom Italië nu al eeuwenlang zo fascineert? Tijdens je bachelor verdiep je je steeds verder in de rijke culturele, economische en politieke geschiedenis, leer je kritisch kijken naar het soms turbulente heden en vergaar je inzicht in de internationale positie van Italië. Na de eerste vakken in het Nederlands wordt de gehele bachelor in het Italiaans gegeven: je leert de taal dus al snel perfect beheersen. Je kunt binnen de bachelor verschillende accenten leggen, zodat je een eigen weg kunt banen naar de wereld van de kunst en cultuur, zakelijke dienstverlening, media, diplomatie, onderwijs en onderzoek.

Studenti all'estero: Rachel en Daan over hun verblijf in Rome
In je derde jaar kun je op uitwisseling gaan om in Italië aan je Italiaans te werken.

Lees hier de ervaringen van Rachel en Daan, die een half jaar in Rome hebben gestudeerd. 

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Geen andere bacheloropleiding Italiaanse taal en cultuur in Nederland heeft zulk intensief taalonderwijs als onze opleiding in Leiden. Je leert in drie jaar uitstekend Italiaans spreken, lezen en schrijven.
  • Daarnaast besteden we veel aandacht aan de Italiaanse oudere en moderne literatuur, de cultuur en geschiedenis. Met deze kennis leer je het historische èn het moderne Italië goed begrijpen!
  • Het curriculum is gevarieerd en biedt keuzeruimte, waarmee je je eigen accenten kunt leggen op onder meer onderzoeksvaardigheden en -theorie, Italiaans voor het bedrijfsleven en/of vertalen.
  • De opleiding heeft goede contacten met universiteiten in Italië. Van die banden kun jij als student gebruikmaken, bijvoorbeeld voor het volgen van een zomercursus of om een periode in Italië te studeren.
  • Je zult je snel thuis voelen in de gezellige studentenstad Leiden.

Sophie de Groote

Studente Italiaanse taal en cultuur

Sophie de Groote

"Ik vind het geweldig om me in deze studie onder te dompelen in een Italiaans bad. Allerlei aspecten komen aan bod, niet alleen de taal en grammatica, maar ook de cultuur, geschiedenis en literatuur. Je merkt dat je een geweldige ontwikkeling doormaakt en het Italiaans elke dag beter verstaat en begrijpt."

"Je moet er wel voor de volle honderd procent voor gaan, want het tempo ligt hoog en je moet veel nieuwe informatie onthouden. Het is een heel intensieve opleiding, maar als je het goed bijhoudt, dan lukt het wel. Je merkt ook dat je het steeds sneller oppikt. Er is een enorm verschil tussen het begin en het einde van het jaar. Dat geeft veel voldoening."

Enrico Odelli

Docent Italiaanse taal en cultuur

Enrico Odelli

"Leiden is de juiste keuze voor de studie Italiaanse taal en cultuur, omdat we hier al vanaf de tweede helft in het eerste jaar Italiaans gebruiken als voertaal. Ook de scriptie wordt in Leiden in het Italiaans geschreven."

"Taal zit niet in een vacuüm: de context is belangrijk. Daarom is kennis van de cultuur belangrijk. Je moet aandacht schenken aan culturele aspecten die relevant zijn voor een goede communicatie. In Italië moet je bijvoorbeeld vragen of je binnen mag komen en is er doorgaans een kleinere afstand tot je gesprekspartner. Dat soort dingen zijn belangrijk bij het leren van de Italiaanse gebruiken en gewoontes."

Ingeborg van Vugt

Alumna

Ingeborg van Vugt

"In de bachelor leer je niet alleen de taal. Het is een compleet pakket met literatuur en cultuur. De opleiding gaat verder dan alleen Italiaans spreken op vakantie. Daarom zou ik als ik geïnteresseerd was in de studie sowieso naar een Open Dag gaan, en daarna een dag meelopen met taalkundelessen en geschiedenisvakken. Zo krijg je een compleet beeld van de studie. Als je in je derde jaar de mogelijkheid krijgt om vakken te volgen in Italië, dan moet je dat natuurlijk doen."

Past Italiaanse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je er nu achter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Ben je oprecht geïnteresseerd in Italië en verdiep je je graag in allerlei aspecten van de cultuur, geschiedenis en wetenschap?
  • Vind je het uitdagend om een samenleving vanuit uiteenlopende wetenschappelijke disciplines te bestuderen?
  • Vind je het leuk om een taal te leren en lees je graag?
  • Kun je goed zelfstandig studeren en werken?

Zo ja? Dan is Italiaanse taal en cultuur jóuw studie! Bekijk het studieprogramma.

Geen paper of tentamen, maar een videopitch om een vak af te sluiten. Studenten Italiaanse taal en cultuur hebben onder begeleiding van universitair docent Carmen van den Bergh elk een eigen kennisclip opgenomen, waarin ze aan een breed publiek vertellen over Italiaanse cultuuruitingen. Drie studenten vertellen hoe dit beviel. Lees hier verder.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.