Universiteit Leiden

nl en

Geschiedenis (BA)

Geschiedenis is een fascinerend vak: door het verleden te bestuderen, leer je het heden beter te begrijpen. Bij de bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden heb je de kans om de geschiedenis in haar volle breedte te bestuderen, van de vroege oudheid tot de moderne tijd, in Nederland en in andere landen. Je verdiept je in de vele facetten van geschiedenis, en je ontwikkelt je tegelijkertijd tot een kritisch denker met een prima startpositie op de arbeidsmarkt.

Waarom Geschiedenis?

Het verleden werkt op allerlei manieren door in het heden. In dit bachelorprogramma bestudeer je geschiedenis daarom niet als een geïsoleerd onderwerp. Je kijkt altijd breder: Wat betekent de migratie uit islamitische landen naar West-Europa in de 20ste eeuw voor deze tijd? Zijn er overeenkomsten tussen de politieke cultuur van de Republiek der Nederlanden en de huidige Haagse politiek ? Hoe klinkt het Nederlandse slavernijverleden door in de actuele maatschappelijke verhoudingen? Hoe beïnvloedt het koloniale verleden van Westerse landen de huidige politieke situatie in die landen?

Historici zijn gefascineerd door het verhaal áchter de gebeurtenis en lezen en luisteren kritisch. Ze verzamelen informatie en bekijken gebeurtenissen vanuit verschillende perspectieven. Overheid, bedrijfsleven en de culturele sector vragen om historici die verbanden kunnen leggen en duiden. Reis tijdens je studie Geschiedenis in Leiden dus mee naar de slagvelden bij Azincourt en de theeplantages op Java. Verdiep je in de strijd voor het vrouwenkiesrecht, in de roerige arbeidersbewegingen en de wankelende effectenbeurzen en onderzoek de invloed van sleutelfiguren als Erasmus, Gandhi, Martin Luther King en Margaret Thatcher.

David van Leeuwen

Student

David van Leeuwen

"Door het bestuderen van de geschiedenis, leer je de huidige wereld beter te begrijpen. Mijn voornaamste interesse ligt daarom ook bij de moderne geschiedenis, omdat die duidelijk laat zien waarom onze wereld nu is zoals die is. Ik heb Leiden niet alleen gekozen omdat het voor mij de beste opleiding is, maar ook omdat je je door de vele oude gebouwen in de geschiedenis waant. Zo heb ik college gehad in het Gravensteen, een middeleeuwse gevangenis. Dan voel je echt de geschiedenis om je heen."

Alicia Schrikker

Universitair hoofddocent

Alicia Schrikker

"In Leiden is het onderwijs kleinschalig. In de werkgroepen is er veel contact tussen studenten onderling en met de docenten. Die vinden het zelf ook leuk om studenten verder te helpen. Vakinhoudelijk is de opleiding heel breed: we hebben veel expertisegebieden, zowel geografisch als per onderwerp."

Annemarie Rullens

Alumna

Annemarie Rullens

"Geschiedenis is een goede opleiding als je interesse hebt voor wat er gebeurt in de wereld. Je leert goed schrijven en de kern uit een tekst te halen. Ik wil altijd naar de kern van een probleem, bedenken waar het écht over gaat. Sommige studies leiden op tot een beroep. Geschiedenis niet. Je kunt nog heel veel kanten op na deze studie. Je moet jezelf leren verkopen en ontdekken waar jij jouw vaardigheden wil toepassen. Dat is een uitdaging, maar ook erg leuk."

Unieke opleiding

Geschiedenis aan de Universiteit Leiden is uniek in de breedte van de opleiding. We bieden een pakket aan cursussen dat vrijwel het hele spectrum van deze discipline beslaat:

 • Periodes van de Griekse stadstaat tot het Romeinse keizerrijk, van de middeleeuwen tot het recente verleden.
 • Geschiedenis van vrijwel alle geografische gebieden, waaronder Nederland, Europa, Azië en Noord-Amerika.
 • Verschillende perspectieven, waaronder politieke geschiedenis, sociale geschiedenis, economische geschiedenis, gendergeschiedenis en cultuurgeschiedenis.

In je eerste jaar volg je een aantal basisvakken en verdiep je je grondig in geschiedenis als discipline. In het tweede en derde jaar heb je de vrijheid om je eigen interesses te volgen en je te specialiseren in bijvoorbeeld de moderne geschiedenis of een onderwerp als diversiteit in een historische context.

Actueel onderzoek

Ons programma heeft een sterke verbinding met de actualiteit, omdat de cursussen altijd zijn gebaseerd op het onderzoek van onze docenten. Cursussen hebben wisselende thema’s omdat ze voortdurend worden afgestemd op de meest recente resultaten in lopend onderzoek. Veel van onze docenten leveren vanuit hun expertise een bijdrage aan maatschappelijke debatten, waarbij zij laten zien waar geschiedenis en actuele ontwikkelingen in onze maatschappij elkaar raken.

Documentaire over Caligula in Katwijk

Geschiedenisstudent Eden Dijkstra maakte voor zijn honoursprogramma een documentaire over de Romeinse keizer Caligula in Katwijk. Lees hier verder.

Waarom kies je voor Geschiedenis in Leiden?

 • Deze opleiding is een van de beste geschiedenisopleidingen van Europa, en behoort ook wereldwijd tot de top.
 • Geschiedenis aan Universiteit Leiden is uniek: alleen hier heb je de keuzevrijheid om je programma zelf vorm te geven en om thema's uit de geschiedenis van alle periodes te bestuderen.
 • Het eigen onderzoek van onze uitstekende docenten komt ruimschoots aan bod in hun onderwijs. 
 • Je doet academische vaardigheden op, zoals het doen van onderzoek, teksten interpreteren, bronnen vinden en beoordelen en helder je ideeën presenteren.
 • Daarnaast leer je ook vaardigheden waarvan je in je persoonlijke leven en loopbaan veel profijt kunt hebben, zoals samenwerken in een team, communiceren, projectmatig werken en goed plannen.
 • Je kunt je eigen interesses volgen en zelf je eigen accent in je studie aanbrengen.
 • Je bepaalt zelf (in overleg met de docent) het onderwerp van je eindwerkstuk.
 • Je vindt de belangrijkste historische collecties om de hoek, in onze eigen Universiteitsbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
 • De opleiding is kleinschalig en er is veel contact tussen studenten en docenten en tussen studenten onderling.
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Past Geschiedenis bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in het verleden en nieuwsgierig naar sociaal-culturele, economische en politieke ontwikkelingen?
 • Houd je van lezen, zowel in het Nederlands als in het Engels?
 • Vind het leuk om zelfstandig onderzoek te doen én om samen te werken met medestudenten?
 • Ben je gemotiveerd, enthousiast en voel je je betrokken bij maatschappelijke discussies? 

Als je deze vragen met 'ja' beantwoordt, dan is Geschiedenis jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Online Proefstuderen Geschiedenis

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten. 
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Geschiedenis? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.