Universiteit Leiden

nl en

Geschiedenis (BA)

Ben je gefascineerd door het verleden en daag je jezelf graag uit? Met Geschiedenis in Leiden benader je het verleden met een scherpe, analyserende blik en leer je het heden vanuit een heel nieuw perspectief te bekijken. Bestudeer de geschiedenis van de vroege oudheid tot nu, van Nederland en de rest van de wereld, en word historicus met een stevige basis voor de toekomst.

Waarom Geschiedenis?

Met kennis van het verleden leer je gebeurtenissen van nu beter te begrijpen. Wat zijn de effecten van migratie uit islamitische landen naar West-Europa? Hoe uitzonderlijk was de politieke cultuur van de Republiek? Hoe beïnvloedt het koloniale verleden de huidige politieke situatie van een land? Historici zijn gefascineerd door het verhaal áchter de gebeurtenis en lezen en luisteren kritisch. Ze verzamelen informatie en bekijken dezelfde gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven, op een creatieve manier. Overheid, bedrijfsleven en de culturele sector vragen om historici die die verbanden kunnen leggen en duiden. Reis tijdens je studie Geschiedenis in Leiden dus mee naar de slagvelden bij Azincourt en de theeplantages op Java. Verdiep je in roerige arbeidersbewegingen en wankelende effectenbeurzen en onderzoek de invloed van sleutelfiguren als Margaret Thatcher, Mahatma Gandhi en Erasmus.

Alicia Schrikker

Universitair hoofddocent

Alicia Schrikker

"In Leiden is het onderwijs kleinschalig. In de werkgroepen is er veel contact tussen studenten onderling en met de docenten. Die vinden het zelf ook leuk om studenten verder te helpen. Vakinhoudelijk is de opleiding heel breed: we hebben veel expertisegebieden, zowel geografisch als per onderwerp."

Annemarie Rullens

Alumna

Annemarie Rullens

"Geschiedenis is een goede opleiding als je interesse hebt voor wat er gebeurt in de wereld. Je leert goed schrijven en de kern uit een tekst te halen. Ik wil altijd naar de kern van een probleem, bedenken waar het écht over gaat. Sommige studies leiden op tot een beroep. Geschiedenis niet. Je kunt nog heel veel kanten op na deze studie. Je moet jezelf leren verkopen en ontdekken waar jij jouw vaardigheden wil toepassen. Dat is een uitdaging, maar ook erg leuk."

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Geschiedenis Leiden is een van de beste opleidingen van het Europese continent en staat wereldwijd op de 17e plek van de ranglijst;
  • Het is ook één van de oudste en bekendste Geschiedenisopleidingen van Nederland en de enige opleiding met specialisten op het terrein van de geschiedenis van álle werelddelen;
  • Je krijgt veel keuzevrijheid. Al vanaf je eerste jaar kun je jouw eigen studieprogramma samenstellen;
  • Je vindt de belangrijkste historische collecties om de hoek, zoals de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en onze eigen universiteitsbibliotheek;
  • Binnen de opleiding is het contact tussen docenten en studenten heel persoonlijk. De deuren van docenten staan letterlijk voor je open;
  • Je zult je snel thuis voelen in de gezellige studentenstad Leiden.

Geschiedenis studeren in Leiden

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Past Geschiedenis bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je geïnteresseerd in het verleden en nieuwsgierig naar sociaal-culturele, economische en politieke ontwikkelingen?
  • Houd je van lezen, zowel in het Nederlands als in het Engels?
  • Vind het leuk om zelfstandig onderzoek te doen?
  • Ben je gemotiveerd, enthousiast en een echte doorzetter?

Zo ja, dan is Geschiedenis jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Geschiedenis? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.