Universiteit Leiden

nl en

Filosofie (BA)

Heeft de mens een vrije wil? Zien wij de wereld anders dan zij werkelijk is? Kunnen morele oordelen juist of onjuist zijn? Met Filosofie in Leiden stel jij vragen die dwars door de verschillende vakgebieden heenlopen en bestudeer je de theorieën van grote denkers, van vroeger én nu.

Waarom Filosofie?

Filosofie is een intellectuele uitdaging. Als filosoof stel je namelijk kritische vragen bij de grondslagen en grenzen van onze kennis en reflecteer je op allerlei cultuurverschijnselen. Wat kan ik weten? Hoe behoor ik te handelen? En wat is de mens? Ook recentere vraagstukken komen aan bod, bijvoorbeeld op het gebied van de toegepaste ethiek of de filosofische implicaties van de opmars van AI, komen aan bod. Filosofie heeft dan ook geen duidelijk afgebakend, eigen ‘vakgebied’ en houdt zich niet bezig met een specifiek deel van de werkelijkheid. Het legt zich in die zin geen beperkingen op. Met Filosofie in Leiden maak je dus intensief en op hoog niveau kennis met de westerse, academische filosofie, van vroeger en nu, waarbij je deze vergelijkt met andere, niet-westerse denkwijzen.

Joep Rovers

Eerstejaars student

Joep Rovers

"Ik zie de rol van de filosoof als die van iemand die kritisch kijkt naar gedachtengoed, dat soms al sinds mensenheugenis door de maatschappij wordt geaccepteerd. Door verschillende perspectieven ontstaan er steeds meer vragen wanneer je een onderwerp onder de loep neemt. Mijns inziens gaat filosofie over vragen en niet zozeer over antwoorden. De docenten zijn leuk en betrekken vaak het dagelijks leven in de stof waardoor het duidelijk en relevant blijft."

Dorien Verbree

Alumna

Dorien Verbree

"Ik heb destijds heel bewust gekozen voor Filosofie aan de Universiteit Leiden. Bij deze studie krijg je een goed, theoretisch kader. Eerst moet je goed lezen en leren over wat er gezegd en bedacht is in het verleden. Dat is een nuttige basis waarna je je eigen gedachtengoed beter kunt ontwikkelen. De sfeer die in Leiden heerst is heel prettig. Discussies waren altijd vrij en open, iedereen was bereid om naar elkaar te luisteren en argumenten waren belangijker dan de uitkomst van een discussie."

Rozemund Uljee

Docent

Rozemund Uljee

"Voor deze studie heb je een onderzoekende geest nodig en een grote intrinsieke interesse in alles dat met filosofie te maken heeft. Ook moet je analytisch sterk zijn en goed hoofd- en bijzaken uit elkaar kunnen houden. Als je het goed doet op de middelbare school, goed kunt schrijven en in staat bent om na te denken over abstracte concepten, dan is deze studie misschien wel iets voor jou. Ook moet je in staat zijn om je eigen vooroordelen te bekijken. Het gaat dan om vooroordelen over van alles. Want filosofie gaat over de wereld, maar ook over jezelf."

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Met de bachelor Filosofie in Leiden krijg je een zeer brede opleiding in dit vakgebied. Je bestudeert veel verschillende aspecten van de filosofie en ontdekt de theorieën van klassieke én hedendaagse denkers.
 • In deze opleiding spelen de docenten in op actuele vraagstukken. Daarnaast is er ook veel aandacht voor een vergelijkende bestudering van niet-westerse denkwijzen.
 • Leiden behaalde volgens het visitatierapport over de Nederlandse Filosofie-opleidingen de hoogste scores voor de kwaliteit van docenten en de studiebegeleiding.
 • Je krijgt persoonlijk en intensief onderwijs van hooggekwalificeerde, enthousiaste docenten. De opleiding is kleinschalig, waardoor je snel een band opbouwt met je docenten en medestudenten.
 • We hebben een uitgebreid netwerk van internationale experts en instituten en verwelkomen regelmatig gastdocenten uit het buitenland.
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Global and Comparative Perspectives
De Leidse opleiding Filosofie heeft ook een Engelstalige afstudeerrichting, Global and Comparative Perspectives. Met haar accent op vergelijkende filosofie in mondiale context is deze opleiding uniek in Nederland. 
Philosophy: Global and Comparative Perspectives

Past Filosofie bij jou?

 • Ga jij een intellectuele uitdaging niet uit de weg?
 • Ben je niet bang om te ontdekken dat er geen definitieve antwoorden zijn op alle vragen en ben je toch bereid om steeds door te vragen?
 • Houd je van lezen?
 • Heb je een goed gevoel voor taal en beheers je het Nederlands en Engels goed?
 • Heb je een kritische houding, en kun je zelf ook goed tegen kritiek?
 • Ben je een doorzetter, gemotiveerd en enthousiast en kun je goed zelfstandig werken?

Zo ja, dan is Filosofie jouw studie! Bekijk het studieprogramma en wat je kunt doen na de bachelor
 

Online Proefstuderen Filosofie

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten. 
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Filosofie? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.