Universiteit Leiden

nl en

Filosofie (BA)

Heeft de mens een vrije wil? Zien wij de wereld anders dan zij werkelijk is? Kunnen morele oordelen juist of onjuist zijn? Met Filosofie in Leiden stel jij vragen die dwars door de verschillende vakgebieden heenlopen en bestudeer je de theorieën van klassieke denkers, van vroeger én nu.

Waarom Filosofie?

Filosofie is een intellectuele uitdaging. Als filosoof stel je namelijk kritische vragen bij de grondslagen en grenzen van onze kennis en reflecteer je op allerlei cultuurverschijnselen. Wat kan ik weten? Hoe behoor ik te handelen? En wat is de mens? Ook recentere vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van de toegepaste ethiek of over de filosofische implicaties van de resultaten van de cognitiewetenschap, komen aan bod. Filosofie heeft dan ook geen duidelijk afgebakend, eigen ‘vakgebied’ en houdt zich niet bezig met een specifiek deel van de werkelijkheid. Het legt zich in die zin geen beperkingen op. Met Filosofie in Leiden maak je dus intensief en op hoog niveau kennis met de westerse, academische filosofie, van vroeger en nu, waarbij je deze vergelijkt met andere, niet-westerse denkwijzen.

Nick van Rijn

Student Filosofie

Nick van Rijn

"Ik vond filosofie op de middelbare school al erg leuk. Bij de andere vakken kreeg ik de kennis voorgeschoteld, maar bij filosofie ging je veel dieper op de stof in."

"Dat hielp mij erg om dingen beter te begrijpen. Toch durfde ik niet gelijk met de studie filosofie te beginnen. Daarom ben ik eerst begonnen met de bachelor International Studies. Toen ik in het derde jaar van die studie een minor wijsbegeerte deed, wist ik meteen: dit moet ik gaan doen. Alsof ik iets gevonden had, wat ik eigenlijk al wist."

Dorien Verbree

Alumna

Dorien Verbree

"Ik heb destijds heel bewust gekozen voor Filosofie aan de Universiteit Leiden. Bij deze studie krijg je een goed, theoretisch kader. Eerst moet je goed lezen en leren over wat er gezegd en bedacht is in het verleden. Dat is een nuttige basis waarna je je eigen gedachtengoed beter kunt ontwikkelen. De sfeer die in Leiden heerst is heel prettig. Discussies waren altijd vrij en open, iedereen was bereid om naar elkaar te luisteren en argumenten waren belangijker dan de uitkomst van een discussie."

Rozemund Uljee

Docent

Rozemund Uljee

"Voor deze studie heb je een onderzoekende geest nodig en een grote intrinsieke interesse in alles dat met filosofie te maken heeft. Ook moet je analytisch sterk zijn en goed hoofd- en bijzaken uit elkaar kunnen houden. Als je het goed doet op de middelbare school, goed kunt schrijven en in staat bent om na te denken over abstracte concepten, dan is deze studie misschien wel iets voor jou. Ook moet je in staat zijn om je eigen vooroordelen te bekijken. Het gaat dan om vooroordelen over van alles. Want filosofie gaat over de wereld, maar ook over jezelf."

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Leiden behaalde volgens het visitatierapport over de Nederlandse Filosofie-opleidingen de hoogste scores voor de kwaliteit van docenten en de studiebegeleiding;
 • Je ontdekt de theorieën van klassieke én hedendaagse denkers;
 • Je krijgt een brede oriëntatie in de westerse, academische filosofie, waarbij deze daarbij ook wordt vergeleken met andere, niet-westerse denkwijzen;
 • Je krijgt kleinschalig en intensief onderwijs van hooggekwalificeerde docenten;
 • Je krijgt regelmatig les van gastdocenten uit het buitenland;
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Global and Comparative Perspectives
De Leidse opleiding Filosofie heeft ook een Engelstalige afstudeerrichting, Global and Comparative Perspectives. Met haar accent op vergelijkende filosofie in mondiale context is deze opleiding uniek in Nederland. 
Philosophy: Global and Comparative Perspectives

Past Filosofie bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ga jij een intellectuele uitdaging niet uit de weg?
 • Ben je niet bang om te ontdekken dat er geen definitieve antwoorden zijn op alle vragen en ben je toch bereid om steeds door te vragen?
 • Houd je van lezen?
 • Heb je een goed gevoel voor taal en beheers je het Nederlands en Engels goed?
 • Heb je een kritische houding, en kun je zelf ook goed tegen kritiek?
 • Ben je een doorzetter, gemotiveerd en enthousiast en kun je goed zelfstandig werken?

Zo ja, dan is Filosofie jouw studie! Bekijk het studieprogramma en wat je kunt doen na de bachelor
 

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Filosofie? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.