Universiteit Leiden

nl en

Filosofie (BA)

Heeft de mens een vrije wil? Zien wij de wereld anders dan zij werkelijk is? Kunnen morele oordelen juist of onjuist zijn? Met Filosofie in Leiden stel jij vragen die dwars door de verschillende vakgebieden heenlopen en bestudeer je de theorieën van klassieke denkers, van vroeger én nu.

Nick van Rijn

Eerstejaarsstudent Filosofie

Nick van Rijn

"Ik vond filosofie op de middelbare school al erg leuk. Bij de andere vakken kreeg ik de kennis voorgeschoteld, maar bij filosofie ging je veel dieper op de stof in."

"Dat hielp mij erg om dingen beter te begrijpen. Toch durfde ik niet gelijk met de studie filosofie te beginnen. Daarom ben ik eerst begonnen met de bachelor International Studies. Toen ik in het derde jaar van die studie een minor wijsbegeerte deed, wist ik meteen: dit moet ik gaan doen. Alsof ik iets gevonden had, wat ik eigenlijk al wist."

Lisanne Stoffer

Ouderejaarsstudent Filosofie

Lisanne Stoffer

"Op de middelbare school vond ik filosofie altijd een vak voor zweverige types die een beetje de hele dag diep na zitten te denken over de zin van het leven. Maar inmiddels kan ik wel zeggen dat het eigenlijk best een exacte studie is. Je leert bijvoorbeeld heel nauwkeurig nadenken en exact formuleren, zodat je je echt bewust bent van wat je zegt."

"Voor filosofen is een argumentatiestructuur bijna een vorm van hogere wiskunde. Maar het klinkt zwaarder dan het uiteindelijk is hoor, want uiteindelijk biedt een goed kloppend argumentatiemodel juist houvast. Hetzelfde geldt voor logica, een even interessant als moeilijk vak uit het eerste jaar. Voor veel studenten is het de zure appel waar ze doorheen moeten, maar uiteindelijk heb je je hele studie profijt van die grondige basiskennis."

Frank Chouraqui

Docent Filosofie

Frank Chouraqui

"Filosofie in Leiden is een grote opleiding die toch klein genoeg is om kwaliteit te kunnen leveren. Er werken onderzoekers van allerlei pluimage die veel met elkaar samenwerken. Leiden is ook zeer internationaal georiënteerd en heeft een onderscheidend programma op filosofisch, politiek en economisch gebied. En ten slotte is Leiden zijn tijd vooruit als het gaat om bruggen slaan tussen westerse en niet-westerse filosofische tradities."

"Deze opleiding is geschikt voor studenten die zich met grote vragen willen bezighouden. De beste filosofiestudenten zijn zij die er plezier in scheppen om te vragen, niet alleen om antwoorden te geven. Aan de andere kant biedt de filosofie unieke vaardigheden om vooruit te komen, zelfs al zijn definitieve antwoorden zeldzaam. In die zin verwerven filosofiestudenten helderheid, zij het geen zekerheid, omtrent de vele vragen die wij onszelf stellen simpelweg doordat wij mensen zijn."

Waarom Filosofie?

Filosofie is een intellectuele uitdaging. Als filosoof stel je namelijk kritische vragen bij de grondslagen en grenzen van onze kennis en reflecteer je op allerlei cultuurverschijnselen. Wat kan ik weten? Hoe behoor ik te handelen? En wat is de mens? Ook recentere vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van de toegepaste ethiek of over de filosofische implicaties van de resultaten van de cognitiewetenschap, komen aan bod. Filosofie heeft dan ook geen duidelijk afgebakend, eigen ‘vakgebied’ en houdt zich niet bezig met een specifiek deel van de werkelijkheid. Het legt zich in die zin geen beperkingen op. Met Filosofie in Leiden maak je dus intensief en op hoog niveau kennis met de westerse, academische filosofie, van vroeger en nu, waarbij je deze vergelijkt met andere, niet-westerse denkwijzen.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Leiden behaalde volgens het visitatierapport over de Nederlandse Filosofie-opleidingen de hoogste scores voor de kwaliteit van docenten en de studiebegeleiding;
 • Je ontdekt de theorieën van klassieke én hedendaagse denkers;
 • Je krijgt een brede oriëntatie in de westerse, academische filosofie, waarbij deze daarbij ook wordt vergeleken met andere, niet-westerse denkwijzen;
 • Je krijgt kleinschalig en intensief onderwijs van hooggekwalificeerde docenten;
 • Je krijgt regelmatig les van gastdocenten uit het buitenland;
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Global and Comparative Perspectives
Sinds 2017 heeft de Leidse opleiding Filosofie ook een nieuwe, Engelstalige afstudeerrichting, Global and Comparative Perspectives. Met haar accent op vergelijkende filosofie in mondiale context is deze opleiding uniek in Nederland. 
Philosophy: Global and Comparative Perspectives

Past Filosofie bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ga jij een intellectuele uitdaging niet uit de weg?
 • Ben je niet bang om te ontdekken dat er geen definitieve antwoorden zijn op alle vragen en ben je toch bereid om steeds door te vragen?
 • Houd je van lezen?
 • Heb je een goed gevoel voor taal en beheers je het Nederlands en Engels goed?
 • Heb je een kritische houding, en kun je zelf ook goed tegen kritiek?
 • Ben je een doorzetter, gemotiveerd en enthousiast en kun je goed zelfstandig werken?

Zo ja, dan is Filosofie jouw studie!
 

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden