Universiteit Leiden

nl en

Griekse en Latijnse taal en cultuur (BA)

De cultuur en teksten van de klassieke oudheid zijn nog steeds een inspiratiebron voor onze moderne wereld. Met Griekse en Latijnse taal en cultuur onderzoek je alle aspecten van de Griekse en Romeinse oudheid. Van de komedies van Aristophanes tot en met het Latijn van de Renaissance. Van de filosofie van Plato tot de ruïnes van Herculaneum.

Kristie Thomassen

Eerstejaarsstudent

Kristie Thomassen

"Ik vond Grieks en Latijn op de middelbare school al erg leuk. Ik heb dan ook mijn profielwerkstuk geschreven over het onderwijs in de Griekse oudheid in vergelijking met het Nederlandse onderwijs van nu. Na de meeloopdag was ik zeker van mijn keuze. Van de combinatie met taal puzzelen, en verhalen horen krijg ik inspiratie. Daarnaast vond ik sfeer in Leiden prettig."

Christoph Pieper

Docent

Christoph Pieper

"Het lesgeven is boeiend en afwisselend, niet in het minst door het enthousiasme van de studenten. Dat geldt trouwens niet alleen voor de inhoud van de studie. Zo ben ik steeds weer aangenaam verrast door de bereidheid van studenten om te helpen als er bijvoorbeeld iets georganiseerd moet worden."

Felix Huygen

Alumnus

Felix Huygen

"Wat ik enorm waardeerde aan de studie, was het hoge niveau van het onderwijs. Door de kleinschaligheid kunnen de docenten intensieve begeleiding bieden. Je bent geen nummer, maar iedereen kent je bij naam. Daardoor word je ook bij de les gehouden. Als je even wat minder presteert, vraagt de docent wat er aan de hand is."

Waarom Griekse en Latijnse taal en cultuur?

Mythen, historische gebeurtenissen en literaire werken uit de klassieke oudheid blijven ons boeien en inspireren. Hoe komt dit? Tijdens Griekse en Latijnse taal en cultuur ontdek je niet alleen het antwoord op deze vraag, maar ga je ook zelf op onderzoek uit. Waarom hadden de Grieken en Romeinen bijvoorbeeld zo weinig wroeging over de positie van slaven? Hoe kon een komediedichter als Aristophanes met zulke scherpe woorden zijn tijdgenoten voor schut zetten? Je duikt in oude teksten en leert de wetenschappelijke interpretaties daarvan kritisch te wegen. Je presenteert je bevindingen schriftelijk en mondeling, waardoor je essentiële vaardigheden opdoet die je goed van pas komen in je verdere professionele leven.

Griekse en Latijnse taal en cultuur studeren aan de Universiteit Leiden

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Je leert de Griekse en Latijnse taal optimaal te beheersen en er is veel aandacht voor cultuurhistorische vakken, wijsbegeerte en retorica, in een internationale top-omgeving;
  • Je gaat op een verrijkende excursie in je tweede jaar;
  • Er is een bruisend extra-curriculair leven en de relatie tussen studenten en docenten is zeer goed en persoonlijk;
  • Je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld klassieke retorica, Renaissance Latijn en Papyrologie.

Past Griekse en Latijnse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je eindexamen gedaan in ten minste één van de twee klassieke talen?
  • Heb je een grote belangstelling voor taal, geschiedenis en cultuur?
  • Bezit je een goede grammaticale kennis van het Nederlands?
  • Ben je een doorzetter met een actieve studiehouding, gemotiveerd en ambitieus?

Zo ja, dan is Griekse en Latijnse taal en cultuur jouw studie!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie