Universiteit Leiden

nl en

Griekse en Latijnse taal en cultuur (BA)

De cultuur en teksten van de klassieke oudheid zijn nog steeds een inspiratiebron voor onze moderne wereld. Met Griekse en Latijnse taal en cultuur onderzoek je alle aspecten van de Griekse en Romeinse oudheid. Van de komedies van Aristophanes tot en met het Latijn van de Renaissance. Van de filosofie van Plato tot de ruïnes van Herculaneum.

Kees Geluk

Student Griekse en Latijnse taal en cultuur

Kees Geluk

"Op school hield ik enorm van de vakken Grieks en Latijn, dus toen ik ging studeren besloot ik mijn gevoel te volgen en te kiezen voor wat ik écht leuk en interessant vond. De klassieke cultuur, de antieke geschiedenis, de teksten uit die tijd: uit alles spreekt zo’n enorme rijkdom."

Christoph Pieper

Docent Griekse en Latijnse taal en cultuur

Christoph Pieper

"Het lesgeven is boeiend en afwisselend, niet in het minst door het enthousiasme van de studenten. Dat geldt trouwens niet alleen voor de inhoud van de studie. Zo ben ik steeds weer aangenaam verrast door de bereidheid van studenten om te helpen als er bijvoorbeeld iets georganiseerd moet worden."

Charlotte Nieser

Alumna Griekse en Latijnse taal en cultuur

Charlotte Nieser

"Ik kijk met veel plezier terug op mijn studietijd.  Ik voelde me van het begin af aan thuis bij de studie. Door de vakken die ik kreeg, maar ook door de kleinschaligheid.  Ik kon altijd bij een docent aankloppen als ik ergens mee zat."

Waarom Griekse en Latijnse taal en cultuur?

Mythen, historische gebeurtenissen en literaire werken uit de klassieke oudheid blijven ons boeien en inspireren. Hoe komt dit? Tijdens Griekse en Latijnse taal en cultuur ontdek je niet alleen het antwoord op deze vraag, maar ga je ook zelf op onderzoek uit. Waarom hadden de Grieken en Romeinen bijvoorbeeld zo weinig wroeging over de positie van slaven? Hoe kon een dichter als Aristophanes met aanvallende woorden zijn eigen tijdgenoten bekritiseren? Je duikt in oude teksten en leert de wetenschappelijke interpretaties daarvan kritisch te wegen. Je presenteert je bevindingen schriftelijk en mondeling, waardoor je essentiële vaardigheden opdoet die je goed van pas komen in je verdere professionele leven.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Je leert de Griekse en Latijnse taal optimaal te beheersen en er is veel aandacht voor cultuurhistorische vakken, wijsbegeerte en retorica, in een internationale top-omgeving;
  • Je gaat op een verrijkende excursie in je tweede jaar;
  • Er is een bruisend extra-curriculair leven en de relatie tussen studenten en docenten is zeer goed en persoonlijk;
  • Je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld klassieke retorica, Renaissance Latijn en Papyrologie.

Past Griekse en Latijnse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je eindexamen gedaan in ten minste één van de twee klassieke talen?
  • Heb je een grote belangstelling voor taal, geschiedenis en cultuur?
  • Bezit je een goede grammaticale kennis van het Nederlands?
  • Ben je een doorzetter met een actieve studiehouding, gemotiveerd en ambitieus?

Zo ja, dan is Griekse en Latijnse taal en cultuur jouw studie!

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden