Universiteit Leiden

nl en

Duitse taal en cultuur (BA)

Duitsland neemt een bijzondere en belangrijke plaats in in Europa, zowel op economisch als op politiek en cultureel vlak. Duik tijdens je studie Duitse taal en cultuur in de rijke taal, geschiedenis en literatuur van dit invloedrijke land en ontdek wat het jou te bieden heeft!

Duitse taal en cultuur studeren in Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Duitse taal en cultuur?

Duitsland heeft de grootste economie van de Europese Unie en is in vele opzichten de belangrijkste handelspartner van Nederland. Ook op het gebied van politiek, cultuur, film en muziek gebeurt er veel in Duitsland. Er is vanuit de overheid, cultuurinstellingen en het bedrijfsleven dan ook grote behoefte aan Duitslandexperts die de taal van het land zeer goed spreken en schrijven. Met deze opleiding leer je de Duitse taal tot in de puntjes te beheersen en je bestudeert de Duitse taal en cultuur van de middeleeuwen tot nu.

Duitse taal en cultuur in de Keuzegids 2024

Topopleiding in de Keuzegids 2024!

De opleiding Duitse taal en cultuur scoort net als vorig jaar over de hele linie hoog. Zowel de inhoud als de toetsing, de docenten en de sfeer van de opleiding krijgen een hoge score toegekend.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Bij de bachelor Duitse taal en cultuur verdiep je je in belangrijke aspecten van de (Duitstalige) maatschappij. Je bestudeert de taal, literatuur, cultuur, geschiedenis en maatschappij en krijgt dus een brede basis.
  • De opleiding beslaat de hele Duitse taalregio, dus ook Zwitserland en Oostenrijk.
  • Je leert de Duitse taal zeer goed te spreken, lezen en schrijven. Bijna alle colleges en werkgroepen zijn in het Duits, zodat je wordt ondergedompeld in de taal.
  • Je studeert een half jaar aan een Duitstalige universiteit. Deze periode is belangrijk voor zowel je taalbeheersing als je kennis van de Duitse maatschappij van binnenuit.
  • Je wordt begeleid door uitstekende docenten, van wie bijna iedereen Duits als moedertaal heeft.
  • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Eunike Struik

Student

Eunike Struik

"Die overgang naar het zo intensief met de taal bezig zijn ging natuurlijk. Het was vooral heel fijn om bezig te zijn met iets wat je écht leuk vindt, vergeleken met de middelbare school, waar je ook nog andere vakken hebt die je niet zo liggen. Daarnaast zijn al je studiegenoten ook ontzettend gemotiveerd; iedereen vindt het heel interessant om meer te leren en stelt vragen, dus het is een hele positieve omgeving. Dat vind ik erg leuk."

Yenissei Heule

Student

Yenissei Heule

"De studie is heel kleinschalig. Vaak zitten in de colleges maximaal twintig studenten. Daardoor is het contact met de docenten heel direct. Ze zijn betrokken bij de studenten en de studie. Ik vind het prettig om persoonlijk contact te hebben met de docenten. Ook de studenten onderling hebben een hechte band omdat het een kleine groep is. We discussiëren met elkaar over de stof en kijken elkaars werk na. We trekken daardoor naar elkaar toe."

Dorine Schellens

Docent

Dorine Schellens

"Een student Duits moet van lezen houden en breed geïnteresseerd zijn, omdat deze opleiding verschillende wetenschapsgebieden zoals linguïstiek, literatuur- en cultuurwetenschap met elkaar verbindt. Sommige studenten denken dat Duits alleen een taalstudie is. Taal is een belangrijk fundament, maar het doel van de opleiding is om op een wetenschappelijke manier over taalkundige, literatuur- en cultuurwetenschappelijke vraagstukken te leren nadenken, om zo expert op het gebied van de Duitstalige regio te worden."

Past Duitse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je geïnteresseerd in Duitsland, in de Duitse taal, en wil je onze oosterburen goed leren kennen?
  • Houd je erg van lezen en bijt je je graag vast in een spannend onderwerp?
  • Ben je graag met taal bezig?
  • Spreekt de combinatie van cultuur, politiek en taal je aan en zie je het als een uitdaging om de Duitstalige samenlevingen vanuit diverse wetenschappelijke invalshoeken te bestuderen?

Zo ja, dan is Duitse taal en cultuur jouw studie!

Bekijk het studieprogramma

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.