Universiteit Leiden

nl en

Duitse taal en cultuur (BA)

Duitsland neemt een bijzondere en belangrijke plaats in in Europa, zowel op economisch als op politiek en cultureel vlak. Duik tijdens je studie Duitse taal en cultuur in de rijke taal, geschiedenis en literatuur van dit invloedrijke land en ontdek wat het jou te bieden heeft!

Duitse taal en cultuur studeren in Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Duitse taal en cultuur?

Duitsland heeft de grootste economie van de Europese Unie en is in vele opzichten de belangrijkste handelspartner van Nederland. Ook op het gebied van politiek, cultuur, film en muziek gebeurt er veel in Duitsland. Er is vanuit de overheid, cultuurinstellingen en het bedrijfsleven dan ook grote behoefte aan Duitslandexperts die de taal van het land zeer goed spreken en schrijven. Met deze opleiding leer je de Duitse taal tot in de puntjes te beheersen en je bestudeert de Duitse taal en cultuur van de middeleeuwen tot nu.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Je leert de Duitse taal zeer goed te spreken, lezen en schrijven. Bijna alle colleges en werkgroepen zijn in het Duits;
  • Je wordt begeleid door ervaren docenten, van wie bijna iedereen Duits als moedertaal heeft;
  • Je leert de hele Duitse taalregio kennen, dus ook Zwitserland en Oostenrijk;
  • Je verdiept je in de taalkunde, literatuurwetenschap en cultuurwetenschap, waardoor je een brede basis krijgt;
  • Je studeert een half jaar aan een Duitstalige universiteit;
  • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Darius Hulme

Student

Darius Hulme

"Duitse geschiedenis en literatuurgeschiedenis vond ik altijd al heel interessant. Ik ben naar open dagen geweest om een indruk te krijgen van wat de studie inhoudelijk inhield. Voor mij was het uiteindelijk vooral belangrijk dat de voertaal bij deze studie Duits is. Doordat we consequent Duits horen en spreken, leer je de taal snel en goed."

Yenissei Heule

Student

Yenissei Heule

"De studie is heel kleinschalig. Vaak zitten in de colleges maximaal twintig studenten. Daardoor is het contact met de docenten heel direct. Ze zijn betrokken bij de studenten en de studie. Ik vind het prettig om persoonlijk contact te hebben met de docenten. Ook de studenten onderling hebben een hechte band omdat het een kleine groep is. We discussiëren met elkaar over de stof en kijken elkaars werk na. We trekken daardoor naar elkaar toe."

Dorine Schellens

Docent

Dorine Schellens

"Een student Duits moet van lezen houden en breed geïnteresseerd zijn, omdat deze opleiding verschillende wetenschapsgebieden zoals linguïstiek, literatuur- en cultuurwetenschap met elkaar verbindt. Sommige studenten denken dat Duits alleen een taalstudie is. Taal is een belangrijk fundament, maar het doel van de opleiding is om op een wetenschappelijke manier over taalkundige, literatuur- en cultuurwetenschappelijke vraagstukken te leren nadenken, om zo expert op het gebied van de Duitstalige regio te worden."

Past Duitse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je geïnteresseerd in Duitsland, in de Duitse taal, en wil je onze oosterburen goed leren kennen?
  • Houd je erg van lezen en bijt je je graag vast in een spannend onderwerp?
  • Ben je graag met taal bezig?
  • Spreekt de combinatie van cultuur, politiek en taal je aan en zie je het als een uitdaging om de Duitstalige samenlevingen vanuit diverse wetenschappelijke invalshoeken te bestuderen?

Zo ja, dan is Duitse taal en cultuur jouw studie!

Bekijk het studieprogramma

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.