Universiteit Leiden

nl en

Midden-Oostenstudies (BA)

Wil jij een taal en cultuur leren doorgronden die totaal anders is dan de Nederlandse? Met Midden-Oostenstudies in Leiden bestudeer je het verband tussen de verschillende culturen in het Midden-Oosten van vroeger en nu, en kun je kiezen uit de talen Arabisch, Perzisch, Turks of modern Hebreeuws. Zodat jij de rijkdom van het Midden-Oosten op hoog academisch niveau leert kennen!

Waarom Midden-Oostenstudies?

Het Midden-Oosten beslaat een groot gebied (van Marokko tot Iran) en kent een schat aan talen, culturen en historische rijkdom. Met Midden-Oostenstudies bestudeer je die talen de geschiedenis, cultuur, politiek, internationale betrekkingen, menselijke interacties en samenleving, en politieke economie van het Midden-Oosten en Noord-Afrika op hoog academisch niveau, maar stel je ook kritische vragen over de regio en haar rol in de wereld. Als je aan je studie begint, kun je kiezen uit de talen Arabisch, Perzisch, Turks of modern Hebreeuws. Of je richt je meer op het moderne Midden-Oosten als regio of op de islam. Binnen de specialisatie Islam kun je zelfs Indonesisch als keuzevak volgen. Zodat jij jezelf ontwikkelt tot een waardevolle specialist met een brede, onderzoekende blik op het Midden-Oosten!

Kies één van de zes specialisaties van Midden-Oostenstudies

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Alleen in Leiden kun je, naast Arabisch en Modern Hebreeuws, ook Perzisch en Turks studeren;
  • Je ontwikkelt een brede en onderzoekende blik op de geschiedenis, cultuur, politiek, internationale betrekkingen, menselijke interacties en samenleving, en politieke economie van het Midden-Oosten en Noord-Afrika;
  • Je kunt profiteren van de vele samenwerkingsverbanden tussen Leiden en instituten in het buitenland. De studie is dan ook internationaal georiënteerd en in je tweede jaar ga je zelf naar het buitenland (Teheran, Istanbul, Jeruzalem, Cairo of Rabat);
  • Op een steenworp afstand van je opleiding vind je de Universiteitsbibliotheek en het NINO (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten) ;
  • Je krijgt als student veel persoonlijke aandacht van de docenten, van wie de deuren altijd open staan;
  • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Laura Spierings

Ouderejaarsstudent

Laura Spierings

"Als je het nieuws leest, vind je de onderwerpen over het Midden-Oosten dan interessant? Ben je geïnteresseerd in mensen uit die regio? Dan is deze studie wellicht iets voor jou. Ik heb zelf veel Open Dagen bezocht. Daar kun je een indruk krijgen van alle verschillende vakken en studenten vragen naar hun ervaringen. Zij weten echt hoe het is. Op een meeloopdag zie je de fysieke omgeving van de studie, ervaar je de manier van lesgeven en kun je een taalcollege volgen. Zo krijg je echt een goede indruk. "

Tsolin Nalbantian

Docent Midden-Oostenstudies

Tsolin Nalbantian

"Er is zo veel te ontdekken als je het Midden-Oosten bestudeert. Er zijn veel verschillende disciplines van waaruit je de regio kunt bestuderen, zoals literatuur, geschiedenis, politiek en sociale wetenschappen. Dat is wat mij als eerste aantrok in de opleiding: de diversiteit van het Midden-Oosten. Het is zo’n groot gebied, er is van alles mogelijk."

Jesper van den Berg

Alumnus Midden-Oostenstudies

Jesper van den Berg

"Ik was altijd al geboeid door het Midden-Oosten, want ik houd van de mediterrane wereld. In het Midden-Oosten leven op een klein gebied veel verschillende groepen samen, wat de regio zeer boeiend maakt. Het is interessant om te zien hoe de huidige conflictgebieden zich ontwikkelen. En je hoopt natuurlijk dat je kan bijdragen aan oplossingen voor deze conflicten."

Video over het Perzisch-Arabisch schrift

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Er zijn honderden schrijfsystemen in de wereld. Sommige hiervan zijn algemeen bekend, zoals ons Latijnse alfabet, het Arabische schrift, Egyptische hiërogliefen en Chinese karakters. Maar wat weet je van het Perzische alfabet? Bekijk hierboven de inleiding over het schrijfsysteem van een gedicht in Perzisch. Het gedicht maakt deel uit van de beroemde Leidse Muurgedichten.

Past Midden-Oostenstudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je geïnteresseerd in de regio?
  • Verplaats je je graag in de leef- en denkwereld van anderen?
  • Vind je het interessant om te puzzelen met taal en beheers je het Engels goed?
  • Beschik je over een ijzeren discipline, doorzettingsvermogen en ben je nieuwsgierig?

Zo ja, dan is Midden-Oostenstudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Midden-Oostenstudies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.