Universiteit Leiden

nl en

Midden-Oostenstudies (BA)

Het Midden-Oosten is bijzonder en meer dan de moeite waard om te bestuderen! In de bachelor Midden-Oostenstudies kun je je helemaal onderdompelen in de geschiedenis, cultuur en literatuur van deze fascinerende regio. Daarbij kun je je specialiseren in een van de talen van het Midden-Oosten, je verdiepen in de islam en in aspecten van de regio als geheel. Als Midden-Oosten-deskundige bezit je straks kennis en vaardigheden waar je in je verdere carrière alle kanten mee op kunt.

Verdiep je in het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten, een regio die zich uitstrekt van Marokko tot Iran, heeft een fascinerende geschiedenis en een cultuur die veel invloed heeft gehad op het Westen. Tegenwoordig is de regio een wereldspeler van formaat. De verschillende landen die deel uitmaken van het Midden-Oosten spelen stuk voor stuk een belangrijke rol in de internationale politiek, economie en handel. Met de bachelor Midden-Oostenstudies verdiep je je in de vele facetten en de achtergronden van deze regio. De opleiding biedt de mogelijkheid om een van de belangrijke talen van de regio te leren. Zo doe je unieke kennis op van het Midden-Oosten. Al in je eerste jaar kies je of je Arabisch, Perzisch, Turks of modern Hebreeuws wilt leren. In deze opleiding bieden we daarnaast ook twee minder taalgerichte specialisaties aan: Moderne Midden-Oostenstudies en Islamstudies. Bij deze specialisaties doe je in het eerste jaar basiskennis op van een van de talen, waarna je je studie vervolgt met vakken waarin je via Engelstalige bronnen het Midden-Oosten en de islam bestudeert.

Welke afstudeerrichting je ook kiest, in deze opleiding ontwikkel je jezelf tot een kritische denker met een brede kennis van het Midden-Oosten. Daarnaast doe je veel vaardigheden op die je nodig hebt voor je academische studie maar die je ook goed kunt gebruiken in je verdere loopbaan en in je persoonlijke leven.

Studeren in het Midden-Oosten

In deze opleiding leer je het Midden-Oosten ook van binnenuit kennen. In het tweede jaar heb je, afhankelijk van je specialisatie, de mogelijkheid om een semester te studeren aan een universiteit in Rabat, Caïro, Istanbul, Jeruzalem of Teheran.

Waarom Midden-Oostenstudies aan Universiteit Leiden?

 • De bachelor Midden-Oostenstudies is uniek in Nederland. Alleen in Leiden heb je de keuze uit zo veel verschillende talen en kun je uit een breed aanbod aan afstudeerrichtingen kiezen.
 • Het actuele onderzoek van onze uitstekende docenten komt ruimschoots aan bod in hun onderwijs. Daardoor ben je als student op de hoogte van de meest recente inzichten.
 • De opleiding heeft een groot netwerk van Midden-Oostendeskundigen. Je kunt profiteren van de vele samenwerkingsverbanden tussen Leiden en instituten in het buitenland.
 • Je doet zowel academische als professionele vaardigheden op, van het doen van onderzoek tot aan presenteren en interpreteren.
 • In het tweede jaar kun je een semester in het Midden-Oosten studeren.
 • De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd.
 • Op een steenworp afstand van je opleiding vind je de Universiteitsbibliotheek en het NINO (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten).
 • De opleiding is kleinschalig en persoonlijk.
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Laura van Alfen

Student

Laura van Alfen

"Ik ben vanaf jonge leeftijd al gefascineerd door de veelomvattendheid en rijkdom van Noord-Afrika en West-Azië. Het is een fascinerende regio, het is veelzijdig en vibrant. Ik ga er vaak naar op reis. Tijdens deze reizen merk ik dat het leren van een taal van groot belang is om mensen met een andere culturele, historische en politieke achtergrond beter te begrijpen. Een taal opent deuren tot gedachten, opinies en motivaties van mensen die een samenleving vormen, en de emoties die daarachter schuilgaan. Het besef dat men een cultuur niet kan begrijpen zonder de taal, of talen, die aan een cultuur verbonden zijn te ‘verstaan’ en vice versa, deed mij besluiten Midden-Oostenstudies te kiezen; deze studie biedt beide mogelijkheden aan."

Tsolin Nalbantian

Docent Midden-Oostenstudies

Tsolin Nalbantian

"Er is zo veel te ontdekken als je het Midden-Oosten bestudeert. Er zijn veel verschillende disciplines van waaruit je de regio kunt bestuderen, zoals literatuur, geschiedenis, politiek en sociale wetenschappen. Dat is wat mij als eerste aantrok in de opleiding: de diversiteit van het Midden-Oosten. Het is zo’n groot gebied, er is van alles mogelijk."

Jesper van den Berg

Alumnus Midden-Oostenstudies

Jesper van den Berg

"Ik was altijd al geboeid door het Midden-Oosten, want ik houd van de mediterrane wereld. In het Midden-Oosten leven op een klein gebied veel verschillende groepen samen, wat de regio zeer boeiend maakt. Het is interessant om te zien hoe de huidige conflictgebieden zich ontwikkelen. En je hoopt natuurlijk dat je kan bijdragen aan oplossingen voor deze conflicten."

Video over het Perzisch-Arabisch schrift

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Er zijn honderden schrijfsystemen in de wereld. Sommige hiervan zijn algemeen bekend, zoals ons Latijnse alfabet, het Arabische schrift, Egyptische hiërogliefen en Chinese karakters. Maar wat weet je van het Perzische alfabet? Bekijk hierboven de inleiding over het schrijfsysteem van een gedicht in Perzisch. Het gedicht maakt deel uit van de beroemde Leidse Muurgedichten.

Past Midden-Oostenstudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in het Midden-Oosten en wil je zo veel mogelijk over deze regio weten?
 • Verplaats je je graag in de leef- en denkwereld van anderen?
 • Vind je het interessant om te puzzelen met taal en beheers je het Engels goed?
 • Beschik je over de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor een veeleisende studie, en ben je nieuwsgierig?
 • Lijkt het je leuk om een periode in het Midden-Oosten te wonen en te studeren?

Als je deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is Midden-Oostenstudies jouw studie! Bekijk het studieprogramma.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Midden-Oostenstudies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.