Universiteit Leiden

nl en

Engelse taal en cultuur (BA)

Van Groot-Brittannië tot aan de Verenigde Staten en van Australië tot aan Zuid-Afrika: over de hele wereld spreken en schrijven mensen in het Engels. In Leiden verdiep je je op academisch niveau in de Engelse taal, en in de rijke literatuur en cultuur van de mondiale Engelse wereld.

Waarom Engelse taal en cultuur?

Als moedertaal van ongeveer 380 miljoen mensen, is het Engels de belangrijkste internationale voertaal van dit moment. Tijdens een BA Engelse taal en cultuur ontwikkel je een uitstekende beheersing van het Engels in woord en geschrift, en verdiep je je op academisch niveau in de rijke cultuur en literatuur van de mondiale Engelstalige wereld, van de vroege Middeleeuwen tot nu. Je bestudeert toneelstukken, poëzie en fictie uit alle perioden van de Engelstalige letterkunde – van Shakespeare tot J. M. Coetzee – en je leert teksten uit het Oud- en Middelengels te vertalen. Zo ontwikkel je jezelf tot een expert die overal ter wereld aan de slag kan gaan.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • Engelse taal en cultuur in Leiden is een internationaal georiënteerde studie;
  • Je ontwikkelt een near native Engelse taalvaardigheid en leert op hoog academisch niveau nadenken en schrijven over alle mogelijke aspecten van taal;
  • Je krijgt onderwijs van betrokken en bereikbare docenten met een internationale reputatie als wetenschappers op hun terrein;
  • Je bestudeert ook het Engels van de Middeleeuwen;
  • Engelse taal en cultuur Leiden staat bekend als een open, goed georganiseerde, ambitieuze maar ook gezellige academische studie.

Karel Fraaije

Eerstejaars student Engelse taal en cultuur

Karel Fraaije

“Ik twijfelde over een aantal studies, waaronder Engelse taal en cultuur. Ik heb toen drie meeloopdagen gevolgd en merkte meteen dat Engels het beste bij me paste. De sfeer was leuk, de studenten gemotiveerd en er waren nog veel mogelijkheden open: omdat er bijvoorbeeld ook avondcolleges zijn, is het makkelijk extra vakken te volgen of een tweede studie te doen. Daar ga ik volgend jaar mee beginnen.”

Sander Stolk

Alumnus Engelse taal en cultuur

Sander Stolk

“Engels is zo’n enorme wereldtaal. Alles wat de Amerikaanse president Trump doet, wordt breed uitgemeten in de Nederlandse media. Alles wat er in Groot-Brittannië gebeurt, komt hier op het journaal. Het is bijna vanzelfsprekend dat je Engels tegenkomt. De vraag is of je het leuk vindt om te letten op de woorden die mensen gebruiken en om te zien wat er met zo’n taal gebeurt. Je moet het leuk vinden om verder te kijken dan de eigen wereld. Dan is Engels iets voor jou.”

Evert van Leeuwen

Docent

Evert van Leeuwen

"In Leiden besteden we veel meer aandacht aan het Oud- en Middelengels dan andere universiteiten. Dat is echt een uniek selling point van Leiden."

Past Engelse taal en cultuur bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je geïnteresseerd in de Engelse taal en cultuur en heb je belangstelling voor taal als communicatiemiddel?
  • Houd je van lezen, en vooral van de Engelstalige literatuur?
  • Vind je het leuk om te weten hoe de Engelse taal precies in elkaar zit?
  • Zou je later graag in een internationale omgeving willen werken?
  • Ben je een doorzetter, gemotiveerd en enthousiast?

Zo ja, dan is Engelse taal en cultuur jouw studie!

Bekijk het studieprogramma

Wil je weten of Engelse taal en cultuur bij jou past? Doe dan mee aan de Online Experience, die uit online minivakken met een aantal opdrachten bestaat. Net alsof je een echte eerstejaarsstudent bent!

Je kunt je direct aanmelden voor de Online Experience via deze link

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.