Universiteit Leiden

nl en

Arts, Media and Society (BA)

Kunst en maatschappij zijn sterk met elkaar verbonden en in deze tijd spelen (social) media daarbij een grote rol. Vind je dit een fascinerend gegeven? In de bachelor Arts, Media and Society van de Universiteit Leiden bestudeer je de interactie tussen hedendaagse kunst en grote maatschappelijke vraagstukken, zoals racisme en klimaatverandering. Daarnaast doe je in deze studie waardevolle academische en professionele vaardigheden op, waarmee je goed voorbereid de volgende stap in je carrière zet.

Unieke studie

De driejarige Engelstalige bachelor is multidisciplinair van opzet, met een breed aanbod aan vakken. In deze unieke studie krijg je de kans om een groot aantal hedendaagse kunstvormen te bestuderen, waaronder beeldende kunst, videokunst, fotografie, installaties, games, performances en digitale kunst. Je leert onderzoek te doen naar hoe kunstwerken inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen, aansporen tot kritische reflectie op deze ontwikkelingen of hoe kunstwerken nieuwe maatschappelijke thema’s op de agenda kunnen zetten. Daarbij leer je te onderzoeken welk effect media hebben op de productie van kunst en hoe media worden ingezet door kunstenaars en publiek om een kritisch debat aan te jagen.

Kunstgeschiedenis

Arts, Media and Society is een afstudeerrichting van de bachelor Kunstgeschiedenis. Dit betekent dat je in het eerste jaar voor een deel dezelfde vakken volgt als de studenten Kunstgeschiedenis. Je bestudeert hierbij de geschiedenis van de kunsten en ook volg je vakken over de theoretische achtergrond van moderne en hedendaagse kunstvormen. Daarnaast volg je ook vakken die de basis leggen voor de specifieke benadering van Arts, Media and Society. Het vak Big Media stelt je bijvoorbeeld in staat om de rol van media beter te begrijpen. Vanaf het tweede jaar focus je je vooral op hedendaagse kunst in relatie tot de maatschappij en op de rol van de media. In het tweede en derde jaar heb je bovendien een vrije keuzeruimte, waarmee je je eigen interesses binnen deze studie kunt volgen. Zo kun je een minor kiezen, een stage lopen, of vakken aan een andere universiteit volgen.

Internationale sfeer

Dit programma is internationaal georiënteerd, met studenten en docenten van over de hele wereld. Dat geeft deze opleiding een extra dimensie: je maakt van dichtbij kennis met verschillende culturele perspectieven. De interculturele skills die je hiermee opdoet, zijn van onschatbare waarde in je verdere professionele leven.

De Bachelor Arts, Media and Society is Engelstalig. Bezoek de Engelstalige pagina van Arts, Media and Society.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.