Universiteit Leiden

nl en

Russische studies (BA)

Als grootste land ter wereld kent Rusland een bewogen geschiedenis en inspirerende cultuur die een grote invloed hadden en hebben op het Westen. Ook is Rusland een factor van betekenis in de hedendaagse wereldpolitiek. Met de bachelor Russische studies ontdek je de vele facetten van dit land. Tegelijk ontwikkel je je tot een kritische denker met een uitstekende startpositie op de arbeidsmarkt.

Studenten Russisch zetten taalkennis in bij hulp Oekraïense vluchtelingen
Wat begon als een oproep in een Facebookgroep, is uitgemond in een vaste groep studenten van de bachelor Russische studies en de master Russian and Eurasian Studies die Oekraïense vluchtelingen helpt. Bij verschillende opvangcentra zijn ze de schakel tussen Oekraïense vluchtelingen en hulpverleners. Studenten Alexander Hoogerhuis en Berend de Haas vertellen hoe zij hun steentje bijdragen. Lees hier hun ervaringen.

Verdiep je in Rusland

Er gaat bijna geen dag voorbij of Rusland is in het Westen in het nieuws. Dat geeft wel aan hoe belangrijk de rol van dit land is in de wereld. In de internationale politiek, de economie en handel, maar ook als het gaat om de machtsverhouding met landen als de VS en China. In de bachelor Russische studies kun je je helemaal onderdompelen in dit bijzondere land. Je bestudeert het hedendaagse Rusland en de actuele ontwikkelingen. Daarnaast richt je je op de geschiedenis, religie en de zeer interessante Russische cultuur. Gedurende de opleiding maak je je bovendien de taal eigen en in het tweede jaar studeer je drie maanden in St. Petersburg. Als je je diploma eenmaal op zak hebt, ben je een Ruslanddeskundige met een brede blik. Je bezit de academische én de professionele vaardigheden waarmee je interessant bent voor werkgevers, of waarmee je je academische carrière kunt vervolgen.

Irma Ernes

Eerstejaarsstudente Russische studies

Irma Ernes

"Russisch is echt een hele andere taal dan het Nederlands. Daarom is de studie voor mij erg uitdagend. Russisch heeft bijvoorbeeld zes naamvallen en geen lidwoorden. En ze hebben een ander alfabet. Het eerste jaar komt er veel grammatica aan bod, maar dat is logisch als je een nieuwe taal leert. Als ik er een keer niet uitkom stel ik mijn vragen in de Whatsapp-groep waar alle eerstejaars in zitten."

Jelle de Bruin

Student Russische studies

Jelle de Bruin

"Met een idee dat ik een internationale studie wilde volgen, ontdekte ik een aantal regiostudies. Hierin was voor mij Russische Studies de unieke uitblinker. Tijdens de presentatie op de Open dag was ik geboeid van begin tot eind en had ik een goed gevoel bij de kleinschalige bachelor. Ik zie de opleiding als een persoonlijke unique selling point waarin je je onderscheidt van veel andere studenten. Het feit dat ik met mijn kennis over Rusland internationale thema’s kan benaderen en begrijpen vind ik interessant."

Max Bader

Docent Russische studies

Max Bader

"De afgelopen tijd gebeurt er van alles in Rusland en Oekraïne. De opleiding gaat echt in op dit soort actuele thema’s. In mijn colleges heb ik tijd ingeruimd om het daar over te hebben en studenten de kans te geven alle vragen te stellen die ze hebben."

"In de media krijg je vaak een vertekend of versimpeld beeld. Er is weinig ruimte voor nuance en details. Aan Ruslanddeskundigen de taak om die nuance wél aan te brengen. Daarom geeft deze opleiding inzicht in de vele verschillende aspecten van de regio, zoals de economie, de politiek, de maatschappij, de geschiedenis, de cultuur en de taal. Alleen als je je breed ontwikkelt kun je de regio echt begrijpen."

Waarom Russische Studies aan de Universiteit Leiden?

 • De bacheloropleiding Russische Studies heeft een ijzersterke reputatie en is de oudste opleiding over de Slavische wereld in Nederland.
 • Het is de enige bacheloropleiding in Nederland met een breed totaalpakket: je leert de taal en cultuur én je verdiept je in de Russische maatschappij, politiek en economie.
 • Het eigen onderzoek van onze uitstekende docenten komt ruimschoots aan bod in hun onderwijs.
 • De opleiding heeft een groot netwerk van Ruslanddeskundigen, onder meer bij het aan de faculteit verbonden instituut Raam op Rusland en bij Instituut Clingendael. Zij geven regelmatig gastlessen aan onze studenten. Ook zijn er samenwerkingsbanden met het Nederlands Instituut in Sint Petersburg en verschillende onderzoekers en docenten in Rusland.
 • Je doet zowel academische als professionele vaardigheden op, van het doen van onderzoek tot aan presenteren en interpreteren.
 • In het tweede jaar studeer je drie maanden in St. Petersburg.
 • De opleiding is kleinschalig en persoonlijk.
 • De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd.

Past Russische studies bij jou?

 • Ben je geïnteresseerd in Rusland en wil je zo veel mogelijk over het land weten?
 • Houd je van talen en vind je het leuk om een nieuwe taal te leren?
 • Heb je er zin in om een periode in Rusland te wonen en te studeren?
 • Wil je meer weten over de fascinerende cultuur en soms moeilijk te doorgronden politiek van het grootste land ter wereld?
 • Heb je de discipline die nodig is voor een veeleisende academische studie?

Als je deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, dan is Russische studies jouw studie!

Bekijk hier het studieprogramma of vraag direct de brochure Russische studies aan.

Video over het Cyrillisch schrift

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Er zijn honderden schrijfsystemen in de wereld. Sommige hiervan zijn algemeen bekend, zoals ons Latijnse alfabet, het Arabische schrift, Egyptische hiërogliefen en Chinese karakters. Maar wat weet je van het Cyrillisch schrift? Bekijk hierboven de inleiding over het schrijfsysteem van een gedicht in Russisch. Het gedicht maakt deel uit van de beroemde Leidse Muurgedichten.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Russische studies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.