Universiteit Leiden

nl en

Russische studies (BA)

Ontdek geschiedenis en heden. Met z’n bewogen geschiedenis en politiek is Rusland een land met grote invloed op Europa en de wereld. Tijdens Russische studies leer je alles over de cultuur, taal en politiek van dit grootste land ter wereld en ontwikkel je je tot een kritische denker, die overal ter wereld aan de slag kan gaan.

Waarom Russische studies?

Rusland speelt een belangrijke rol op het politieke wereldtoneel. Het is niet alleen het grootste land ter wereld, het Russisch is ook één van de meest gesproken talen ter wereld. Dat zie je allemaal terug in de internationale handel, diplomatieke betrekkingen en zelfs sportwereld. Tijdens Russische studies leer je dan ook alles over het hedendaagse Rusland, de politiek, economie en de eeuwenoude Slavische geschiedenis. Als Ruslanddeskundige beheers jij straks de taal, heb je de maatschappij uitvoerig bestudeerd en beschik je over academische vaardigheden die je vooruit zullen helpen in je verdere professionele leven.

Irma Ernes

Eerstejaarsstudente Russische studies

Irma Ernes

"Russisch is echt een hele andere taal dan het Nederlands. Daarom is de studie voor mij erg uitdagend. Russisch heeft bijvoorbeeld zes naamvallen en geen lidwoorden. En ze hebben een ander alfabet. Het eerste jaar komt er veel grammatica aan bod, maar dat is logisch als je een nieuwe taal leert. Als ik er een keer niet uitkom stel ik mijn vragen in de Whatsapp-groep waar alle eerstejaars in zitten."

Tomas Busser

Student Russische studies

Tomas Busser

"Rusland is een machtig interessant land, het is mysterieus. Het feit dat ik vanaf nul kon beginnen, omdat ik eigenlijk heel weinig wist over Rusland en basiskennis niet nodig is, sprak me aan."

Max Bader

Docent Russische studies

Max Bader

"De afgelopen tijd gebeurt er van alles in Rusland en Oekraïne. De opleiding gaat echt in op dit soort actuele thema’s. In mijn colleges heb ik tijd ingeruimd om het daar over te hebben en studenten de kans te geven alle vragen te stellen die ze hebben."

"In de media krijg je vaak een vertekend of versimpeld beeld. Er is weinig ruimte voor nuance en details. Aan Ruslanddeskundigen de taak om die nuance wél aan te brengen. Daarom geeft deze opleiding inzicht in de vele verschillende aspecten van de regio, zoals de economie, de politiek, de maatschappij, de geschiedenis, de cultuur en de taal. Alleen als je je breed ontwikkelt kun je de regio echt begrijpen."

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

  • De studie heeft een ijzersterke reputatie en is de oudste opleiding over de Slavische wereld van Nederland;
  • Je richt je zowel op taal als op maatschappelijke en culturele achtergronden;
  • In je tweede jaar studeer je 3 maanden in Sint-Petersburg;
  • Het contact tussen docenten en studenten is zeer hecht.

Past Russische studies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben je geïnteresseerd in de Russische maatschappij; in de staatkunde, geschiedenis, cultuur en economie van het land?
  • Heb je een voorliefde voor taal?
  • Kun je jezelf goed aanzetten tot regelmatig studeren?
  • Ben je gemotiveerd en enthousiast?

Zo ja, dan is Russische studies jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Russische studies? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.