Universiteit Leiden

nl en

Film- en literatuurwetenschap (BA)

Houd jij ook zo van een goed verhaal? Met Film- en literatuurwetenschap verdiep je je in de verhalen áchter de verhalen. Want wat maakt een roman eigenlijk boeiend of een horrorfilm bloedstollend spannend? Bestudeer films, literatuur en media van over de héle wereld en ontdek de verschillen en overeenkomsten.

Waarom Film-en literatuurwetenschap?

Een Grieks epos, Japanse cultfilms, Zweedse arthouse en de laatste roman van Arnon Grunberg: overal ter wereld maken mensen verhalen. Of ze nu geschreven of in beeld zijn gebracht; film en literatuur zijn bij uitstek media die een verhaal vertellen. Bij Film- en literatuurwetenschap ga je op zoek naar het onderscheidende van elk medium. Je bestudeert literatuur en films in historisch perspectief, in relatie tot andere culturen en media. Ga mee op reis langs Hollywood, via Europa naar Bollywood, duik in de literatuur en leer de verhalen áchter de verhalen kennen!

Film- en literatuurwetenschap studeren in Leiden

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • De combinatie van film en literatuur in een opleiding is uniek in Nederland;
 • Ook niet-westerse media komen aan bod;
 • Je ontdekt wat literatuur kan en film niet, én omgekeerd;
 • Je leert de links tussen film en literatuur en beeldende kunst, muziek, stripboeken en games;
 • Je kunt een deel van je opleiding in het buitenland doen;
 • De opleiding heeft een grote expertise op het gebied van wereldcinema;
 • Je zult je snel thuis voelen in de gezellige studentenstad Leiden.

Dobber Bolhuis

Student

Dobber Bolhuis

"Ik ben altijd al geïnteresseerd in film. Vorig jaar heb ik voor een wijkvereniging een korte speelfilm geschreven en geregisseerd. Dat vond ik zo leuk, dat ik ook wilde leren hoe je films kunt analyseren."

"Het is een theoretische studie, wat voor sommige studenten een struikelblok kan zijn. Het aantal film- en literatuurvakken is in het eerste jaar gelijk. Daardoor kun je je goed oriënteren op beide disciplines, want in het tweede jaar heb je de mogelijkheid vakken te kiezen. Ik wil me gaan richten op filmwetenschap."

Romy Koreman

Student

Romy Koreman

"Ik wilde een studie doen die ik écht leuk vind, zodat ik die ook af zou maken. Liever dat, dan een studie met wellicht een beter toekomstperspectief, die ik niet echt interessant zou vinden en dan niet af zou maken."

"Vanaf jongs af aan heb ik altijd veel gelezen. Ik heb een fascinatie voor taal en literatuur vind ik de mooiste uiting daarvan. Alles wat je maar kan leren, dat leer je in taal. Dus als je leert hoe taal werkt, dan leer je ook hoe kennisoverdracht en communicatie werkt."

Peter Verstraten

Docent

Peter Verstraten

"Ik breng jonge mensen in contact met bijvoorbeeld oude films uit de jaren dertig, die zij anders nooit zouden gaan zien. Prachtig als ze daar dan net zo enthousiast over raken als ik zelf ben!"

Past Film-en literatuurwetenschap bij jou?

Hoe kom je er nu achter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Heb je een brede belangstelling voor literatuur en film?
 • Ben je benieuwd naar de historische achtergronden van films en literatuur en ben je geïnteresseerd in wetenschappelijke theorieën?
 • Ben je enthousiast, gemotiveerd en studeer je graag?
 • Kun je behoorlijk goed in het Engels lezen? En heb je eventueel nog een goede kennis van Duits, Frans of Spaans?

Zo ja? Dan is Film-en literatuurwetenschap jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie