Universiteit Leiden

nl en

Film- en literatuurwetenschap (BA)

Wie houdt er niet van een goed verhaal? Met Film- en literatuurwetenschap onderzoek je de verhalen áchter de verhalen: van romans tot poëzie en van film tot nieuwe media. Wat maakt die ene roman nou eigenlijk zo ontroerend, en die horrorfilm zo bloedstollend spannend? In Leiden heb je de kans om je grondig te verdiepen in literatuur en film van over de hele wereld. Tegelijkertijd ontwikkel je vaardigheden die je in je loopbaan goed van pas zullen komen.

Waarom Film- en literatuurwetenschap?

Een Grieks heldenepos, Japanse cultfilms, Britse kostuumdrama’s, de romans van Arnon Grunberg en van Chinua Achebe: overal ter wereld maken mensen verhalen. Of ze nu zijn geschreven of in beeld zijn gebracht; literatuur en film zijn bij uitstek media die een verhaal vertellen. Bij Film- en literatuurwetenschap ga je op zoek naar het onderscheidende van elk medium. Je analyseert hoe auteurs en regisseurs een sfeer creëren en een reactie bij de lezer/toeschouwer oproepen. Je analyseert de relatie tussen film en literatuur en beeldende kunst, muziek, stripboeken en games. Daarnaast leer je verschillende stijlen, thema’s en stromingen te onderscheiden en zie je hoe auteurs en regisseurs hiermee spelen. En natuurlijk lees je tijdens je studie veel boeken en zie je een hele reeks films.

Je bestudeert literatuur en films van over de hele wereld in historisch perspectief, in relatie tot andere culturen en media, maar ook met het oog op hedendaagse debatten. In deze opleiding dompel je je helemaal onder in een overvloed van verhalen en in de verhalen áchter de verhalen. Hierna zul je nooit meer op dezelfde manier naar een film kijken of een boek lezen!

Jade Kooge

Student

Jade Kooge

"Sinds mijn veertiende schrijf ik zelf gedichten en verhalen en op de middelbare school wilde ik altijd filmmaker worden. Uiteindelijk heb ik niet voor de filmacademie, maar de studie Film- en Literatuurwetenschap gekozen. Tijdens mijn studiekeuze kwam ik erachter dat een universitaire studie beter bij mij past, omdat je dan nog meer vrijheid hebt om tijdens de studie uit te zoeken wat je leuk vindt. Met deze studie kan ik mijn interesses voor de twee kunstvormen combineren."

Dobber Bolhuis

Student

Dobber Bolhuis

"Ik ben altijd al geïnteresseerd in film. Vorig jaar heb ik voor een wijkvereniging een korte speelfilm geschreven en geregisseerd. Dat vond ik zo leuk, dat ik ook wilde leren hoe je films kunt analyseren."

"Het is een theoretische studie, wat voor sommige studenten een struikelblok kan zijn. Het aantal film- en literatuurvakken is in het eerste jaar gelijk. Daardoor kun je je goed oriënteren op beide disciplines, want in het tweede jaar heb je de mogelijkheid vakken te kiezen. Ik wil me gaan richten op filmwetenschap."

Peter Verstraten

Docent

Peter Verstraten

"Ik breng jonge mensen in contact met bijvoorbeeld oude films uit de jaren dertig, die zij anders nooit zouden gaan zien. Prachtig als ze daar dan net zo enthousiast over raken als ik zelf ben!"

Wat doet een film- of literatuurwetenschapper?

Film- en literatuurwetenschappers analyseren de verhalen die in boeken en films worden verteld. In deze opleiding ga jij dat ook doen. Hoe wordt een plot opgebouwd, wat maakt een personage geloofwaardig, of hoe wordt de lezer/toeschouwer op een dwaalspoor gezet? Maar ook leg je verbanden met maatschappelijke ontwikkelingen. Je plaatst boeken en films in de context van zowel historische tradities als eigentijdse ontwikkelingen en analyseert ze in relatie tot andere culturen en media. Verhalen zijn belangrijk, ook in onze huidige samenleving, en dat betekent dat er op de arbeidsmarkt vraag is naar mensen die hier op een intelligente manier op kunnen reflecteren. Tijdens deze opleiding doe je bovendien academische en persoonlijke vaardigheden op waarmee je aantrekkelijk bent voor veel verschillende werkgevers.

Filmwetenschap of literatuurwetenschap?

Alleen Universiteit Leiden biedt een bacheloropleiding met de combinatie Filmwetenschap én Literatuurwetenschap. Hier kun je uitgebreid bestuderen hoe deze twee media elkaar beïnvloeden, welke basisprincipes ze delen en waar ze met elkaar verschillen. In je eerste jaar doe je grondige kennis op van beide disciplines, en in je tweede jaar kun je een van beide specialisaties kiezen. Daarnaast is het mogelijk om, in een extra zwaar traject, film- én literatuurwetenschap te kiezen. Ongeacht je keuze, kun je vanaf het tweede jaar je onderwerp nog verder aanscherpen met behulp van keuzevakken. Hierdoor kun je je persoonlijke interesse volgen.

Film- en literatuurwetenschap studeren in Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom kies je voor Universiteit Leiden?

 • Door de combinatie film- en literatuurwetenschap is deze bacheloropleiding uniek in Nederland. Nergens anders krijg je zo’n brede basis in beide disciplines terwijl je je later in je studie ofwel op filmwetenschap of op literatuurwetenschap richt.
 • De opleiding heeft een breed perspectief: literatuur en film uit de hele wereld en uit alle relevante periodes komen aan bod.
 • Het eigen onderzoek van onze uitstekende docenten speelt een belangrijke rol in hun onderwijs. Zo ben je als student op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied.
 • In het derde jaar kun je een semester aan een universiteit in het buitenland studeren. Daarbij kun je profiteren van de vele goede contacten die Leiden heeft met internationale universiteiten.
 • Je doet academische vaardigheden op, zoals het doen van onderzoek, teksten interpreteren, bronnen vinden en beoordelen en helder je ideeën presenteren.
 • Daarnaast leer je ook vaardigheden waarvan je in je persoonlijke leven en loopbaan veel profijt kunt hebben, zoals samenwerken in een team, communiceren, projectmatig werken en goed plannen.
 • Je leert je medestudenten en de docenten snel kennen binnen deze kleinschalige en persoonlijke opleiding.
 • Je voelt je snel thuis in de gezellige studentenstad Leiden.

Alumnus Emma Govaart strijdt voor gelijke kansen voor de jeugd

Maatschappelijke impact maken met een baan in de non-profit sector. Dat was het doel van alumnus Emma Govaart (24) na haar studie. Nu draagt zij bij aan meer kansengelijkheid onder jongeren, omdat waar je wieg staat niet je toekomst mag bepalen. Lees verder.

Past Film- en literatuurwetenschap bij jou?

Hoe kom je er nu achter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Ben je gek op lezen, of bezoek je graag bioscopen en filmtheaters? Of allebei?
 • Ben je nieuwsgierig hoe literatuur en film zich door de tijd heen hebben ontwikkeld?
 • Wil je weten wat de wetenschappelijke theorieën zijn over intrigerende aspecten van literatuur en film?
 • Ben je enthousiast en gemotiveerd en ben je een doorzetter?
 • Kun je goed Engels lezen?

Als je deze vragen met 'ja' beantwoordt, dan is Film- en literatuurwetenschap jouw studie! Bekijk het studieprogramma

Van literatuurstudent tot filmfestivaldirecteur

Als student schreef Ratna Lachmansingh haar scriptie over horrorfilms. Nu is ze directeur van Leiden International Film Festival. "Ik heb zoveel lol uit mijn scriptie gehaald! Ik schreef over de maatschappelijke betekenis van zombies, maar ook over gender en het menselijk lichaam." Lees hier verder.

Online Proefstuderen Film- en Literatuurwetenschap

Wil je weten of deze studie bij jou past? Doe mee aan het online proefstuderen en ontdek het zelf. De proefstudeermodule bestaat uit een aantal mini-colleges en opdrachten.
Kom online proefstuderen!

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Film- en literatuurwetenschap? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.