Universiteit Leiden

nl en

Bastiaan Rijpkema

Universitair hoofddocent

Naam
Mr.dr. B.R. Rijpkema
Telefoon
+31 71 527 7229
E-mail
b.r.rijpkema@law.leidenuniv.nl

Bastiaan Rijpkema is rechtsfilosoof en jurist. Hij is als universitair hoofddocent verbonden aan het Instituut voor Metajuridica.

Meer informatie over Bastiaan Rijpkema

Rijpkema combineert in zijn onderzoek (rechts)filosofische, juridische, politicologische en historische perspectieven. Zijn meest recente boek is Lokale weerbare democratie (Boom Juridische Uitgevers, 2o20). In 2018 verscheen Militant Democracy : The Limits of Democratic Tolerance in de Extremism & Democracy-reeks van Routledge, de Engelstalige editie van zijn Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie, waarop hij in 2015 promoveerde aan de Universiteit Leiden. Andere recente publicaties zijn: Militant Democracy – Political Science, Law and Philosophy (co-redacteur, Springer, 2018) en De strijd om de democratie (co-redacteur, Boom, 2018). Voor zijn onderzoek naar democratische tolerantie kreeg Rijpkema de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek in 2016 en de New Scientist Wetenschapstalent-prijs in 2017.

In Leiden geeft en coördineert Rijpkema onderwijs in de bachelor en master, onder meer over de grondslagen van het recht, wetenschapsfilosofie en methodologie, en de filosofie van het internationaal recht. Daarnaast is hij lid van het Onderzoekbestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, mede-coördinator van het facultaire onderzoeksprogramma The Legitimacy and Effectiveness of Law & Governance in a World of Multilevel Jurisdictions en stuurgroep-lid van het programma Conflictoplossende Instituties

Rijpkema is bestuurslid van de Vereniging voor Wijsbegeerte van het Recht, was vier jaar lang jurylid en later -voorzitter van de Socrateswisselbeker (voor het beste Nederlandstalige filosofieboek van het jaar) en zit in de redactie van het Netherlands Journal of Legal Philosophy. Hij is mede-initiatiefnemer van het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur waarin de krachten van Leidse politicologen, historici, juristen, taalkundigen en bestuurskundigen worden gebundeld. Daarnaast is hij onderdeel van de LISF-commissie van het Leids Universiteitsfonds (subsidies voor onderzoek in het buitenland) en de Commissie Gastschrijver.

Als veelgevraagd expert op thema’s rondom democratie en democratische tolerantie treedt Rijpkema regelmatig op in de media om commentaar op de actualiteit te geven of bij expertbijeenkomsten van verschillende ministeries. 

Universitair hoofddocent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Metajuridica
  • Encyclopedie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer A 3.31

Contact

  • Nieuws en Co (NPO Radio 1 - NOS/NTR) Commentaar op de actualiteit
  • NRC Handelsblad Bijdragen aan de rubriek De Meedenkers en algemene stukken
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.