Universiteit Leiden

nl en

'Er zijn grenzen aan de democratische tolerantie’

Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema sleepte met zijn proefschrift ‘Weerbare Democratie’ de Prinsjesboekenprijs in de wacht. Vorige maand werd hij uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2017, de prijs voor meest talentvolle jonge onderzoeker uit Nederland en Vlaanderen. Reden genoeg voor het Algemeen Dagblad om eens met Rijpkema in gesprek te gaan.

In het interview in het Algemeen Dagblad gaat Rijpkema onder meer in op de mogelijkheid om een politieke partij te verbieden. ‘Het verbieden van een partij is een heftig middel. Daar wringt meteen de schoen. Je moet een doortimmerd verhaal hebben om een verbod te kunnen rechtvaardigen. Daarvoor draag ik nu bouwstenen aan.’

Maar er moeten wel heel zwaarwegende redenen zijn om een politieke partij te verbieden? ‘Dat stelt inderdaad hoge eisen. Maar als mensen zich verenigen in een partij om de democratie te ondermijnen, dan mag die democratie ingrijpen.’ En is ons land wel berekend op zo'n verbod? ‘In Nederland hebben we een regeling om partijen te verbieden, alleen is die wat ongelukkig ingericht. Dat komt doordat wij partijen verbieden op basis van dezelfde verbodsgrond als die waarop we gewone verenigingen verbieden, zoals bijvoorbeeld omstreden motorclubs.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.