Universiteit Leiden

nl en

Rijpkema: 'Verschil in zorg voor verschillende groepen onacceptabel'

In een artikel in Trouw worden leden van het Filosofisch Elftal gevraagd een actuele vraag te beantwoorden. Dit keer gaat onder meer Bastiaan Rijpkema in op de vraag: “Gaat de participatiesamenleving hand in hand met ongelijkheid? En zo ja, hoe hiermee om te gaan?”

Bastiaan Rijpkema: 'Verschil in zorg voor verschillende groepen onacceptabel'
Bastiaan Rijpkema

De Leidse rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema stelt in dit artikel dat de participatiesamenleving een bepaalde mate van vrijheid oplevert. ‘Door gebruik te maken van je eigen netwerk ben je minder gebonden aan vaste structuren. De prijs van dit systeem is dat niet iedereen even goed gebruik kan maken van die vrijheid. Het is onacceptabel als er verschil is in de zorg die verschillende groepen ontvangen.’

Volgens Rijpkema is er in elk systeem sprake van ongelijkheid. Hij vindt dan ook dat de minstbedeelden erop vooruit moeten gaan bij het sleutelen aan bestaan systemen. ‘Het is dan niet erg dat mensen met een hogere opleiding erop vooruitgaan in de zorg, zolang de minstbedeelden ook telkens een stap vooruit zetten.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.