Universiteit Leiden

nl en

Wie volgt Bastiaan Rijpkema op als Wetenschapstalent?

Bastiaan Rijpkema werd vorig jaar uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent. Rijpkema won deze prijs op basis van zijn onderzoek naar de Weerbare Democratie. Vanaf 24 april 2018 is het mogelijk om te kiezen voor een nieuwe New Scientist Wetenschapstalent.

Bastiaan Rijpkema.
Bastiaan Rijpkema

Wanneer mag je ingrijpen in het democratische proces om diezelfde democratie te beschermen? In Tijd voor Max op NPO 1 geeft de rechtsfilosoof een voorbeeld. ‘Het bekendste voorbeeld is het verbieden van een partij. Dat komt heel ondemocratisch over, maar het kan zo zijn dat je een grens moet trekken, omdat de democratie zelf in gevaar komt.’

Rijpkema wijst hierbij op het beschermen van het zelfcorrigerende vermogen van de democratie. ‘Hierbij verleg je de focus van het nemen van besluiten naar het terugdraaien van besluiten.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.