Universiteit Leiden

nl en

Leidse wetenschappers in de race voor New Scientist Wetenschapstalent - stem nu!

Bastiaan Rijpkema en Mariëtte Boon zijn geselecteerd door de jury van New Scientist als potentieel Wetenschapstalent van 2017. Vanaf 23 mei mag het publiek mee beslissen wie zich een jaar lang het New Scientist Wetenschapstalent mag noemen. Stem op een van onze kandidaten!

In totaal zijn 25 jonge wetenschappers geselecteerd door het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Tot 5 juni kun je stemmen op jouw favoriete wetenschapper. Op 22 juni wordt bekendgemaakt wie van de geselecteerde wetenschappers New Scientist Wetenschapstalent 2017 is. De uiteindelijke uitslag wordt deels bepaald door de publieksstemmen, en deels door een deskundige jury.

Bastiaan Rijpkema: hoe weerbaar is de democratie?

Verschillende democratieën staan momenteel voor grote uitdagingen: denk aan extreemrechts in Duitsland, constitutionele hervormingen in Turkije en de verkiezing van Donald Trump in de VS. In het ergste geval kan een democratie zelfs voor haar eigen ondergang zorgen. Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema onderzoekt in hoeverre een democratie zich mag weren tegen antidemocratische groeperingen.

Rijpkema ontwikkelde tijdens zijn promotie het concept ‘weerbare democratie’ en bracht onder die naam zijn proefschrift uit als boek. In 2016 werd het boek beloond met de Prinsjesboekenprijs, een prijs voor het beste politieke boek in Nederland. Rijpkema’s onderzoeksgebied omvat verder andere actuele thema’s zoals democratische vrijheden, vrijheid van meningsuiting en kiesrecht.

Mariëtte Boon: kan vet je helpen om af te vallen?

Afvallen dankzij je eigen vet: volgens Mariëtte Boon kan het. Ieder mens heeft langs grote bloedvaten een voorraadje bruin vet liggen dat vetten en suikers omzet in warmte. Boon was een van de eersten die hiernaar onderzoek deed en liet zien dat bruin vet, wanneer maximaal actief, verantwoordelijk is voor 20 procent van onze stofwisseling.

Bruin vet kun je activeren door de kou op te zoeken. Het lichaam gaat dan harder werken om het weer warm te krijgen. Dit verbetert de vetstofwisseling, glucosetolerantie en aderverkalking. De activatie van bruin vet is volgens Boon een methode om af te vallen, ook wanneer iemand na een dieet terugvalt in het oude eetpatroon. Alleen de verwarming lager zetten werkt al.

Stemmen?

Ga naar de website van New Scientist.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.