Universiteit Leiden

nl en

Bastiaan Rijpkema: 'De democratie kan zijn fouten herstellen'

Bastiaan Rijpkema won vorige week de "’New Scientist Wetenschapstalent 2017" van van het vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift New Scientist. Het was de eerste keer dat een Leidse onderzoeker de prijs won. Reden genoeg voor het Leidsch Dagblad voor een uitgebreid interview met Rijpkema.

In het interview met het Leidsch Dagblad geeft Rijpkema aan dat het zelfcorrigerende vermogen de bodem is in een democratische samenleving. Hier zijn drie principes voor nodig: 'Politieke besluiten moeten worden geëvalueerd, partijen moeten met elkaar kunnen concurreren om ideeën en kiezers en er moet vrijheid van meningsuiting zijn.'

Verder gaat Rijpkema in op ’Antirechtstatelijke’ politieke partijen als de PVV en de dreiging die komt uit de hoek van het religieus extremisme en terrorisme.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.