Universiteit Leiden

nl en

Bastiaan Rijpkema in De Groene Amsterdammer over mogelijkheden partijverbod

In Den Haag wordt gewerkt aan een Wet op de politieke partijen, waarin verbodsgronden voor politieke partijen worden geformuleerd. In De Groene Amsterdammer gaat hoogleraar Bastiaan Rijpkema in op de wenselijkheid van een aparte wet.

Met een kleine ingreep is het mogelijk om politieke partijen onder de huidige verenigingsverbodgrond te laten vallen. Een nieuwe wet wordt dan overbodig. Toch is een dergelijke shortcut niet wenselijk, stelt Rijpkema. ‘Zo’n ad-hocingreep creëert het beeld van een regering op FvD-missie. Speciaal een maatregel invoerend om een einde te maken aan één specifieke partij: FvD. In plaats van een regering die samen met het parlement een algemeen kader ontwikkelt ter verdediging van de democratie, oftewel: grenzen stelt voor álle partijen.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van De Groene Amsterdammer.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.