Universiteit Leiden

nl en

Vincent Icke

Emeritus hoogleraar Theoretische sterrenkunde

Naam
Prof.dr. V. Icke
Telefoon
+31 71 527 5843
E-mail
icke@strw.leidenuniv.nl

Vincent Icke is Hoogleraar Sterrenkunde bij de Sterrewacht Leiden. Naast zijn wetenschappelijk werk is Icke ook actief betrokken bij de popularisatie van de wetenschap.

Meer informatie over Vincent Icke

Nieuws

Vincent Icke is gewoon hoogleraar theoretische Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, en bijzonder hoogleraar Kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde theoretische Natuurkunde en Sterrenkunde te Utrecht, en promoveerde in 1972 te Leiden op het ontstaan van sterrenstelsels en grote-schaal structuur in het Heelal. Hij deed postdoctoraal onderzoek aan de universiteiten van Sussex en Cambridge, en aan het California Institute of Technology.

Zijn belangstelling in het onderzoek gaat voornamelijk uit naar drie onderwerpen. Ten eerste de kosmologie: het ontstaan van structuur in het Heelal en de invloed van vacuümfluctuaties op de dynamica van het Heelal (de kosmologische constante, ofwel “Waarom weegt de ruimte niets?”). Ten tweede de hydrodynamica van hoog-energetische en relativistische stromingen van gas rondom stervende sterren en compacte objecten, zoals planetaire nevels, supernovae en accretieschijven. Ten derde de stralings-hydrodynamica van koele gassen waarin stof en straling een rol spelen, zoals jonge sterren en AGB-sterren. 

Naast zijn wetenschappelijk werk is Icke actief betrokken bij de popularisatie van de wetenschap. Hij schrijft regelmatig in de populaire pers, zowel dag- en weekbladen als maandbladen (Zenit, Natuurwetenschap & Techniek, Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde), hij was vele jaren columnist bij NRC/Handelsblad en treedt ook regelmatig op als gast bij televisie programma's zoals zoals  RVU's, God bestaat niet, VARA's Nieuwslicht en De Wereld Draai Door.

STRW page

Persoonlijke homepage

Emeritus hoogleraar Theoretische sterrenkunde

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Sterrewacht
  • Sterrewacht

Werkadres

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Kamernummer BW3.45

Contact

  • Diverse maatschappelijke instanties Geven van voordrachten, jureringen en paneldiscussies
  • Galerieen,particulieren en bedrijven Maken van beeldende kunst
  • Uitgevers, kranten e.a. tijdschriften Schrijven van boeken en soorgelijke publicaties over wetenschap
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.