Universiteit Leiden

nl en

De Hubble-telescoop werkt weer. 'Heel knap,' aldus Leidse astronomen

Het is technici vanaf de aarde gelukt om de Hubble-telescoop weer aan de praat te krijgen. Sinds juni werkte deze niet meer door een fout met de boordcomputer. Leidse astronomen Vincent Icke en Henk Hoekstra reageren in dagblad NRC.

Na een maand zonder waarnemingen is Hubble weer terug in de race. De boosdoener bleek de power control unit (PCU), die zorgt dat alle hardware de juiste hoeveelheid stroom krijgt. Door over te schakelen naar back-up-hardware aan boord, wisten technici vanaf de grond de problemen te verhelpen.

Je bent zo de sjaak

'Dat is goed nieuws en echt heel knap,' zegt hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke. 'Het gaat om apparatuur uit de jaren tachtig die je op een lange afstand moet besturen en programmeren. Eén verkeerd commando en je bent de sjaak.'

Ouderdomskwaaltjes

Voorheen kreeg Hubble af en toe een onderhoudsbeurt door astronauten, maar sinds een jaar of tien niet meer. Hubble vertoont daarom steeds vaker ouderdomskwaaltjes die nu vanaf de aarde moeten worden opgelost.

Op 13 juni hield plots de boordcomputer ermee op. Dit apparaat stuurt de wetenschappelijke instrumenten aan boord aan. Zonder boordcomputer is Hubble dus nutteloos voor astronomen. 

Voorzichtige analyse

Eerst dachten technici dat het aan een verouderde geheugenchip lag. Maar overschakelen op verschillende back-ups van de chip leverde niets op. 'Dat omschakelen naar een back-up systeem moet heel voorzichtig gebeuren', zegt hoogleraar astronomie Henk Hoeksta. 'Je wilt niet per ongeluk het hele systeem offline halen, want dan is er niets meer mogelijk. Door eerst onderdelen uit- en weer aan te zetten, en te kijken of het gedrag overeenkomt met de verwachtingen, is het mogelijk het probleem min of meer te lokaliseren.'

Uit de analyses die volgden, bleek het probleem verder stroomopwaarts te liggen: bij de PCU.

Verder lezen?

Op NRC.nl lees je hoe de technici het probleem te lijf gingen en hoe het nu verder gaat met Hubble.

NRC - De Hubble-telescoop kan weer sterrenkijken

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.