Universiteit Leiden

nl en

Koninklijke onderscheiding voor sterrenkundige Vincent Icke

Volkomen overdonderd was prof.dr. Vincent Icke, toen burgemeester Henri Lenferink het woord tot hem richtte en hij in de gaten kreeg dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Enkele minuten later speldde Lenferink Icke de versierselen op horend bij de benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Burgemeester Lenferink spelt Icke de versierselen op. Links Ickes dochter.

Het was niet toevallig dat Icke zijn Koninklijke onderscheiding kreeg bij de heropening van de gerestaureerde Sterrewacht, op 26 oktober, want hij was een van de medeoprichters van de Stichting tot behoud van de Sterrewacht, die ijverde voor de restauratie.

Populariseren van wetenschap

Lenferink roemde de vele verdiensten en kwaliteiten van Icke. Niet alleen is hij een uitstekend wetenschapper, docent en mentor, hij is daarnaast zeer goed in het populariseren van wetenschap. Icke heeft op vele manieren de schoonheid van het heelal en het belang van de sterrenkunde breed uitgedragen, onder meer in televisieprogramma’s. Daarnaast is Icke kunstenaar, compleet met opleiding aan de Rietveld Academie. In zijn kunst speelt de sterrenkunde een belangrijke rol als inspiratiebron.

Wereldberoemd

Vincent Icke is een wereldberoemd astrofysicus. Hij studeerde theoretische natuurkunde en sterrenkunde aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde in 1972 in Leiden op het ontstaan van sterrenstelsels en de grote-schaalstructuur in het heelal. Na enkele jaren in het buitenland werkzaam geweest te zijn kwam Icke in 1983 als docent naar Leiden. In 2000 werd hij benoemd tot hoogleraar Theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Al eerder, in 1992, was hij al bijzonder hoogleraar Kosmologie geworden aan de Universiteit van Amsterdam.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.