Universiteit Leiden

nl en

Einstein en Newton live in Boerhaave

Wie is de grootste natuurkundige aller tijden? Op woensdag 21 oktober kunt u erover meebeslissen op een unieke, gratis avond in Museum Boerhaave. De avond is de ontknoping van de verkiezing van de grootste natuurkundige aller tijden, die de Volkskrant, het populairwetenschappelijke maandblad NWT Natuurwetenschap & Techniek en het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde de afgelopen maanden organiseerden.

Ook wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van de hoofdprijs die met de verkiezingen is gemoeid: onder de mensen die stemmen op hun favoriete natuurkundige wordt een reisje verloot naar het Mekka van de deeltjesfysica, het Zwitserse onderzoekscentrum CERN.

Op de avond in Museum Boerhaave houden de Nederlandse topnatuurkundigen Ad Lagendijk, Vincent Icke, Sander Bais en Klaas Landsman en wetenschapshistoricus Frans van Lunteren een pleidooi voor hún favoriete fysicus. Achtereenvolgens zijn dat Richard Feynman, Christiaan Huygens, Albert Einstein, Isaac Newton en Galileo Galilei.

Tussendoor belichten korte live-demonstraties en opmerkelijke filmpjes, verzorgd door Jos van den Broek, de natuurkunde achter de genomineerden. Bovendien is Museum Boerhaave vanaf 19.00 uur geopend: een bijzondere, exclusieve gelegenheid om onder meer de vulpen van Einstein, kijkers en klokken van Huygens en het Fysisch Kabinet ter verbreiding van de wetten van Newton te bewonderen.

De afgelopen maanden konden bezoekers van de website De grootste natuurkundige stemmen op hun favoriet. De vijf meest genoemde natuurkundigen – Einstein, Newton, Galileï, Huygens en Feynman – werden vervolgens in de Volkskrant verdedigd door hun ‘beschermheren’ Lagendijk, Icke, Bais, Landsman en Van Lunteren.

Datum: woensdag 21 oktober (20.00-22.00 uur) Museum open: 19.00 uur.
Locatie: Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden.
Toegang gratis.

Meer informatie: De grootste natuurkundige

(20 oktober 2009)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.