Universiteit Leiden

nl en

De wereld heeft meer supergenieën nodig

De wetenschap wordt niet vooruit geholpen door nieuwsgierigheid, maar door opmerkzaamheid. Niet: ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’, maar ‘Ik zie wat jij al lang ziet, maar niet hebt opgemerkt.’

Zo trapt Vincent Icke het nieuwe seizoen lezingen van het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden af. In zijn lezing ‘Einstein op de helling’ bespreekt hij twee succesverhalen die samen voor ‘rotzooi’ zorgen. Hoe kan het dat de quantumveldentheorie en  de relativiteitstheorie niet samenwerken, en hoe lossen we dat op?

Tijd en ruimte vervormen

Wat gebeurt er met een tafelkleed als je de punt in het midden pakt en draait? De randen blijven liggen en er ontstaat een spiraal van vouwen, een zogeheten lokale symmetrie. De draai is als het ware vertraagd tussen de punt en de randen. Zo is het ook met tijd en ruimte. Als iemand op aarde een lamp aandoet, ziet iemand in het sterrenbeeld Grote Beer dat pas over 140 jaar. Tijd en ruimte  vervormen eigenlijk zoals dat tafelkleed. Daarmee  worden het bouwmaterialen stelt Icke.

Wie is de volgende Einstein?

Als je een plat vel papier met een knip erin en de randen aangrenzend aan de knip over elkaar vouwt, krijg je een kromming. Het papier kromt om het knippunt heen, zoals de ruimte om materie heen kromt. Maar hoe doet de materie dat, hoe veroorzaakt die de kromming? Dat is niet met deze theorieën uit te rekenen. Hoe dan wel? Wie is de volgende Einstein die hiervoor opmerkzaam genoeg is?

Twee Einsteins

Icke sluit de avond af met een simpele rekensom. Stel, er is één supergenie per 300 jaar. Er zijn nu 4,7 keer meer mensen op de aarde dan toen Einstein werd geboren. Dan zijn er op dit moment twee supergenieën op onze planeet (1 per 64 jaar sinds de geboorte van Einstein). Zo bezien zijn er nu twee mensen die deze noot kunnen kraken. Maar dan moeten ze wel natuurkunde studeren.

Deze lezing gemist? Meld je snel aan voor de volgende lezing van het Natuurwetenschappelijk Gezelschap. Frank den Hollander verkent de praktische toepassing van complexe netwerken. Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.