Universiteit Leiden

nl en

Bestaat ook buitenaards leven uit DNA?

Ieder levend organisme op aarde bevat DNA, de genetische code die alle informatie over het organisme bevat. Maar is het buitenaardse leven gebaseerd op dezelfde moleculen als het leven op aarde? ‘Ieder levend organisme in het heelal heeft een genetische code nodig,’ zegt Emeritus hoogleraar Theoretische Sterrenkunde Vincent Icke in het wetenschappelijke maandblad EOS.

‘Momenteel weten we nog vrijwel niets over het buitenaardse leven,’ zegt Icke. ‘Maar op basis van wat we wel weten, kunnen we beredeneren dat een aantal dingen een rol moeten spelen.’ Zo weten we bijvoorbeeld dat de atomen waaruit het leven op aarde gebouwd is, ook overal in het heelal voorkomen.

Daarnaast is ook evolutie een vereiste. Levende organisme moeten zich namelijk kunnen aanpassen aan de omstandigheden van de planeet. ‘Het is daarvoor absoluut noodzakelijk dat we op de een of andere manier informatie van de ene generatie naar de andere doorgeven. En dat betekent dat je iets als een genetische code nodig hebt.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van EOS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.