Universiteit Leiden

nl en

Voorproeven van Nacht van Kunst & Kennis: Mensen op Mars en sterrenkundige Vincent Icke

Wetenschap en maatschappij ontmoeten elkaar in de Leidse Nacht van Kunst & Kennis op 20 september. Vooraf krijgen onze topsprekers alvast een prikkelende vraag. Gaat het mensen lukken om te leven op Mars?

 

 

De Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde wil weten:

Gaat het de Nederlandse stichting MarsOne (of iemand anders) lukken om mensen levend op Mars te laten landen, en daar in leven te houden? 

 
 
 
Vincent Icke
Vincent Icke
 


Vincent Icke, Leids hoogleraar theoretische astrofysica antwoordt: 

‘De karretjes die nu op Mars rondrijden wegen elk 170 kilo. Een astronaut weegt zowat 70 of 80 kilo. Het voertuig waarmee de Marskarretjes zijn neergezet weegt ongeveer een halve ton. Een mens gebruikt ongeveer 1 kg droog voedsel en 3 kg water per dag. Op een Marsreis van 2 jaar moet dus nog eens drie ton extra mee.

Het is duur en omslachtig, maar het kan. Maar waarom zou je het doen? Een astronaut is alleen maar ballast. Als je wetenschap wilt doen, gebruik je instrumenten zoals die Marskarretjes. Klein, goedkoop, betrouwbaar, nauwkeurig, en alle energie komt gratis van de Zon. Ruimtevaart met mensen aan boord is alleen maar sensatie, wetenschappelijk gezien is het flauwekul.'

Als je echt iets spannends wilt ondernemen, ga dan echte wetenschap doen. Help bij het bouwen en gebruiken van onze supertelescopen, ook in het zonnestelsel. Help bij het bedenken van een manier om Einstein te verbeteren. Geef je hersens en je enthousiasme de ruimte. Dus niet in de ruimte, maar gewoon hier op Aarde. Dat is waar het gebeurt!'

 

Meer weten?

De Leidse astrofysicus Vincent Icke concentreert zijn onderzoek rondom de kosmologie, de hydrodynamica van hoog-energetische en relativistische stromingen van gas rondom stervende sterren en compacte objecten en de stralings-hydrodynamica van koele gassen waarin stof en straling een rol spelen. 
In de  Nacht van Kunst en Kennis spreekt Icke  over de overeenkomst tussen kunst en wetenschap. Dit is met een enkel woord samen te vatten: onderzoek. Het werk van grote kunstenaars en wetenschappers als Einstein en Picasso veranderde steeds door hun onderzoek. Maar onderzoek is ook riskant, want het gaat meestal fout. Maar wat betekent dit alles voor een wetenschapper die ook beeldend kunstenaar is?Daarbij beantwoordt hij vragen uit het publiek. Later op de avond discussieert Icke met Daan Roosegaarde over het thema 'Licht'. Koop een  ticket en kom naar de Nacht van Kunst & Kennis op zaterdag 20 september 2014. 

Discussieer mee via Twitter
@kunstenkennis| #NKK14 

Zie ook

Facebookpagina 
Nacht van Kunst & Kennis

Voorproeven van Nacht van Kunst en Kennis

(15 september 2014 - MD)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.