Universiteit Leiden

nl en

'Eigenlijk kijken we naar ruimtepuin' - Leidse astronomen over meteorenregen

Een vallende ster klinkt een stuk romantischer dan 'opbrandend ruimte-puin'. Toch is dat waar we naar kijken als we meteorieten zien. Wat zijn meteorieten precies, hoe kun je ze het beste spotten en hoe gevaarlijk zijn ze eigenlijk. Leidse astronomen geven toelichting in de media.

Henk Hoekstra over meteoren spotten in Het Parool

De oplichtende flitsen die wij aan de hemel zien, zijn kleine stukjes steen en gruis van een kometenstaart, vertelt hoogleraar observationele kosmologie Henk Hoekstra aan Het Parool. 'De baan van de aarde kruist zo'n staart. Als het gruis met de aardatmosfeer in contact komt, ontbrandt dat.' En gebeurt dat met meerdere meteoren op hetzelfde moment, spreken we van een meteorenzwerm of - regen.

Is zo'n meteorenregen zeldzaam? En hoe kun je ze het beste spotten? Lees het in Het Parool - Ook komende nacht kans om vallende sterren te zien: zo geniet je het meest van meteorenregen Perseïden

Vincent Icke over het gevaar van meteoren bij Wetenschap Vandaag

De meeste meteorieten zijn maar klein, niet groter dan een tennisbal. Maar in juli vloog er een meteoriet zo groot als een flatgebouw rakelings langs de aarde. Emeritus hoogleraar Theoretische sterrenkunde Vincent Icke legt bij BNR Nieuwsradio uit wat een meteorietenregen is en hoe bang we moeten zijn dan zo'n meteoriet op ons hoofd valt. 

Beluister het interview bij Wetenschap Vandaag - Het gevaar van vallende sterren

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.