Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Slice of Science

De eerste foto van een zwart gat en angst meten in je brein? Van 13 t/m 22 mei ontvang je een gratis portie wetenschap bij jouw Domino's pizza: a slice of science.

Zwart gat

Sterrenkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd een foto te maken van een superzwaar zwart gat en zijn schaduw. Dit zwarte gat staat op een afstand van 55 miljoen lichtjaar van de aarde en is 6,5 miljard keer zo zwaar als onze zon. De onderzoekers maakten de opname met de Event Horizon Telescope (EHT), een wereldwijd netwerk van acht radiotelescopen, die samen een virtuele telescoop ter grootte van de aarde vormen. Lees ook: hier het hele nieuwsbericht. 

De eerste foto van het zwarte gat. (c) EHT Collaboration

Horror

Angstige mensen hebben de neiging om sterk bedreigende situaties te vermijden. Ze kijken bijvoorbeeld sneller weg als ze een plaatje zien met ernistig lichamelijk letsel. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat je een angstig karakter niet alleen met vragenlijsten kunt meten, maar ook indirect met een EEG-meting. Met een EEG wordt de hersenactiviteit zichtbaar gemaakt. In het EEG patroon van angstige mensen kun je de vermijdende reactiepatronen herkennen. Lees hier het hele nieuwsbericht. 

Vet

Bruin vet speelt een rol in de energiehuishouding van ons lichaam en daarmee ook bij aankomen en afvallen. Bruine vetcellen slaan geen vet op, zoals de 'gewone' witte vetcellen wel doen. Deze bruine vetcellen verbranden juist vetzuren tot warmte. Mensen met meer of actiever bruin vet zijn daarom gemiddeld ook slanker.
Lees ook: Minder eetlust en actief bruin vet door product van goede darmbacteriën

Trump

Waarom kun je President Trump geen protestpresident noemen? Het is misschien waar dat veel 'boze' Amerikanen op Donald Trump stemden, maar dat maakt hem geen protestpresident, aldus universitair docent Sara Polak. Trump is een antagonistische president - een tegenwerker van het huidige systeem - die zich omringt met revolutionairen. En dat is uniek. Polak vertelt er over in haar college bij de Universiteit van Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.