Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Museumnacht

Op zaterdag 18 mei 2019 vindt de elfde editie van de Museumnacht Leiden plaats. Tijdens deze nacht openen negen musea wederom hun deuren. Omdat de Universiteit Leiden dit jaar 444 bestaat, pakken we uit in het Academiegebouw. De nacht met een gouden randje!

Vier het mee!

We vieren 444 jaar Universiteit Leiden ook tijdens de Museumnacht met een mooi programma:

  • Rondleidingen door het Academiegebouw door o.a. de pedel

Ontdek het zweetkamertje, graffiti uit 1865 en de 15 nieuwe portretten van vrouwelijke hoogleraren in de senaatskamer. En hoor wat het geheim van de pedel is om zenuwachtige promovendi te kalmeren voor hun promotie tijdens de rondleidingen. 

  • Wetenschap op de tap

In het Academiegebouw ontdek je hoe leuk wetenschap is. Onderzoek eeuwenoude sieraden samen met archeologen. Ontdek de rol van vrouwen aan de Leidse universiteit door de eeuwen heen. Leer hoe je het langst gezond kunt leven aan de hand van gouden tips voor je gezondheid, of doe psychologische testjes. En speel het 444-spel op de bakfiets! 

  • Lezingen door wetenschappers

In korte lezingen met een gouden randje kom je van alles te weten, over de goudvoorraad van de Nederlandse bank, dag- en nachtritme, vrouwen in de Gouden Eeuw, de rol van goud in de koloniale geschiedenis en zelfs over gouden penissen.

Kom je ook?

Op de Beestenmarkt  is de opening van de Museumnacht, daarna heb je met een polsbandje toegang tot alle deelnemende musea. Het Nachtpad verbindt de musea en vormt een route tussen de tentoonstellingen, optredens, workshops en interessante lezingen. Als knallende afsluiter vindt er aan het eind van de Museumnacht een afterparty plaats. Door je ticket online en in de voorverkoop te kopen profiteer je van leuke kortingen. 

Georganiseerd door studenten, vóór iedereen

De Leidse Museumnacht is de enige in Nederland die door studenten in samenwerking met de musea wordt georganiseerd. De studenten zijn georganiseerd in Stichting Museumnacht Leiden. 

Op de avond van 18 mei openen naast het Academiegebouw, de Hortus botanicus Leiden, Rijksmuseum van Oudheden, Oude Sterrewacht, Museum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis, Molenmuseum de Valk, Erfgoed Leiden en Omstreken, Taalmuseum, Rijksmuseum Boerhaave en Museum het Leids Wevershuis hun deuren. Op de dag zelf kun je bij het Academiegebouw ook nog een kaartje kopen. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie