Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Meet the professor

Ruim 1600 leerlingen uit groep 7 van basisscholen in Leiden en Den Haag krijgen op de verjaardag van de universiteit (8 februari) les van een echte professor.

Volgend jaar is er weer een Meet the professor. Meer informatie op de website van Meet the professor 2020, of neem contact op met het Wetenschapsknooppunt Leiden: wetenschapsknooppuntleiden@iclon.leidenuniv.nl.

Activiteit

De kinderen maken kennis met onderzoek en wetenschappers, dankzij een les van een professor in hun eigen klas. Onderzoekend leren staat centraal: van tevoren gaan de leerlingen diverse opdrachten en ontdekken zo wie er in hun klas een les zal geven.

8 februari

Alle lessen vinden plaats om 11.00 uur op vrijdag 8 februari 2019, de dies natalis van de Universiteit Leiden.

Voorbereiding

In zes korte introductielessen ontdekken de leerlingen steeds meer over de professor die bij hun in de klas zal komen. Deze lessen geeft de eigen leerkracht met een lessenpakket van het Wetenschapsknooppunt Leiden op zelfgekozen momenten voorafgaand aan het klassenbezoek op 8 februari.

Inhoud lessen

De lessen volgen de stappen van de onderzoekscyclus en bestaan uit een kort intro (klassikaal) en één of meerdere opdrachten (diverse werkvormen). Voor het verzorgen van de lessen is geen specifieke voorkennis vereist. De lessen sluiten aan bij Wetenschap & Technologie (W&T) en gaan over wetenschap in algemene zin en over de Universiteit Leiden in het bijzonder. 

Specials

Een aantal professoren zal de les in de klas in het Engels verzorgen. Ook is er een les op een bijzondere locatie in de binnenstad van Leiden. 

Meer mogelijkheden

De scholen krijgen van tevoren ook een leerlingenwerkboek onderzoekend leren. Hiermee gaan kinderen in 6 stappen zelf een (eenvoudig) onderzoek uitvoeren parallel aan de 6 lessen van Meet the professor. Daarnaast is er de mogelijkheid aangeboden om de lessen voor Meet the professor te combineren met onderstaande activiteiten:

  • Lespakketten, keuze uit de thema’s Weer en klimaat, Archeologie of Veroudering.
  • Werkstukkenwedstrijd, met een feestelijke afsluiting bij de Universiteit Leiden tijdens het Wetenschapscongres junior
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.