Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Citizen Science

Van de verspreiding van zwerfafval tot welke talen er in Leiden en Den Haag gesproken worden: meer dan 50 interessante vragen zijn het afgelopen jaar ingestuurd voor het Citizen Science Project van de Universiteit Leiden. Niet één maar twee Citizen Science-onderzoeksprojecten zijn dit jaar van start gegaan in Leiden en Den Haag.

Plastics en psychologie in de stad

In het project ‘Plastic Spotter’ doen wetenschappers en inwoners onderzoek naar waar het plastic afval in de Leidse grachten uiteindelijk terechtkomt. 

In het andere project kunnen stadsbewoners meedoen met cognitief-psychologisch onderzoek en testjes doen in een ‘psychologielab op wielen’. Meer info over dit project volgt in het voorjaar van 2020. 

Doe mee!

Om plastic afval uit het milieu te verwijderen én te voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe het plastic zich verspreidt. Met de app Crowdwater leg je snel en makkelijk vast hoeveel plastic er in het water zit in jouw buurt. Je maakt een foto en geeft aan of en hoeveel plastic je ziet. Deze gegevens gebruiken we voor wetenschappelijk onderzoek naar transport van plastic in onze waterwegen.

Citizen Science

Inwoners van de stad doen samen met wetenschappers van de Universiteit Leiden onderzoek. Dat is het idee van Citizen Science. Om te vieren dat de Universiteit Leiden 444 jaar oud is, worden er dit jaar twee projecten mogelijk gemaakt. 

Begin dit jaar heeft het Citizen Science Lab alle binnengekomen mails bekeken. Een deel van de vragen hebben ze samen met de indieners uitgewerkt in de 10 projectvoorstellen die een jury beoordeelde. Een jury met vertegenwoordigers van de Gemeente Leiden, Universiteit Leiden, LUMC, Hogeschool Leiden en een Citizen Science-onderzoeker beoordeelde de 10 voorstellen. 

Contact

Wil je als inwoner, wetenschapper of organisatie meehelpen met deze onderzoeken of op de hoogte blijven van de voortgang van de twee projecten? Laat het weten via cslab@strw.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.