Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Podcasts over wetenschap

De Universiteit Leiden komt in 2019 met een splinternieuwe podcast: Enkeltje Wetenschap. In minder dan 15 minuten tijd vertellen onze beste wetenschappers over hun onderzoek. Tip: geniet ervan tijdens je treinreis tussen Leiden en Den Haag, onze twee universiteitssteden!

Aflevering 1: De rol van vrouwen in de geschiedenis

In de eerste podcast spreken we met Ariadne Schmidt, bijzonder hoogleraar geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden. We spreken met haar over Magdalena Moons, heldin van Leidens ontzet, en de rol van vrouwen in de geschiedenis. 

Aflevering 2: Op de koffie bij extreem-rechtse organisaties

Promovenda Nikki Sterkenburg doet onderzoek naar radicaal- en extreemrechtse groeperingen. Maar hoe kom je in contact met zo’n groep? En wat doe je als je iets strafbaars hoort? Je hoort het in de tweede aflevering van Enkeltje Wetenschap.

Aflevering 3: Kopje onder in een Leidse beerput

In deze aflevering van Enkeltje Wetenschap neemt archeoloog Roos van Oosten je mee in de wereld van de Leidse beerputten. Ze komt tot een opvallende conclusie: de Leidse binnenstad was in de middeleeuwen lang niet zo vies als je zou denken.

Aflevering 4: Impact maken met wetenschappelijk onderzoek

Milieukundige Benjamin Sprecher doet praktijkgericht onderzoek voor de gemeenten Leiden en Den Haag. Maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt, vertelt hij in deze aflevering van Enkeltje Wetenschap.

Aflevering 5: Hoe Rembrandt zijn stem terugkreeg

Kunstschilder Rembrandt van Rijn leefde lang voor de uitvinding van geluidsopnames en videocamera’s. Toch is het een groep wetenschappers gelukt om zijn stem te reconstrueren. Hoe? Taalwetenschapper Olga van Marion vertelt erover in Enkeltje Wetenschap.

Aflevering 6: Hoe oud is een asielzoeker?

Asielzoekers geven regelmatig een andere leeftijd op in verschillende EU-landen. Waarom doen ze dat? En hoe weet je hoe oud ze écht zijn? Immigratiedeskundige Mark Klaassen vertelt erover in onze podcast Enkeltje Wetenschap.

Aflevering 7: Waarom nachtbrakers meer gezondheidsrisico's lopen

Ben jij een heuse nachtbraker, of misschien juist een ochtendmens? Je levensstijl kan meer invloed hebben op je gezondheid dan je misschien denkt. Promovendus Wietse in het Panhuis onderzoekt dit in het LUMC, en krijgt daarbij hulp van muizen met een jetlag.

Aflevering 8: Chaos in het puberbrein

Uitgerekend in de puberteit krijgen jongeren vaak te maken met emotionele problemen zoals depressies en agressiviteit. Heeft dat te maken met de snelle ontwikkeling van de hersenen? Psycholoog Marieke Bos vertelt erover.

Aflevering 9: Eén biertje Apartheid, alstublieft

Meestal werkt een biertje sfeerverhogend. Maar in het Afrikaanse land Namibië was bier decennialang juist een manier om de bevolking te onderdrukken. De jonge onderzoeker Tycho van der Hoog schreef er een boek over.

Aflevering 10: Oorlog in je telefoon

Er zit een stukje oorlog in je telefoon. In vrijwel iedere smartphone zitten namelijk grondstoffen uit conflictgebieden. En met de verkoop van die grondstoffen wordt ook de strijd gefinancierd, bijvoorbeeld in de Democratische Republiek Congo. Daniëlla Dam vertelt wat we kunnen doen om deze cirkel te doorbreken.

Aflevering 11: Een bunker onder de universiteit

Onder ons Wijnhavengebouw in Den Haag ligt een grote schuilkelder. Hoe ziet die schuilkelder eruit, en waarvoor diende deze? In deze aflevering van Enkeltje Wetenschap neemt historicus Bart van der Boom je mee, en vertelt hij over de context waarin je deze bunker moet zien.

Aflevering 12: Het Nederlands van 1000 jaar geleden

Hoe sprak men 1000 jaar geleden Nederlands? Die vraagt houdt taalwetenschapper Peter-Alexander Kerkhof al tijden bezig. Onlangs lukte het hem om dat oud-Nederlands levensecht te reconstruëren. In deze aflevering van Enkeltje Wetenschap hoor je dus hoe onze voorouders zo'n 1000 jaar geleden spraken in de omgeving van het huidige Rotterdam.

Aflevering 13: Het geheim van een nepmedicijn

Soms is een nepmedicijn voldoende om een patiënt te genezen. Maar hoe werkt zo'n placebo precies? En wist je dat er ook een tegenovergesteld effect bestaat, namelijk het nocebo-effect? Psycholoog Stefanie Meeuwis vertelt erover in deze aflevering.

Abonneren

Benieuwd naar de volgende afleveringen? Abonneer je op Enkeltje Wetenschap via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.