Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Rembrandtroute

Wie kent hem niet: de wereldberoemde Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. Maar wist je ook dat Rembrandt een Leidse student was? Dit jaar, dat ook een Rembrandtjaar is, maken we de band tussen Rembrandt en de Universiteit Leiden op een spectaculaire manier zichtbaar.

Ontdek Rembrandts sporen aan de Universiteit Leiden

Rembrandt schreef zich in 1620 in als student Letteren en hij schilderde beroemde Leidse alumni zoals Marten Soolmans, Jan Six en Nicolaes Tulp. Wandel door de Leidse binnenstad en ontdek de metershoge uitvergrote schilderijen van Rembrandt. Kom meer te weten over de band tussen Rembrandt en de Universiteit Leiden in ons Dossier Rembrandt en lees ook het gidsje (gratis verkrijgbaar bij de deelnemende universiteitsgebouwen en de VVV) dat bij de wandeling hoort. 

Portret van Marten Soolmans aan de gevel van de rechtenfaculteit.

Bekijk zeven uitvergrote schilderijen van Rembrandt

Wandel langs de zeven gebouwen en bekijk de doeken van Rembrandt die een relatie hebben met de universiteit. Zoals het uitvergrote schilderij ‘De anatomische les van Dokter Tulp’. Deze beroemde dokter studeerde in de 17e eeuw Geneeskunde in Leiden. Marten Soolmans studeerde Rechten en zijn megaportret hangt aan de gevel van het gebouw waar tegenwoordig rechtenstudenten studeren. Download de Rembrandtroute.

Plattegrond van de Rembrandtroute

Inschrijving aan de Leidse universiteit

Rembrandt was pas 13 jaar oud toen hij zich inschreef als student bij de Leidse universiteit. In die tijd was dat geen ongebruikelijke leeftijd. In de Universiteitsbibliotheek ligt een boek uit 1620 met daarin de inschrijving van Rembrandt. Mogelijk is dit het oudste en eerste boek met een vermelding van Rembrandt.  

De speurtocht Op zoek naar Rembrandt is gemaakt door Wetenschapsknooppunt Leiden.

Speurtocht voor kinderen

Er is ook een speurtocht voor kinderen (vanaf ca. 7 jaar) ‘Op zoek naar Rembrandt’. In Leiden ontdek je bij zeven universiteitsgebouwen uitvergrote schilderijen van Rembrandt. Lukt het jou om alle vragen over deze schilderijen goed te beantwoorden? Dan maak je kans op een leuke verrassing. Wandel langs de zeven gebouwen en bekijk de doeken van Rembrandt die iets te maken hebben met de universiteit. Zoals zijn geschilderde ‘selfies’ of bijvoorbeeld het portret van Marten Soolmans die hier Rechten studeerde. Zijn megaportret hangt aan de gevel van het gebouw waar tegenwoordig rechtenstudenten studeren. Spot jij de gigantische rozen op zijn schoenen? Download de Rembrandt speurtocht.

Universiteit bezit prenten van Rembrandt

Universitaire Bibliotheken Leiden bezit ongeveer honderd prenten van Rembrandt, een aantal tekeningen en werk van zijn leerlingen en medewerkers. Jef Schaeps en Mart van Duijn presenteren in Rembrandt en de Universiteit Leiden het werk uit Rembrandts Leidse periode (Uitgeverij Leiden University Press).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.