Universiteit Leiden

nl en
Dossier

3 Oktober

Op 3 oktober loopt de Universiteit Leiden mee in de Grote Optocht en organiseren we de 3 October University speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders! Kom jij ook kijken?

Leidens Ontzet

Elk jaar op 3 oktober is Leiden gekleurd in het rood en wit: we vieren de bevrijding van de Spanjaarden in 1574. De geschiedenis van de Universiteit Leiden is sterk verbonden met deze historische overwinning. Zo wordt gedacht dat Willem van Oranje de universiteit cadeau heeft gedaan aan de Leidse bevolking als dank voor hun dappere strijd. Komend jaar kan je de Universiteit Leiden ook bewonderen in de Grote Optocht op 3 oktober. Jij komt toch ook kijken?

De Grote Optocht

Sinds 1886 organiseert de 3 October Vereeniging jaarlijks de activiteiten rondom de herdenking en viering van Leidens Ontzet. En de Grote Optocht mag daarbij niet ontbreken. Heel Leiden komt kijken naar de parade van wagens, verenigingen en muziekkorpsen. Veel Leidse kinderen – en volwassenen – lopen jaarlijks mee. Op 3 oktober 2019 zal ook de Universiteit Leiden weer te bewonderen zijn in de Grote Optocht!

Speciaal voor kinderen - en hun (groot)ouders

Wetenschap zien, horen, doen en beleven. Dat kunnen kinderen mét hun (groot)ouders tijdens de 3 October University. Want niks is leuker dan nieuwe dingen ontdekken. Is er leven op andere planeten? Kunnen orang-oetans verliefd worden? Hoe graaf je een dinosaurus op? Wat is er waar en wat is er nep op internet?  

Wetenschappers van de Universiteit Leiden geven antwoord op deze en al je andere vragen in de tent van de 3 October University in het Van der Werfpark. Ga met ze mee op een fascinerende en toegankelijke ontdekkingstocht door hun onderzoek. Ook heel leuk als je geen kind meer bent, maar wel meer wilt weten van:

  • Tom Roth over Tinder voor orang oetans
  • Alexander Pleijter over hoe je nepnieuws herkent op internet
  • Ignas Snellen over buitenaardse werelden
  • Anne Schulp over dinosaurussen

* Toegang is gratis

444 jaar

In 2018 was het 444 jaar geleden dat Leiden werd ontzet. Als universiteit vierden wij dat feest graag met de 3 October Vereeniging mee, met een ‘verjaardag’-groep in de Grote Optocht. En natuurlijk blikten we vast vooruit naar ons eigen aanstaande jubileumjaar!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.