Universiteit Leiden

nl en

Gratis grootschalig online onderwijs: MOOCs

De gratis online academische cursussen van de universiteit zijn voor iedereen over de hele wereld te volgen.

Duizenden deelnemers

Cursisten kunnen kiezen uit meer dan 35 gratis online cursussen. Elk van deze Massive Open Online Courses (MOOCs) heeft duizenden deelnemers van over de hele wereld. MOOCs zijn volledig online, dus  een computer, telefoon of tablet met internetverbinding is het enige wat nodig is om deel te kunnen nemen. Er gelden geen eisen voor vooropleidingen of diploma’s en deelname is gratis.

I took this course as I retired two years ago and now find myself seeking a new career path.

- Christine McKelvie, Verenigd Koninkrijk

Alles digitaal

De docenten die de cursussen verzorgen, gelden als de besten op hun vakgebied. Docenten verzorgen online videocolleges en geven verdiepingsopdrachten zoals peer-reviewed assignments. Cursisten werken samen in een internationale klas in een digitale werkomgeving, maken toetsen en wisselen in internetfora van gedachten. Na afloop van een MOOC kunnen cursisten tegen een kleine vergoeding ook een officieel, geverifieerd certificaat ontvangen.

 

MOOC-docenten verzorgen online videocolleges

Voor iedereen

Dankzij MOOCs is het voor iedereen, ongeacht leeftijd, woonplaats en opleiding, mogelijk om onderwijs op academisch niveau te volgen. Een MOOC volgen kan helpen om vaardigheden te ontwikkelen of verbeteren of kennis van een bepaald onderwerp op te frissen of te verdiepen.

The course will help me to improve the care of kidney transplantation recipients.

- Dang Kim Khue, Vietnam

Aanbod blijft zich vernieuwen

De Universiteit Leiden was in 2013 de eerste Nederlandse universiteit die begon met het aanbieden van MOOCs. Ondertussen bieden we op twee platforms cursussen aan:

Onderwerpen variëren: van internationaal recht tot terrorisme, en van mindfulness tot niertransplantatie. Het zijn er inmiddels meer dan 35. Deze cursussen worden - voor zover mogelijk - ook regelmatig bijgewerkt. Er zijn tot nu toe meer dan 1 miljoen cursisten uit 196 landen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.