Universiteit Leiden

nl en

Over Studeren à la carte

Bij Studeren à la carte of toehoorderschap is er sprake van aanschuifonderwijs: u schuift aan bij een reguliere collegereeks, zonder dat u tentamen aflegt. Na afloop ontvangt u een certificaat van deelname. Hierop staan geen studieresultaten (er is immers geen tentamen afgelegd).

Voor Studeren à la carte wordt aan het begin van elk collegejaar een vast cursusaanbod vastgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in een andere cursus dan die in het aanbod beschreven staan, neem dan contact op met studiecoördinator van de betreffende opleiding.

Cursussen die onderdeel uitmaken van een masteropleiding (MA) kunnen nooit als toehoorder worden gevolgd.

Geïnteresseerd in Studeren à la carte? Bekijk dan hoe u zich kunt inschrijven.

Is het mogelijk om wél tentamen af te leggen?

Als u in het bezit bent van een VWO-diploma (of gelijkwaardig) is het mogelijk om colleges te volgen en deze af te sluiten met een tentamen. U schrijft zich dan in als contractstudent. 

Contractonderwijs bestaat net als Studeren à la carte uit aanschuifonderwijs. Echter, na afloop van de collegereeks legt u evenals de reguliere studenten tentamen af. Behaalde resultaten worden bewaard en kunnen tot vrijstellingen leiden wanneer u besluit de volledige studie te gaan doen. Deze vorm is vooral geschikt voor mensen die nog niet weten of een studie hen wel ligt. 

Meer informatie over contractonderwijs.

Postadres

Studeren à la carte 
Postbus 9515 
2300 RA Leiden

Bezoekadres

De coördinator Studeren à la carte is gevestigd bij het LIPS Studiepunt Geesteswetenschappen. U kunt hier terecht voor informatie van maandag t/m vrijdag, 09.30-16.00 uur. 

Lipsiusgebouw, begane grond 
Cleveringaplaats 1 te Leiden 
Tel. 071 527 64 85 
E-mail: alacarte@hum.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.