Universiteit Leiden

nl en

Lerarenopleidingen

Scholier

Leuk dat je interesse hebt in het leraarschap. Om leraar te worden in het voortgezet onderwijs heb je een onderwijsbevoegdheid nodig, welke je kunt behalen aan de Universiteit Leiden.

Tijdens je bachelor

Als je voor een bachelor in een schoolvak kiest (bijvoorbeeld Duitse taal en cultuur, Moleculair Science & Technology of Wiskunde), dan kun je in het derde jaar een beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid halen via de Educatieve minor. In je bachelor leer je de inhoud van het vak. Tijdens de Educatieve minor leer je hoe je hoe je een les kunt ontwerpen, uitvoeren en evalueren en loop je stage op een middelbare school. 
Mocht je tijdens je bachelor een andere minor willen kiezen dan de Educatieve minor, dan kun je overwegen om na je bachelor de Educatieve module te volgen. Qua programma en omvang is dit traject het zelfde als de Educatieve minor.

Met een beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid kun je jouw vak geven in het voorbereidend beroepsonderwijs/mavo en de onderbouw van het havo en vwo.

Beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid: verruimd én met terugwerkende kracht

Als gevolg van een wetswijziging per 1 augustus 2023 is de beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid verruimd. Vanaf die datum mogen docenten met een beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid lesgeven aan het gehele vmbo en de onderbouw havo/vwo. Deze verruiming heeft terugwerkende kracht voor alle docenten met een beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid.

>> meer informatie Educatieve minor (tijdens je bachelor)
>> meer informatie Educatieve module (na je bachelor)

Na je bachelor

Afhankelijk van je bacheloropleiding kun je na het behalen van je diploma (al dan niet met Educatieve minor) eerst een vakinhoudelijke master kiezen en daarna via de master Leraar VHO (Lerarenopleiding) een eerstegraads onderwijsbevoegdheid behalen. Of je kunt vanuit je bachelor instromen in een tweejarige master waarin je vakinhoud leert én je eerstegraads onderwijsbevoegdheid behaald. 

Met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid kun je jouw vak geven in de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs (vwo, havo en vmbo) en mbo.

>> meer informatie tweejarige Educatieve master (na bachelor)  
>> meer informatie Education specialisation (na bachelor)  
>> meer informatie master Leraar VHO (Lerarenopleiding) (na bachelor en master)  

Meer informatie

Wil je je verder oriënteren op het leraarschap?

Kijk voor meer informatie over leraar worden in het basis- of voortgezet onderwijs op deze website voor scholieren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.