Universiteit Leiden

nl en

Lerarenopleidingen

Voorlichtingsactiviteiten

Studievoorlichting van het ICLON en van de universteit

Voorlichtingsbijeenkomsten van het ICLON

Ieder voor- en najaar organiseert het ICLON voorlichtingsbijeenkomsten over de Master lerarenopleiding, het World Teachers Programme, de Educatieve minor, de Educatieve module en het Zij-instroomtraject. Tijdens de presentatie krijg je informatie over de opleidingstrajecten en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst is niet nodig.

Voorlichtingsbijeenkomsten ICLON 
Onderwerpen: master lerarenopleiding (inclusief verkorte trajecten), World Teachers Programme, Education specialisation (FWN), de Educatieve minor en de Educatieve module.

 • Donderdag 13 februari 2020 

 • Dinsdag 17 maart 2020

Tijd: 15:30 - 17:00 uur
Locatie: Pieter de la Court gebouw, zaal 5A47. Adres en routebeschrijving:Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden

Voorlichtingsbijeenkomst Zij-instroomtraject
Deze voorlichtingsbijeenkomst richt zich specifiek op het Zij-instroomtraject. Advies: lees vast de informatie over het Zij-instroomtraject op onze website.

Dinsdag 17 maart 2020
Tijd: 15:30 - 16:15 uur    
Locatie: Pieter de la Courtgebouw, zaal 0A28 (souterrain). Adres en routebeschrijving: Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden

ICLON schooloriëntatietraject

Wil je onderzoeken of een loopbaan als docent bij jou past? Neem dan deel aan het schooloriëntatietraject en loop één of een aantal dagdelen mee op een school voor voortgezet onderwijs.

Doel en inhoud van het Schooloriëntatietraject 

Om vast te kunnen stellen of het beroep van leraar echt iets voor je is, is het zinvol om naar de school te kijken als werkomgeving. Vandaar dat we je dit schooloriëntatietraject aanbieden. Je kunt een paar dagdelen op een school rondkijken, een aantal mensen interviewen en lessen bijwonen om zo te ervaren hoe het is om voor een klas te staan. Op die manier kun je het beeld dat je hebt van de school aan de werkelijkheid toetsen en eventueel bijstellen.

Doelgroep 

Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, kun je meedoen aan het Schooloriëntatietraject: 

 • je voldoet aan de toelatingseisen voor de Lerarenopleiding; 
 • je overweegt een loopbaan in het voortgezet onderwijs;  
 • je bent bereid om de verschillende onderdelen van het traject uit te voeren.

Inhoud 

Het Schooloriëntatietraject verloopt als volgt:

 1. Je meldt je aan voor de introductiebijeenkomst op maandag 25 november 2019  met het online aanmeldingsformulier.
 2. Het traject begint met de introductiebijeenkomst op maandag 25 november 2019 van 16.00 tot 18.00 uur in zaal 1A24 van het Pieter de la Courtgebouw.
 3. Vervolgens ga je twee of drie dagdelen naar een door het ICLON toegewezen school voor voortgezet onderwijs. Je kunt daar activiteiten ondernemen zoals: 
  1. lessen bijwonen; 
  2. jezelf voorstellen aan een klas (en mogelijk een deel van een les geven); 
  3. gesprekken voeren met diverse mensen: docenten, leerlingen, management, conciërge; 
  4. rondkijken in het informele circuit, zoals in de aula en docentenkamer en bijvoorbeeld meelopen met een pauzesurveillance, et cetera. 
 4. Na afloop van dit bezoek vul je de resterende onderdelen van de vragenlijst in (C, D en E) en stuur je de ingevulde vragenlijst naar het ICLON. 
 5. Tijdens een individueel gesprek met een docent van de lerarenopleiding bespreek je je ervaringen en overwegingen.

Voor meer informatie kun je mailen naar iclbalievo@iclon.leidenuniv.nl
Houd rekening met de aanmelddeadlines voor de Lerarenopleiding, meld je eventueel vast voordat je het Schooloriëntatietraject hebt afgerond.

Studievoorlichting Universiteit Leiden

Masterdag

Het ICLON geeft ook voorlichting over de lerarenopleiding tijdens de Masterdag van de Universiteit Leiden. We zijn aanwezig op de locatie van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Open dag voor scholieren

Wil je weten welke studies je kunt kiezen om leraar te worden? We vertellen het je graag tijdens de Open Dag van de Universiteit Leiden. Je kunt de stand van het ICLON vinden bij de informatiemarkt in de Pieterskerskerk.

Loopbaanoriëntatie en carrière-evenementen voor studenten van de Universiteit Leiden

Bètabanenmarkt

De Bètabanenmarkt is een carrière-evenement voor studenten van de Universiteit Leiden dat plaatsvindt in maart. Kom langs bij de ICLON-stand voor informatie over de Lerarenopleiding en een loopbaan in het voortgezet onderwijs.

Keuzevakken voor bachelorstudenten van de Universiteit Leiden ter oriëntatie op het docentschap

Oriëntatie op onderwijs

Dit is een keuzevak van 6 EC voor studenten van de bacheloropleidingen Wiskunde, Natuurkunde en Sterrenkunde. Zie voor meer informatie de Studiegids.

Excellentie voor de klas

Dit vak van 5 EC is toegankelijk voor tweede- en derdejaars studenten van het Honours College Bèta en Life Science. Zie voor meer informatie de Studiegids.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie