Universiteit Leiden

nl en

Lerarenopleidingen

Voorlichtingsactiviteiten

Studievoorlichting van het ICLON en van de universiteit

Ieder voor- en najaar organiseert het ICLON voorlichtingsbijeenkomsten. Daarnaast verzorgen we presentaties en proefcolleges tijdens voorlichtingsevenementen van de Universiteit Leiden.

Voorlichtingsactiviteiten per opleidingstraject

De voorlichtingsbijeenkomst is al geweest.

Bekijk de verschillende oriëntatie- en voorlichtingsactiviteiten op de website van Trainees in Onderwijs.

ICLON schooloriëntatietraject

Wil je onderzoeken of een loopbaan als docent bij jou past? Neem dan deel aan het schooloriëntatietraject en loop één of een aantal dagdelen mee op een school voor voortgezet onderwijs.

Doel en inhoud van het Schooloriëntatietraject 
Om vast te kunnen stellen of het beroep van leraar echt iets voor je is, is het zinvol om naar de school te kijken als werkomgeving. Vandaar dat we je dit schooloriëntatietraject aanbieden. Je kunt een paar dagdelen op een school rondkijken, een aantal mensen interviewen en lessen bijwonen om zo te ervaren hoe het is om voor een klas te staan. Op die manier kun je het beeld dat je hebt van de school aan de werkelijkheid toetsen en eventueel bijstellen.

Doelgroep 

Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, kun je meedoen aan het Schooloriëntatietraject: 

 • je voldoet aan de toelatingseisen* van het opleidingstraject dat je wilt volgen;
 • je overweegt een loopbaan in het voortgezet onderwijs;  
 • je bent bereid om de verschillende onderdelen van het traject uit te voeren.

*Link naar toelatingseisen:

Inhoud 

Het Schooloriëntatietraject verloopt als volgt:

 1. Je meldt je aan voor de introductiebijeenkomst op maandag 27 maart 2023 met het aanmeldformulier.
 2. Het traject begint met een introductiebijeenkomst.
 3. Vervolgens ga je twee of drie dagdelen naar een door het ICLON toegewezen school voor voortgezet onderwijs. Je kunt daar activiteiten ondernemen zoals: 
  1. lessen bijwonen; 
  2. jezelf voorstellen aan een klas (en mogelijk een deel van een les geven); 
  3. gesprekken voeren met diverse mensen: docenten, leerlingen, management, conciërge; 
  4. rondkijken in het informele circuit, zoals in de aula en docentenkamer en bijvoorbeeld meelopen met een pauzesurveillance, et cetera. 
 4. Na afloop van dit bezoek vul je de resterende onderdelen van de vragenlijst in (C, D en E) en stuur je de ingevulde vragenlijst naar het ICLON. 
 5. Tijdens een individueel gesprek met een docent van de lerarenopleiding bespreek je je ervaringen en overwegingen.

Voor meer informatie kun je mailen naar info@iclon.leidenuniv.nl
Houd rekening met de aanmelddeadlines voor het opleidingstraject dat je wilt gaan volgen; meld je eventueel vast aan voordat je het Schooloriëntatietraject hebt afgerond.

Leraar worden iets voor jou?

Wil je onderzoeken of leraar worden iets voor jou is? Op deze webpagina vind je informatie en links die kunnen helpen bij jouw oriëntatie op het beroep van docent in het voortgezet onderwijs.

Voor studenten Universiteit Leiden

Bètabanenmarkt

De Bètabanenmarkt is een carrière-evenement voor studenten van de Universiteit Leiden dat plaatsvindt in maart. Kom langs bij de ICLON-stand voor informatie over de Lerarenopleiding en een loopbaan in het voortgezet onderwijs.

Humanities Career Event

De Faculteit der Geesterwetenschappen organiseert ieder jaar het Humanities Career Event. 

In de zomer van 20222 wordt de volgende editie verwacht. De webinar ‘Humanities in het onderwijs’ van afgelopen editie is terug te zien via de het videoportal van de Universiteit Leiden.  

Oriëntatie op onderwijs

Dit keuzevak is er in twee varianten:

Excellentie voor de klas

Dit vak van 5 EC is toegankelijk voor tweede- en derdejaars studenten van het Honours College Bèta en Life Science. Zie voor meer informatie de Studiegids.

Séminaire pratique: Oriëntatie op het leren en lesgeven van het Frans

Dit vak van 5 EC wordt eens in de twee jaar aangeboden en is toegankelijk voor tweede- en derdejaarsstudenten Franse taal en cultuur. Zie voor meer informatie de Studiegids.

In dit traject kun je kennis maken met het onderwijsvak door docenten te helpen met ondersteunende werkzaamheden en het geven van extra aandacht aan leerlingen die daar behoefte aan hebben. Je ontvangt van tevoren een training van het ICLON. Als getrainde student help je op school bijvoorbeeld een individuele docent of een vaksectie.

Het ICLON koppelt studenten aan scholen op basis van maatwerk. Zo bieden we ondersteuning van onderwijspersoneel en interesseren we studenten voor het volgen van een lerarenopleiding. Voor meer informatie en het online aanmeldformulier kijk op de pagina Persoonlijk Assistent van de Leraar (PAL).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.